Programul european „Rendez-vous aux jardinsˮ ajunge anul acesta la sediul Institutului Cultural Român, pe Aleea Alexandru nr. 38, între 31 mai – 2 iunie 2024. Cea de-a XXI-a ediție a programului organizat de Ministerul Culturii din Franța se desfășoară în peste 20 de țări europene.

Cu această ocazie, Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Salvați Copiii România, organizează nouă ateliere de creație pentru copii cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani, susținute de absolvenți ai Universității Naționale de Arte (UNArte) din București, reunite sub titlul „Cele cinci simțuri din grădină”. Prin atelierele de desen, pictură și modelaj se urmărește punerea în valoare a diferitelor moduri în care poate fi perceput și valorificat un spațiu.

Programul atelierelor din grădina ICR:

Vineri, 31 mai 2024 – atelier de desen

Coordonator: Carmen Dinu, masterandă la secția de grafică a Universității Naționale de Arte (UNArte) din București

Durată: 90 de minute

Cu începere de la orele 11.00, 13.00 și 15.00

Propunem un atelier de desen atractiv, cu tehnici de lucru tradiționale: creion/ cărbune/marker.

Copiii înscriși vor aborda tematica unui artist român cunoscut pentru dragostea lui pentru natură, Ștefan Luchian, și vor fi îndrumați să realizeze interpretări personale pornind de la lucrările acestuia.

Sâmbătă, 1 iunie 2024  – atelier de pictură

Coordonator: Cristina Chirilă, masterandă la secția de pictură a Universității Naționale de Arte (UNArte) din București

Durată: 90 de minute

Cu începere de la orele 11.00, 13.00 și 15.00

Așteptăm tinerii artiști dornici să își dezvolte imaginația și să descopere lumea culorilor și a texturilor lui Van Gogh. Copiii vor învăța despre teoria și contrastele culorilor, despre curentele artistice care l-au influențat pe Van Gogh precum și despre tehnici variate de pictură.

Duminică, 2 iunie 2024 – atelier de modelaj

Coordonator: Radu Drăgușin, sculptor

Durată: 90 de minute

Cu începere de la orele 11.00, 13.00 și 15.00

Modelajul reprezintă dialogul dintre formă și spațiu. Propunem copiilor un atelier pornind de la structuri vegetale, de la varietatea de forme din natură, regăsită în frunze și flori. Cursanții vor avea posibilitatea să lucreze după modele propuse și să învețe tehnica multiplicării formei.

La finalul fiecărei zile, coordonatorul atelierelor va selecta cea mai bună dintre lucrările realizate de participanți, iar câștigătorii vor fi anunțați luni, 3 iunie. ICR îi va premia cu suma de 550 de lei.

Condiții de participare:

  • copii cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani
  • copiii vor veni însoțiți de părinți
  • înscrierile se fac la adresa calinescu@icr.ro până pe 30 mai
  • vă rugăm să precizați numele și vârsta copilului, atelierul și intervalul orar pentru care optați (11.00, 13.00, 15.00)
  • se asigură materialele necesare pentru trei ateliere

Gândit pentru a promova diversitatea și complexitatea elementelor care compun „grădina” în rândul unui public cât mai numeros, programul „Rendez-vous aux jardinsˮ, lansat în 2003, cuprinde evenimente care promovează valorile culturale și naturale ale grădinilor și rolul esențial pe care aceste spații îl au în creșterea calității vieții comunităților din orașe. Anul trecut, 550 de grădini au fost deschise publicului în aproximativ 20 de țări, precum Germania, Andorra, Belgia, Croația, Spania, Italia, Lituania, Luxemburg, Monaco, Portugalia, România și Elveția.

Sediul Institutului Cultural Român este o clădire în stil neoromânesc, cu spaţii generoase la interior și o grădină care de-a lungul timpului a găzduit numeroase evenimente culturale cu acces liber pentru public. Clădirea a fost proiectată de arhitectul Petre Antonescu, discipol al lui Ion Mincu şi autorul a numeroase construcţii de referinţă, precum Arcul de Triumf, Primăria Capitalei, Palatul Kretzulescu, fosta Bancă Marmorosch, Facultatea de Drept, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Accademia di Romania din Roma. Imobilul i-a aparținul industriașului Nicolae Malaxa între anii 1924-1940, în 1948 a fost naționalizat, iar în 1990 a fost dat în administrare Fundaţiei Culturale Române. În urma reorganizării Fundaţiei, din anul 2003, în clădirea din Aleea Alexandru 38 îşi desfăşoară activitatea Institutul Cultural Român.

Mai multe detalii despre Programul european „Rendez-vous aux jardinsˮ sunt disponibile aici: https://rendezvousauxjardins.culture.gouv.fr/ 

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura