Cristian Ban: „MaMe” e un pretext bun de a vorbi despre chestii care nu sunt neapărat comode

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați prezintă sâmbătă, 18 ianuarie, și duminică, 19 ianuarie, la ora 19:00, în Sala Mare de Spectacole, întâia premieră din anul 2020: „MaMe”.

Regia spectacolului „MaMe” este semnată de Cristian Ban, iar scenografia de Iulia Gherghescu, amândoi la prima colaborare cu Dramaticul gălățean.

În distribuție: Svetlana Friptu, Radu Horghidan, Ana Maria Ciucanu, Ionuț Moldoveanu, Elena Anghel, Ștefan Forir, Oana Mogoș, Răzvan Clopoțel.

„MaMe” este un spectacol biografic realizat prin metoda devised theatre (creație colectivă) și este primul spectacol de acest fel din repertoriul Teatrului „Fani Tardini”. Textul spectacolului este scris de actorii din distribuție împreună cu regizorul, pornind de la amintirile actorilor și de la relațiile acestora cu mamele din viața reală. Patru femei anonime, despre care nimeni nu știa nimic, devin personajele principale în acest spectacol despre memorie, copilărie, bătrânețe și ceea ce ne unește pe toți când auzim sau pronunțăm cuvântul mama.

Cristian Ban, regizorul spectacolului „MaMe” – „Sunt niște teme care mă interesează. Acum m-a interesat faptul că ajungem la o vârstă la care ne vedem mamele, părinții, mătușile, unchii îmbătrânind și, cumva, ne raportăm altfel la ei și la bătrânețe. Bătrânețea e o temă importantă care apare în spectacol și care mă interesează foarte mult. Ajungem la vârsta aia la care nu mai suntem adolescenți, nu ne mai răzvrătim împotriva părinților, ci ne maturizăm și îi privim cu alți ochi. Cred că acesta este momentul pe care spectacolul a încercat să îl surprindă. Văd și la prietenii mei, și la alți colegi de vârsta noastră că se schimbă raportul lor față de părinți. Părinții nu mai sunt oameni ăia enervanți care îți zic una, alta, ci începi să le vezi slăbiciunile, defectele și timpul care își pune amprenta asupra lor. „MaMe” nu e un spectacol de 8 Martie. E un pretext – dar un pretext bun, cred – de a vorbi despre chestii mai generale și mai profunde și care nu sunt neapărat comode.”

Radu Nichifor, directorul artistic al Teatrului Dramatic „Fani Tardini” – „În distribuția acestui spectacol sunt oameni care au membri ai familiei care nu mai sunt. Eu am văzut spectacolul într-o fază de repetiții, m-a emoționat foarte mult, dar ce mi se pare miraculos este că, datorită acestui spectacol, acei oameni care nu mai sunt fizic, cât timp acest spectacol se va juca, ei vor continua să trăiască pentru că sunt întruchipați de actori, sunt prezentate biografiile lor. Doar teatrul are forța asta magică, uneori, să învie oamenii.”

Radu Horghidan, actor – „„MaMe” îi dă spectatorului timp să aibă momente în care reflectează și face anumite introspecții, se gândește la el, la viața lui și mi se pare frumos că avem momente în spectacol în care avem ocazia să ne gândim toți, împreună, actorii și publicul. Poate e un exercițiu neteatral, dar e un exercițiu uman extraordinar. 400 de oameni să stea împreună și să se gândească la același subiect mi se pare că e un lucru pe care teatrul ar trebui să îl facă mai des.”

Spectacolul „MaMe” are o durată de o oră și jumătate și nu are pauză. Producția este nerecomandată minorilor cu vârsta sub 12 ani.

Biletele pentru premiera din 18 și 19 ianuarie pot fi cumpărate de pe bilete.fanitardini.ro sau de la casa de bilete a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, din Domnească 59. Informații și rezervări: 0758-089-994 sau 0758-049-850.

Despre regizor

Originar din Arad, Cristian Ban este unul din membrii fondatori ai spaţiului de creație și experiment Reactor din Cluj-Napoca și este unul dintre cei mai interesanți regizori tineri din România, la ora actuală. Este un creator înzestrat cu o mare sensibilitate artistică și cele mai multe dintre spectacolele sale sunt creații colective bazate pe istoriile personale ale actorilor. Montează în teatre din România și din străinătate, iar spectacolele sale sunt selecționate la importante festivaluri de teatru naționale și internaționale. Are o nominalizare la Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol, în 2018, pentru „Orașul nostru”, montat la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad. Full bio, aici.

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura