Nu cred că am abandonat vreodată cărțile polițiste. Pe când eram copil, aveam vecini cu biblioteci întregi alcătuite numai din cărți polițiste, o adevărată comoară care se cerea intens cercetată. Făceam schimburi de cărți cel puțin o dată pe săptămână, ne întreceam în cine citește mai multe cărți și unii dintre noi erau deja specialiști în diverși autori sau personaje care au făcut istorie. Nu cred că vom mai prinde astfel de vremuri, dar în amintirea lor îmi doresc să fie sub brazii de Crăciun cât mai multe cărți din sfera mystery&thriller. Ca să vă ajutăm cu alegerile, vă propunem câteva titluri dintre cele scoase în ultimul an de cea mai bună editură românească dedicată acestui gen literar, Crime Scene Press.

Clubul Crimelor de Joi de Richard Osman

Traducerea – George Arion Jr

#1 bestseller Sunday Times, tradus în 37 de țări

Romanul care a stabilit un nou record de vânzări în Marea Britanie – peste 250 000 de exemplare vândute la o lună de la lansare

Declarată cartea anului 2020 de rețeaua de librării W H Smith

Într-un sătuc liniștit pentru seniori, patru pensionari excentrici care au legat o prietenie improbabilă se întâlnesc o dată pe săptămână ca să rezolve cazuri de crimă rămase neelucidate.

Dar când un om e ucis chiar sub ochii lor, Clubul Crimelor de Joi se pomenește aruncat în mijlocul primei sale anchete adevărate.

Elizabeth, Joyce, Ibrahim și Ron poate că au o vârstă venerabilă, dar mai au încă destui ași în mânecă.

Ajutați de o tânără polițistă dornică să se afirme și de un inspector-șef căruia nu-i mai lipsește mult să-și ia lumea în cap, echipa noastră strălucită, dar absolut neobișnuită trebuie să salveze locul care le-a devenit cămin, dar și să demaște mintea diabolică din spatele complotului.

***

 „O sursă de delectare.” – Kate Atkinson

„Deșteaptă și amuzantă. Fabulos de bună.” – Ian Rankin

„Pe măsură ce numărul cadavrelor crește și aflăm mai multe despre viața și patimile lui Joyce, Ibrahim, Ron și Elizabeth, e imposibil să nu ajungi să-i încurajezi – și să speri că o să-i întâlnești din nou cât mai curând.” – The Times, Crime Book of the Month

„Una dintre cele mai plăcute cărți ale anului… Bine scrisă, amuzantă și minunat de generoasă… Marele farmec al Clubului Crimelor de Joi e că e mult mai mult decât un roman de suspans. Pe lângă faptul că aduce un omagiu iubirii care durează o viață, laudă și prieteniile în care ne găsim sprijin când trecem prin vicisitudinile vieții.” – Daily Express

„Inteligentă, caldă și înțeleaptă, cu personaje irezistibile, e unul dintre cele mai fermecătoare romane ale anului.” – Daily Mirror

Cartea poate fi cumpărată de aici.

Lumea de dincolo de Caius Dobrescu

Al cincilea volum din seria Vlad Lupu

Deznodământul dramatic al anchetei lui Vlad Lupu, arheologul enigmatic care se încăpățânează să dezgroape – uneori la propriu – scheletele unui trecut cumplit, e povestit pe cele două voci pe care nu le-am auzit până acum: Corina, femeia misterioasă care îi intervievează pe foștii membri ai grupului de umor absurd Parazitul prietenos, și Pedro Alvarez, zis Groucho Valvarez, argentinianul refugiat în România.

Vlad Lupu trăiește. Încă. E conștient că-l așteaptă confruntarea finală cu dușmanul de moarte al grupului, cel care în tinerețe i-a făcut să treacă prin ororile sistemului de reeducare, pe el în mod special, și a condus la destrămarea grupului. În timp ce Vlad aranjează piesele pentru încleștarea de pe urmă, Corina face o descoperire care va zgudui întreaga istorie a Parazitului.

Un roman care te ține cu sufletul la gură, din care nu lipsesc dedublarea, răsturnările de situație, trăirile intense și, nu în ultimul rând, umorul, scris de unul dintre cei mai rafinați autori români de mystery & thriller.

***

„Există creatori de o polivalenţă impresionantă pentru care nu există domenii inabordabile, şi nici, se pare, înclinaţii exclusive. Ei reuşesc să se afirme cu dezinvoltură şi succes în diverse genuri şi discipline, făcînd din proteism o marcă a vocaţiei proprii. Caius Dobrescu este unul dintre ei – poet, eseist, romancier, critic, istoric şi teoretician literar şi cultural, autor, în fiecare dintre aceste cîmpuri de activitate, al unor titluri de referinţă. Romanul poliţist este cea mai recentă pasiune a inteligenţei sale. Urmăresc rezultatele ei cu uimire şi admiraţie.” Mircea MARTIN

„Pentalogia pe care Caius Dobrescu o ţese în jurul detectivului Vlad Lupu îşi are drept scenă România post-decembristă – «ţară plină de graniţe şi de piste false», de trecuturi ascunse şi de prezenturi cărora li se corupe de ele; şi de crime, hărmălaie şi manele şi umor. Eroul e Vlad Lupu, detectivul a cărui intuiţie îi arată interpretarea deşteaptă a oricărui «bit of intelligence», ca Dupin al lui Edgar Poe, de după care s-a umplut lumea de cititori-poliţai; ca Sherlock Holmes; ca Mrs. Marple şi Hercule Poirot. Romanele lui Caius Dobrescu nu sînt doar policieruri: întorsăturile tramelor detectiviste se strecoară printr-o lume bogat descrisă, variată, teribilă şi haioasă, plină de infractori şi supra-actori, personaje tăios reliefate prin fapte, vorbe sau nume. Cititore: strigă «Lupu!» şi limpezimea îţi va veni. Nu dintr-o dată, însă.” Călin-Andrei MIHĂILESCU

„Construcția personajelor ilustrează stratificarea și complexitatea universului creat și manevrat magistral de Caius Dobrescu, un univers cu straturi ce se dislocă, se reîntregesc și se întrepătrund cu ușurință.” Ingrid TOMONICSKA

***

CAIUS DOBRESCU, n. 1966 la Braşov. Volume publicate: POEZIE: 1991– »Pauză de respiraţie«, poezii, împreună cu Andrei Bodiu, Simona Popescu şi Marius Oprea; 1994 – »Efebia«, poezii; 1994 – »Spălîndu-mi ciorapii«; 1998 – »Deadevă«; 2006 – Ode an die freie Unternehmung, Ottensheim, Edition Thanhäuser (pentru care a primit în 2009, împreună cu traducătorul în germană, Gerhardt Csejka, premiul oraşului Münster pentru poezie europeană); 2009 – »Odă liberei întreprinderi«; ROMAN: 1994 – »Balamuc sau pionierii spaţiului«; 2007 – »Teză de doctorat«; 2010 – »Euromorphotikon«, roman în versuri; 2011 – »Minoic«; ESEU: 1998 – »Modernitatea ultimă«, eseuri; 2001 – »Inamicul impersonal«, eseuri; 2001 – »Semizei şi rentieri. Despre imaginarul burgheziei moderne«; 2004 – »Mihai Eminescu. Monografie«; 2013 – »Plăcerea de a gîndi«.

A fost Fulbright Fellow la Universitatea din Chicago. Este profesor de teoria literaturii la Universitatea Bucureşti.

Cartea poate fi cumpărată de aici.

Aer rarefiat de Ann Cleeves

Traducerea – Mihnea Arion

Al șaselea volum din seria Shetland

Un grup de prieteni din studenție lasă în urmă luminile Londrei și vin în Shetland la o nuntă. Însă noaptea târziu, Eleanor, una dintre tinere, dispare, iar Polly, de care era cel mai apropiată, primește un e-mail care seamănă foarte mult cu o scrisoare de adio. La scurt timp după aceea, cadavrul lui Eleanor e decoperit într-o postură neobișnuită, la marginea unei prăpăstii.

Detectivii Jimmy Perez și Willow Reeves descoperă în curând că Eleanor era depresivă și avea o fascinație nesănătoasă pentru o fantomă legendară din Shetland, o fetiță care s-a înecat în anii ’20 și pe care insista că o văzuse în mai multe rânduri. Să fi tulburat Eleanor un secret dureros impregnat în istoria insulelor, o taină care merită sacrificiul suprem pentru a fi păstrată?

 ***

„Dacă sunteți în căutarea unor romane polițiste excelente în stilul Agathei Christie, nu aveți altceva de făcut dcât să o citiți pe Ann Cleeves.” Antonia Fraser, The Lady

„Capacitatea lui Cleeves de a îmbine o narațiune în stil clasic și migălos construită cu analiza psihologică profundă arată că este ea însăși o raritate.” Jake Kerridge, Telegraph

„Un mister construit cu multă grijă, plin de atmosferă și suspans.” Jessica Man, Literary Review

„Felul cum își construiește Ann ambianța o face să se numere printre cei mai buni scriitori din domeniu… Rareori într-un roman polițist a fost evocat cu mai multă pricepere spațul în care se desfășoară acțiunea.” Daily Express

***

ANN CLEEVES este considerată noua Agatha Christie a literaturii britanice. S-a născut în 1954 și a copilărit în partea de vest a Angliei, în Herefordshire și apoi în North Devon.
După ce a renunțat la facultate, a avut o serie de job-uri ocazionale dintre cele mai diverse: asistent social pentru copii, bucătar la un centru de observare a păsărilor, ajutor de salvamar și ofițer pentru eliberarea condiționată. S-a căsătorit cu Tim Cleeves, un cunoscut ornitolog și, când acesta a primit un post pe micuța insulă Hilbre, aflată în estuarul Dee, unde ei doi erau singurii locuitori, s-a apucat de scris.

Au urmat mai multe romane (peste douăzeci), publicate începând cu 1986, care au fost traduse în peste 20 de limbi până în prezent.

Cele două serii de succes ale lui Ann Cleeves au fost transpuse în două seriale TV realizate de ITV (după cărțile care o au drept protagonistă pe Vera Stanhope) și respectiv BBC (după volumele din seria Shetland). Serialul Vera a fost deja difuzat în peste 30 de țări, printre care Australia, S.U.A., Germania, Cehia, Polonia, Japonia, Canada, Suedia etc.
În 2006 Ann Cleeves a primit premiul Duncan Lawrie Dagger, acordat de către Crime Writers’ Association (CWA) pentru volumul Negru de corb (Raven Black), primul din seria Shetland.
Anul 2014 a reprezentat pentru autoare una dintre cele mai bune perioade literare, succesul celor două seriale TV atrăgând după sine vânzări excepționale ale tuturor romanelor sale.
În 2015, la Crime Scene Press au mai apărut în limba română un roman din seria Vera Stanhope, Secretele din Strada Portului (Harbour Street), iar din seria Shetland în 2016 – Oase roșii (Red Bones) și în 2017 – Negru de corb (Raven Black).

Tot în 2017, Ann Cleeves a fost distinsă cu Premiul Diamond Dagger pentru întreaga carieră, acordat de aceeași Crime Writers’ Association.

Cartea poate fi cumpărată de aici.

Negură de Ragnar Jónasson

Traducerea – George Arion Jr.

Un nou volum din seria Dark Iceland

Pe malurile liniștite ale unui fiord din nordul Islandei, un bărbat e ucis în bătaie.

În timp ce lumina nopților albe e preschimbată în întuneric la umbra unui nor uriaș de cenușă vulcanică, o jurnalistă dornică să dea lovitura pleacă de la Reykjavík să investigheze crima, fără să știe că de întrebările pe care le pune depinde viața încă unei persoane.

În același timp, Ari Thór, tânărul polițist din Siglufjörður, e hotărât să-i arate șefului său că e gata să preia mai multă răspundere la serviciu. Dar cazul nu pare să înainteze, iar atmosfera de la secție e tot mai sumbră, pentru că unul dintre colegi parcă a văzut o stafie…

Ce-ți rămâne de făcut când te prind din urmă grozăviile de odinioară? Ce secrete se ascund în amintirile pe care le credeai de mult îngropate? Până unde ești dispus să mergi ca să salvezi ce ți-a mai rămas din umanitate?

Un thriller de atmosferă excepțional care te aruncă într-o cursă contracronometru.

Cărțile lui Ragnar Jónasson s-au vândut în peste 1,6 milioane de exemplare în toată lumea.

***

„Un mister clasic, urmărit dintr-o perspectivă islandeză unică… Un roman excelent pe care îl recomand cu căldură.” Lee Child

„Cărțile lui Jónasson au revitalizat genul Nordic Noir.” Jake Kerridge, Sunday Express

„Un amestec deosebit între Nordic Noir și Epoca de Aur a prozei polițiste… o scriitură economă și evocatoare, îmbinată cu abile trucuri de prestidigitație.” Laura Wilson, Guardian

„O abordare modernă asupra unui mister în stilul Agathei Christie, înșelător și cu turnuri ca de slalom…” Ian Rankin

Cartea poate fi cumpărată de aici.

Mâna care închide ochii de George Arion

Un nou volum cu Andrei Mladin

În plină pandemie de Covid-19, Andrei Mladin e invitat să scrie o povestire care va fi publicată într-o culegere de proză scurtă din Franța.

În aparență, nimic mai simplu. Condițiile sunt ideale.

Nu pentru mult timp.

Când prietenul lui îl sună din spital rugându-l să aibă grijă de anticariatul pe care-l deține și să onoreze comenzile clienților, Andrei acceptă cu inima strânsă. Și, cum nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită, se pomenește în mijlocul unui complot îndreptat împotriva Președintelui și atras într-o anchetă despre destinul frânt al mai multor tinere.

Cum să mai scrii ceva?

Pe măsură ce presiunea începe să-și spună cuvântul, așternerea cuvintelor pe hârtie devine tot mai anevoioasă iar granița dintre realitate și ficțiune tot mai neclară. Angoasele personajelor se confundă cu angoasele scriitorului, obsedante, ispititoare, tulburătoare. Cum poți evada din propria minte? În cine să ai încredere?

Un adevărat tur de forță literar, conceput de cel mai îndrăgit autor român de mystery & thriller.

***

„Eroul este un amestec de Sam Spade și Marlowe, superman flegmatic și Don Juan pe cât de păgubos, pe atât de invincibil.” Dan C. Mihăilescu

„… nu poți scoate cărți din tine dacă n-ai înghițit în prealabil câteva biblioteci. Un sfat cât o carte, sau cât mai multe cărți. Chapeau, domnule George Arion.” Ani Bradea, „Tribuna”

„George Arion dovedește, încă o dată, că literatura polițistă este în mod esențial și înainte de orice altceva, literatură.”  Caius Dobrescu

„George Arion – un autor emblematic al policier-ului românesc.” Jean Harris

***

GEORGE ARION s-a născut în 5 aprilie 1946 la Tecuci.

Absolvent al Facultății de Limba și Literatura Română din București – 1970.
În prezent este Director general al S.C. Publicațiile Flacăra S.A., Președintele Fundației „Premiile Flacăra” și Președinte al Romanian Crime Writers’s Club.

Membru al Uniunii Scriitorilor din România.

A publicat volume de versuri, critică literară, jurnalistică. A semnat scenariul la două filme polițiste (Enigmele se eplică în zori, 1989, Atac în bibliotecă, 1992) și la serialul TV Detectiv fără voie (2001). Autor al unui libret de operă și al mai multor piese polițiste.

Proză mystery & thriller

Atac în bibliotecă – 1983, Profesionistul – 1985, Trucaj – 1986, Pe ce picior dansați? – 1990, Crimele din Barintown – 1995, Nesfârșita zi de ieri – 1997, Detectiv fără voie (integrala Andrei Mladin) – 2001, Camelonul – 2001, Anchetele unui detectiv singur – 2003, Spioni în arșiță – 2003, Necuratul din Colga – 2004, Crime sofisticate – 2009, Fortăreața nebunilor – 2011, Sufocare – 2012, Insula cărților – 2014, Însoțitorul lui Iisus – 2016.
Cărțile lui George Arion au fost traduse în engleză, franceză, rusă și macedoneană.
A fost distins de trei ori cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1985, 1995, 1999).

Cetățean de Onoare al orașului Tecuci.

În 2013, Asociația Națională a Detectivilor din România i-a acordat titlul de Detectiv de onoare.

Cartea poate fi cumpărată de aici.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura