Rugați-vă neîncetat. Enciclopedie a invocației și rugăciunii în tradițiile spirituale ale lumii de Patrick Laude
Traducerea Mihai Liță
Această enciclopedie a căii Numelui divin – calea rugăciunii și a invocaţiei – conţine un mare număr de texte alese din majoritatea tradiţiilor spirituale ale lumii (unele dintre ele cu un pregnant caracter practic și iniţiatic), fie din surse esenţiale, cu autoritate scripturală (Bhagavad Gītā, Sepher ha Zohar, Norul necunoașterii, Filocalia etc.), fie aparţinând unor savanţi sau autorităţi spirituale din toate perioadele istorice (Kabīr, Sf. Simeon Noul Teolog, rabinul Abraham Abulafia, șeicul Ahmad Al-’Alawī, Ramakṛṣ ṇa, Ramana Maharṣi, Frithjof Schuon, Martin Lings, D.T. Suzuki etc.). Ediţia românească cuprinde atât textele din ediţia franceză, cât și din cea engleză, fiind astfel o adevărată ediţie integrală a lucrării.
Patrick Laude este profesor la Universitatea Georgetown. Printre lucrările sale se numără Singing the Way: Insights in Poetry and Spiritual Transformation, Massignon intérieur și Divine Play. Sacred Laughter and Spiritual Understanding. El este, de asemenea, coeditor al volumului Music of the Sky: An Anthology of Spiritual Poetry și coautor al lucrării Frithjof Schuon: Life and Teachings.
***
Urcând treptele muntelui Qingcheng. Ghid practic despre calea meditaţiei și a qigong-ului daoist de Wang Yun
Traducerea Mihai Liță
Această lucrare este jurnalul spiritual al unui maestru daoist având experiența multor ani de practică internă. Plăcută și instructivă, cu un caracter eminamente practic (aproape ca un manual), cartea evocă locuri sacre ale daoismului și maeștri cu abilități excepționale, oferind citate comentate din cele mai importante texte ale alchimiei interne (neidan), ca și întâmplări la limita miraculosului cu adepți având un înalt nivel de realizare (gongfu). Autorul împărtășește cu generozitate o sumă de elemente concrete (unele dintre ele nu foarte ușor de obținut în general) din practica sa zilnică, atât din cea meditativă, cât și din cea dinamică. Deși, într-o primă etapă, practica descrisă este – în spiritul tradiției chineze – profund ancorată în corp, viziunea abordată este una integratoare, care pleacă de la cele mai banale acte și nevoi umane ale vieții cotidiene și merge până la Dao.
Wang Yun este un maestru daoist și ghid spiritual care locuiește în Taiwan.
*
Dorința mea sinceră este ca lectura acestei cărți să vă ajute în demersul vostru de a avea o viață mai sănătoasă ș i mai fericită.
Wang Yun
***
Locul inimii. O introducere în spiritualitatea ortodoxă de Elisabeth Behr-Sigel
Traducerea Mihai Liță
Cartea de faţă reface traseul istoric și duhovnicesc al isihasmului și al metodei sale esenţiale – Rugăciunea lui Iisus – plecând de la temeiurile sale scripturale și continuând cu istoria Bisericii primare, moștenirea intelectuală greacă, pustia Egiptului și marii ei Părinţi, spiritualitatea sinaită, apoi cea athonită, tradiţia filocalică și, în fine, influenţa acestei metode contemplative asupra Occidentului. În acest fel, ea dă ocazia cititorului să înţeleagă această practică și integrarea ei în marele peisaj duhovnicesc creștin, iar creștinului să-și cunoască și să-și înţeleagă mai bine propria cale. Autoarea – Elisabeth Behr-Sigel – a fost numită uneori „cea mai cunoscută femeie-teolog a Ortodoxiei secolului al XX-lea”. A doua parte a prezentului volum cuprinde remarcabilul text isihast Puterea Numelui semnat de Episcopul Kallistos Ware, un alt mare exeget contemporan al isihasmului.
* * *
Teoria conform căreia Rugăciunea lui Iisus este o formă de spiritualitate născută în jurul secolelor al XIV-lea sau al XV-lea la Muntele Athos este incorectă. Rădăcinile ei se află de fapt adânc în Scriptură și într-o tradiţie monahală foarte veche.
Elisabeth Behr-Sigel
***
Mantra yoga și sunetul primordial. Secretele mantrelor-sămânță (bījā mantra) de Dr. David Frawley
Traducerea Mihai Liță
Practica mantrei (a sunetului și invocației sacre), legată de toate celelalte ramuri ale tradiției yoghine și tantrice, străbate întregul spațiu al spiritualității hinduse pe o perioadă de peste trei milenii. Ancorată profund în această tradiție meditativă, lucrarea de față analizează subiectul în mod exhaustiv – atât la nivel teoretic, cât și la nivel practic –, constituind un manual indispensabil pentru orice căutător spiritual.
Dr. David Frawley (Pandit Vamadeva Shastri) este autorul a peste 30 de cărți despre spiritualitatea hindusă, traduse în 15 limbi. După aproximativ 30 de ani de activitate, el este unul dintre cei mai respectați profesori ai înțelepciunii vedice antice (vedācārya) din ultimele decenii – atât în Est, cât și în Vest – și este, de asemenea, considerat un profesor (ācārya) de Yoga, Āyurveda și astrologie vedică.
* * *
„Mantra a constituit cel mai surprinzător și fascinant aspect al stu-diilor mele despre Yoga, cel căruia i-am dedicat cel mai mult timp. Este, probabil, unicul aspect care surprinde concomitent atât teoria, cât și practica. Este cheia întregii tradiții Yoga și a continuei sale adaptări.”
Dr. David Frawley