Sub titlul „Muzica românească în regimuri totalitare – timpuri tulburi și muzici ideologizate” în AULA Palatului Cantacuzino a Muzeului George Enescu în data de 27.09.2016 a avut loc un recital de lieduri.

01-2

Cei patru interpreți ai familiei Manoleanu – două generații de muzicieni: părinți și copii – s-au aflat împreună pe afișul recitalului. Aceștia au interpretat o selecție din cele mai frumoase lieduri ale câtorva cunoscuți compozitori români din secolul trecut:

George ENESCU

  • Sept chansons op. 15 (versuri Clément Marot)
  • Estrene a Anne/ Présent de couleur blanche/ Du conflict en Douleur

Paul CONSTANTINESCU

  • Cântec (versuri Dimitrie Ciurezu)

Marțian NEGREA

  • Povestea rozei (versuri Veronica Micle)
  • Mugurii (versuri Lucian Blaga)

Tudor CIORTEA

  • La steaua (versuri Mihai Eminescu)
  • Melcul (versuri Marin Sorescu)
  • Roata (versuri Marin Sorescu)

Rudolf LASSEL   

  • Still (versuri Johanna Ambrosius) op.8, nr.3

Paul RICHTER   

  •   Du (versuri Riccarda Huch) op.84, nr.4
  • In Der Nacht (versuri Julius Bierbaum)84, nr.10

Mihail JORA

  • Lupii (versuri Mariana Dumitrescu) op.49, nr.3
  • Chiot (versuri Mariana Dumitrescu)31, nr.1
  • Ciclul op.41 pe versuri de Mariana Dumitrescu

 

Recitalul de lieduri a fost susținut de sopranele Bianca Luigia MANOLEANU, Stanca-Maria MANOLEANU.
La pian: Remus MANOLEANU și Roman MANOLEANU.

***

Soprana Bianca Luigia MANOLEANU colaborează cu filarmonicile din București și din țară, susținând și numeroase concerte vocal-simfonice în compania unor prestigioase formații din străinătate.

Urmând linia repertorială a profesoarei sale, soprana Emilia PETRESCU, aprofundează repertoriul de lied universal și românesc. Absolvirea la Viena a cursului de măiestrie sub îndrumarea mezzosopranei Christa LUDWIG îi aduce aprecieri elogioase din partea acesteia.

În anul 2006 susține ca solistă a ansamblului Romanian Baroque Orchestra – sub conducerea lui Alison BURY – un lung turneu de concerte în mai multe capitale europene.

02-2

 

Bianca Luigia MANOLEANU a publicat două cărți pe tema sa predilectă: Direcții poetice în creația românească de lied a secolului XX și Călătorie în lumea poetică a liedului românesc contemporan.

În anul 2013 a primit Premio alla cultura în cadrul Festivalului de Muzică Sacră de la Novara, Italia.

În prezent este profesor universitar la Catedra de oratoriu-lied a Universității Naționale de Muzică din București.

***

Stanca-Maria MANOLEANU începe studiul pianului la vârsta de 6 ani; debutează în viața artistică în recitaluri și concerte alături de orchestrele Filarmonicilor din Timișoara și Bacău, obținând pe parcursul evoluției sale muzicale numeroase premii la concursurile de specialitate.

03-2

 

Este licenţiată în Interpretare Muzicală, specializarea Pian, obținând ulterior, două Diplome de Master, prima la Universitatea Națională de Muzică din București sub îndrumarea regretatei prof. univ. Dr. Eleonora ENĂCHESCU, iar cea de-a două la Haute École de Musique de Gèneve la clasa prof. Maria DIACONU. A urmat cursuri de măiestrie susținute de către mari personalități ale scenei lirice, printre care Giuseppe SABBATINI și Renato BRUSON la Accademia Musicale Chigina di Siena în anii 2010 și 2011, Barbara HENDRICKS în Gothenburg (2010) și Anna TOMOWA – SINTOW la Academia Mozarteum din Salzburg (2011).

 

04-1

Debutul pe scena Operei Naționale din București are loc în cadrul Zilelor Operei Europene, unde interpretează rolul Donnei Anna din opera Don Giovanni de Mozart, iar în aprilie 2013 interpretează același rol în cadrul stagiunii O.N.B..

***

Pianistul Remus MANOLEANU a absolvit Conservatorul Ciprian Porumbescu din București în anul 1972, același an în care câștigă bursa națională George Enescu. Și-a desăvârșit studiile la Conservatorul P. I. Ceaikovski din Moscova. În prezent este conferențiar universitar la Universitatea Națională de Muzică din București.

05-1

Concertează frecvent în România și în străinătate. A înregistrat peste 3000 minute pentru Radiodifuziunea Română, colaborând și cu Electrecord.

Este membru fondator al Festivalului și Concursului Național de Interpretare a Liedului Ionel Perlea din orașul Slobozia.

06-1

A creat împreună cu Bianca Luigia Manoleanu, soția sa, Fundația Culturală BIANCA pentru promovarea liedului românesc.

***

Roman MANOLEANU a început studiul pianului la vârsta de 6 ani, sub îndrumarea prof. Lucia TEODORESCU. Studiile de licență le-a urmat la Universitatea Națională de Muzică din București, fiind studentul pofesorilor Vlad DIMULESCU și Viniciu MOROIANU. A efectuat un stagiu muzical de doi ani la Conservatorul de Muzică din Bruxelles, unde a studiat cu pianistul Michail FAERMAN și s-a specializat la cursurile de vară de la Sermoneta, Italia, precum și la cursurile International Summer Academy, Austria.

07-1

Din anul 2009 este profesor de pian la Catedra de Pian Principal al Colegiului Național George Enescu din București.

În prezent își finalizează studiile doctorale la Universitatea Națională de Muzică din București, sub coordonarea prof. univ. dr. Șerban Dimitrie Soreanu.

Share.

About Author

Născut în 1969, cu un master specializarea construcții civile din cadrul Universității Tehnice de Construcții București absolvit în 1998. Pasionat de București, fotografie, literatură. Rubrica se vrea a fi o invitație virtuală/vizuală prin Bucureștiul de altădată.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura