„Zi-mi ceva care să  mă dea pe spate!”

„URĂSC PE TOATĂ LUMEA DE AICI!”

O stradă cu clădiri în stilul secolului al XIX-lea devine noul cămin al lui Lilly Cahill. Ea este obișnuită cu eticheta de „elevă nouă”. Părinții săi se mută des dintr-un mare oraș al Angliei în altul. Ajunsă în Stoke-on-Trent, aceasta cunoaște un grup de tineri și li se alătură.

Adolescența este pentru ei, de fapt, o încercare de evadare din spatele grațiilor. Tinerii sunt prizonierii unui mediu neprieteos care își spune amprenta asupra lor. Părinții echilibrați, care nu și-au irosit viața, par în ochii copiilor mai răi decât cei care au făcut-o. Un gol lăuntric îi macină pe cei din tânăra generație. Greutăților deja experimentate li se adaugă așteptările și temerile născute din pricina examenelor. Toți vor să răspundă mândri la întrebarea „Câte note de zece ai luat?” cu unicul răspuns acceptat: „Pe toate!”

Psihic, nimeni nu suportă atât de multă presiune. Spectacolul PUNK ROCK, regizat de Vlad Cristache, demonstrează că agresivitatea latentă iese la suprafață în cele mai pline de nuanțe variante ale sale.

În interpretarea impecabilă a actorilor Dan Pugineanu și Matei Arvunescu, publicul poate observa psihologia fină a personajelor cele mai afectate, William Carlisle și Bennett Francis. Cel din urmă este violent, uneori se confundă cu un maniac. Își chinuie prietenii și iubita, însă niciunul dintre ei nu se apără singur. Tinerii cer mereu ajutorul cuiva mai puternic.

William rămâne foarte afectat. Ia un pistol, ochește și trage. Lumina îi amplifică emoțiile și le izbește neajutorate de pereții sparți. Umbra, înzecit mai mare decât băiatul, îl copleșește.

Scaunele suprapuse din decor sugerează încăierarea social în care supravieșuirea se dovedește dificilă.  Nici măcar cel care a reușit să ajungă în vârful ierarhiei nu este ferit de necazuri. La un moment dat, viața decide să zguduie aglomerarea umană. Mai devreme sau mai târziu, toți cad în spatele celui care cândva a fost primul.

William, Bennett, Chadwick, Lilly, Cissy, Nicholas și Tanya se află nu numai în fața bacului, dar și în umbra rece a unui examen moral. Propria persoană și noțiunea de conștiință sunt puse în joc. Dar atunci când toți sunt suspecți ai fraudei, nu aveam puterea să strigăm cine e de vină. Așteptăm venirea evaluării, așa cum unii așteaptă moartea sau sfârșitul lumii. Ce rost are să te mai temi? În urma lui Bennett rămân prietenii săi, copleșiți de emoție: „Ne vedem în sala de examen, scumpilor. Să nu întârziați!” Iată un spectacol al emoțiilor intense!

Denisa Apostol, C.N. „Mihai Eminescu” Buzău, clasa a X-a   

PUNK ROCK – Teatrul Excelsior București

Regia: Vlad Cristache

Scenografia: Andreea Tecla

Lighting design. Cristian Șimon

Asistent lighting design: Nicoleta Ivan

Sound design: Andrei Doboș

Preparator muzical percuție: Lucian Maxim

Preparator muzical chitară și bas: Adi Coman

Grafică covor scenă: Karla-Maria Broșteanu

Distribuția

William Carlisle – Dan Pughineanu

Bennett Francis – Matei Arvunescu

Chadwick Meade – Alex Popa

Lilly Cahill – Ioana Niculae

Cissy Franks – Ana Udroiu

Nicholas Chatman – Alex Călin

Tanya Gleason – Teo Dincă

Dr. Richard Harvey – Oliver Toderiță / Robert Radoveneanu

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura