UPDATE

107 comentarii valide. Iată-i pe cei 3 câştigători (cele 3 câştigătoare, mai exact):

1. Corina Şaitiş

12. Andra

23. Laura

3Felicitări tuturor! Găsiţi în inbox un email de la contact@bookhub.ro, la care vă rugăm să răspundeţi pentru a şti unde doriţi să primiţi premiul.

———————————————————————————————————————-

Împreună cu Editura Polirom, punem “la bătaie” trei exemplare din cea mai recentă carte tradusă la noi a scriitorului japonez Haruki Murakami. Poţi primi unul din cele trei exemplare dacă ne scrii, într-un comentariu la acest text, numele a trei scriitori preferaţi de tine (de oriunde ar fi ei, români și/sau străini).

De fapt, nu câştigi doar o carte, ci două, pentru că volumul apărut recent include două romane, primele publicate de Murakami – Ascultă cum cântă vântul (1979) şi Pinball, 1973 (1980).

Concursul se desfăşoară în perioada 6 – 13 mai, ora 12.00. Cei trei câştigători vor fi aleşi prin random.org. Succes!

Despre carte:  

Alcătuind, împreună cu În căutarea oii fantastice, halucinanta „Trilogie a Şobolanului”, romanele Ascultă cum cântă vântul (1979) şi Pinball, 1973 (1980), reunite în acest volum, prefigurează nu numai fascinaţia lui Murakami pentru literatura şi cultura occidentale, ci şi unele dintre temele predilecte ale operei sale: singurătatea individului, nevoia de tovărăşie sau zădărnicia existenţei. Cele două romane pastrează continuitatea anumitor decoruri (pitorescul Bar al lui J) şi personaje (naratorul fără nume, J şi Şobolanul); Ascultă cum cântă vântul urmăreşte peripeţiile unui student la biologie întors în oraşul natal în perioada vacanţei de vară şi complicatele sale relaţii amoroase. Pinball, 1973, cel de‑al doilea roman, se concentrează asupra pasiunii lui obsesive pentru jocul de pinball şi vieţii de zi cu zi în alienantul Tokyo, alături de misterioasele gemene 208 şi 209, ascultând muzică, fumând, bând bere sau mâncând cartofi prăjiţi.

Ascultă cum cântă vântul a fost ecranizat în 1981 de regizorul japonez Kazuki Omori. Traducerea din limba japoneză îi aparţine Angelei Hondru.

„Pentru Murakami, adevărul se află în afara lumii organizate de vorbire. Romanele lui subliniază adesea valoarea muzicii ca antidot la îngustimea cuvintelor. Muzica ancorează lumile personajelor sale, dar le şi iluminează, iar discografia cuprinsă în scrierile lui este o cheie de interpretare.” (The Times Literary Supplement)

Despre scriitor:

Haruki Murakami, unul dintre cei mai populari scriitori japonezi contemporani, s‑a născut în 1949, la Kyoto. A studiat teatrul la Universitatea Waseda din Tokyo. Experienţa de proprietar al unui bar în care se cânta jazz (reflectată în romanul său din 1992, La sud de graniţă, la vest de soare) şi cea de traducător al operelor lui F. Scott Fitzgerald, John Irving, Truman Capote şi Raymond Carver îşi vor spune cuvântul în formarea sa ca mesager al unei Japonii occidentalizate – un ţinut amăgitor, lipsit parcă de suflet şi suflu, al cărui spirit străvechi pare să fi dispărut aproape în întregime. Primul său roman, Ascultă cum cânta vântul (1979), i‑a adus Premiul Gunzo, fiind urmat de Pinball, 1973 (1980) şi În căutarea oii fantastice (1982, distins cu Premiul Noma). În 1987 a publicat Pădurea norvegiană, bestseller internaţional, tradus în numeroase limbi şi vândut în milioane de exemplare. Murakami a mai publicat volumul de interviuri Underground. Atentatul de la Tokyo şi spiritul japonez (1997) şi romanele La capătul lumii şi în ţara aspră a minunilor (1985, pentru care a primit Premiul Tanizaki), Dans dans dans (1988), Cronica păsării‑arc (1994, nominalizat la prestigiosul IMPAC Dublin Literary Award), Iubita mea, Sputnik (1999), Kafka pe malul mării (2002), În noapte (2004), 1Q84 (2009‑2010) şi Tsukuru Tazaki cel fără de culoare şi anii săi de pelerinaj (2013), precum şi volumele de povestiri sau eseuri Elefantul a dispărut (1993), După cutremur (2000), Salcia oarbă, fata adormită (2006) şi Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă (2007). A fost nominalizat în repetate rânduri la Premiul Nobel.

coperta1

Share.

About Author

107 comentarii

  1. Daniel Afloarei on

    Pai lista e următoarea :
    Haruki Murakami (cartea asta e singura pe care nu am citit.o )
    Yasunari Kawabata ( nici nu mă mir ca a câștigat premiul Nobel)
    Fernando Pessoa

  2. Anna Gavalda, Tracy Chevalier, Pearl Buck, Eric Emmanuel Schmitt etc.

  3. silvia rusu on

    Preferatii mei sunt:
    Haruki Murakami
    John Steinbeck
    Irving Stone

  4. Astazi, imi plac Neil Gaiman, Raymond Carver, Italo Calvino.

  5. Ileana Lazaroi on

    Gabriel Garcia Marquez
    Hermann Hesse
    F.M. Dostoievski

  6. Lista mea ar cuprinde la loc de frunte pe Gabriel Garcia Marquez, Mihail Bulgakov si desigur, Haruki Murakami

  7. Balasescu Andreea on

    Haruki Murakmi, Isabel Allende, Mario Vargas Llosa

  8. Lavinia Alexa on

    Marguerite Duras, Marin Sorescu, Nichita Stănescu etc. 🙂

  9. Haruki Murakami, Nora Iuga, Herta Muller sunt doar trei dintre scriitorii mei preferati. Mulțumesc pentru initiativa de a desfasura acest concurs si pentru un blog minunat!

  10. Agache Gheorghe on

    Hall Caine,Lawrence Durrell,Karl May,,,,,si multi altii.

  11. Haruki Murakami trebuie sa fie pe lista, cel putin pentru “Kafka pe malul marii”.
    Apoi ar mai fi, Gabrielle Zevin pentru “The Storied Life of A. J. Fikry”.
    Neil Gaiman pentru “American Gods”.
    Si Terry Pratchett pentru toata seria “Discworld”.
    Iata ca s-au facut 4 🙂

  12. cosmina marginean on

    Khaled hosseini, john Boyne,sveva casati mondignani

  13. Agache Lucica on

    Trebuie sa aleg,cu toate ca-i prefer pe toti.
    -Jules Verne
    Agatha Christie
    -Roberto Saviano

  14. Oana Constantinescu on

    Salman Rushdie, Naghib Mahfouz, Stieg Larsson.

  15. Roxana Gavrilas on

    DH Lawrence, Gabriel Garcia Marquez si Dostoievski.

  16. Dostoievski
    Virginia Woolf
    Garcia Marquez

    De Murakami m am indragostit in timoul lecturii : La capatul lumii si n tara aspra a minunilor si mi am zis ca, trebuie sa pun mana pe cat mai multe carti scrise de el!

  17. Rodica Granpier on

    Alexandre Dumas (si tatal,si fiul)
    Mircea Eliade
    Graham Swift
    Nu am citi nimic de Murakami 🙁 , dar mi-as dori foarte mult!

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura