Aseară, la Centrul de Cultură Arhitecturală din str. Jean Louis Calderon, nr. 48 din Bucureşti a avut loc vernisajul expoziției de fotografie ”Locuinţa Interbelică în sectorul 3”. Expoziţia își propune să pună în valoare identitatea culturală şi istorică a unei zone mai puțin cunoscute a orașului, mai precis zona situată între Calea Călăraşilor şi Calea Dudeşti, în care era situat vechiul Cartier Evreiesc de pe malul stâng al Dâmboviţei. Fotografiile ne prezintă edificii reprezentative pentru arhitectura modernistă a capitalei, blockhaus-uri sau vile, realizate în sectorul 3 în perioada interbelică mare parte dintre ele aflate pe lista monumentelor istorice sau situate în zone construite protejate. Arhitecții acestor clădiri sunt nume importante ale arhitecturii din perioada interbelică: Marcel Iancu, Boris Zilberman, Jean Monda, Herman Clejan, Isak Mahler, Leon Hirsch, Victor Asquini sau Duiliu Marcu. 

26231271_1585857641469008_3107153857705533415_nDacă vă plac și vouă tot atât de mult cât ne plac și nouă articolele colegului nostru Sorin Mircea Vasilescu, inginer constructor pasionat de fotografie, de București și de detalii, vă informez că fotografiile expuse în cadrul expoziției au fost realizate de el și de Gabriela Petrescu. Mă bucură că pasiunea sa a trecut granițele mediului virtual și a oferit contururi palpabile unui astfel de proiect. Panourile conțin fotografii de ansamblu și de detaliu ale clădirilor dar și informații despre acestea, oferind o experiență interesantă privitorului, care va fi tentat să le caute și în realitate, având un minim bagaj de cunoștințe despre fiecare obiectiv. Ideea proiectului îi aparține doamnei arhitect Sidonia Teodorescu. Dacă de fotografii s-au ocupat, după cum vă spuneam, Sorin Mircea Vasilescu și arhitect Gabriela Petrescu, grafica a fost realizată de arhitect Delia Prisecaru.

Într-o atmosferă festivă, animată de un public numeros, ne-au vorbit despre expoziție și importanța ei arhitecții Ileana Tureanu (Președintele Uniunii Arhitecților din România), Nicolae Lascu, Sidonia Teodorescu, Gabriela Petrescu și Delia Prisecaru. Discuția a fost completată de istoricul Anca Ciuciu, care a explorat în studiile sale comunitatea evreiască din Bucureștii de altădată și de Oana Marinache, specializată în istoria artei și arhitecturii secolului al XIX-lea.

arh Ileana Tureanu

arhitect Ileana Tureanu

arh. Nicolae Lascu

arhitect Nicolae Lascu

arh. Gabriela Petrescu arh. Sidonia Teodorescu arh Delia Prisecaru

arh. Gabriela Petrescu, arh. Sidonia Teodorescu și arh. Delia Prisecaru

Interesul față de aceste clădiri supuse inerentei degradări în lipsa unor intervenții prompte mi s-a părut un semn bun. Poate că, împreună, vom putea salva ce se mai poate salva din acest important patrimoniu cultural și arhitectural pe care îl avem încă sub ochii noștri. Acesta este, de altfel, și unul dintre scopurile acestei expoziții. Nu e de ajuns să privim fotografii sau să ne plimbăm pe acele străzi care încă ne oferă parfumul epocii interbelice. Ar trebui să facem mai mult. Pasiunea și dorința de a îmbunătăți destinul acestor clădiri a răzbătut din discursurile celor care au vorbit în cadrul vernisajului, încât sunt convinsă că mesajul lor a ajuns la cei prezenți.

Expoziția poate fi vizitată până pe 26 ianuarie la sediul Centrului de Cultură Arhitecturală și vă sfătuiesc să nu ratați ocazia de a admira aceste fotografii. Voi reveni și eu pentru a le privi pe îndelete.

1str. profesor Ionescu Gion

str. profesor Ionescu Gion

1str. Fibiliu nr. 1 - arh. Isak Mahler

str. Fibiliu nr. 1 – arh. Isak Mahler

1intrarea Iuliu Valaori

intrarea Iuliu Valaori

1Imobilul Sun Assurance Office - arh Herman Clejan

Imobilul Sun Assurance Office – arh Herman Clejan

Credit foto: Sorin Mircea Vasilescu

Share.

About Author

Avatar photo

Citesc de multă vreme, de pe la 4 ani, încât mă simt ca și cum aș fi citit dintotdeauna​. Dar la modul serios și intensiv citesc de 7 ani încoace și tot de atunci îmi împărtășesc impresiile despre cărțile citite pe blogul personal. Pasiunea mea a evoluat încet, dar sigur, printre cărți, printre multe cărți. Citesc cu drag ficțiune de bună calitate, biografii, memorii, cărți istorice și sunt profund marcată de prejudecăți când vine vorba despre anumite genuri la modă.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura