Acum patru ani, artistul tulcean Răzvan – Constantin „ZuZu” Caratănase a fost directorul unui proiect considerat cel mai important eveniment naţional în materie: Bienala Naţională de Gravură Contemporană Danubius. Organizată la Muzeul de Artă Tulcea, bienala era organizată de Institutul de Cercetări Eco – Muzeale „Simion Gavrilă” Tulcea, Consiliul Judeţean Tulcea; parteneri: Primăria Municipiului Tulcea, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Facultatea de Arte şi Design, Universitatea de Vest din Timişoara, Uniunea Artiştilor Plastici din România, Asociaţia Culturală „Nomen nest omen”; parteneri media: Artindex.ro, Observator Cutural; sponsor: Printress; director de proiect: Răzvan – Constantin Caratănase; curator: Doru Luchian; preşedinte de onoare: acad. prof. univ. dr. Răzvan Theodorescu. Directorul proiectul afirma la final:

„Ușor, ușor intenționăm ca orașul Tulcea să ajungă unul din centrele semnificative ale plasticii românești. Eu sunt cât se poate de optimist și promit că voi «ancora» la nord de Dunăre cât mai multe instituții posibile”.

Răzvan – Constantin „ZuZu” Caratănase (dreapta)

Doi ani mai târziu, la demisolul Casei Avramide, plasticianul Răzvan Caratănase deschide a doua ediţie a Bienalei Internaţionale de Gravură Contemporană „Danubius”, eveniment deja internaţional la care zeci de artişti expuneau peste 130 de lucrări.

Joi, 9 august, în incinta Muzeului de Artă Tulcea a avut loc deschiderea celei de-a III-a ediţii a Expoziţiei – Concurs Bienala Internaţională de Gravură Contemporană Danubius. Oficiile de gazdă i-au revenit dr. Ibrahima Keita, expert în domeniul „Bunuri cu semnificaţie artistică – grafică românească”. 88 de artişti din 26 de ţări expun 113 lucrări, iar expoziţia este înnobilată de gravura „Dans l’atelier, ou peintre, et modele examinant son portrait”, realizată de Pablo Picasso în 1965, gravură care face parte din colecţia George Şerban.

P.S. Visarion, Episcopul Tulcii, a binecuvântat expoziţia, prelatul bucurându-se în chip deosebit pentru invitaţia generoasă făcută de organizatori:

„Este un dar pe care dumneavoastră îl faceţi comunităţii tulcene şi, în general, iubitorilor de frumos. Noi, oamenii Bisericii, considerăm că unul dintre cele mai mari daruri pe care Dumnezeu le-a făcut omului este darul artei. Iar când arta este pusă în slujba sufletului, în slujba omului şi a legăturii sale cu Divinitatea, are o importanţă deosebită asupra societăţii! Mulţumim organizatorilor şi participanţilor!”.

Cuvinte la fel de frumoase au rostit primarul municipiului, Constantin Hogea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Dumitru Mergeani, directorul Institutului de Cercetări Eco – Muzeale „Gavrilă Simion”, Cristian Micu, deputatul tulcean George Şişcu.

Evenimentul este organizat de Institutul de Cercetări Eco – Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, prin Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord – Dobrogean, cu sprijinul Consiliului Judeţean Tulcea şi în parteneriat cu Primăria Municipiului Tulcea şi cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, iar ediția din acest an a acestui eveniment intrat deja în tradiție este dedicată Centenarului Marii Uniri 1918 – 2018.

De ce gravura?, a întrebat retoric dr. Ibrahima Keita. Gravura s-a născut împreună cu tiparul, când se produce o anume democratizare a artelor: operele putea fi astfel reproduse. Sunt trei mari procedee: tehnica tiparului înalt (xilogravură, linogravură), gravura adâncă (cea originală, pe metal), tiparul plan (litografie ş.a.). În sălile muzeului, organizatorii au încercat să grupeze în expoziţie procedeele pe categorii, iar

„expoziţia este onorată de prezenţa lucrării unuia dintre imenşii artişti ai lumii: Pablo Picasso. El a făcut de toate, până şi gravură. Şi noi avem mari gravori, iar unul dintre aceştia este Theodor Aman. În zilele noastre, cei mai mulţi graficieni s-au separat de pictori, gravura în sine devine o meserie. Înainte vreme, pictorii îşi transformau lucrările în gravuri”.

Iniţiatorul şi directorul proiectului a precizat, în încheiere, că a avut în vedere ca participanţii din cele 26 de ţări să fie profesionişti la cel mai înalt nivel, cel internaţional, cu rezultate notabile la cele mai importante competiţii de gen. Răzvan „ZuZu” Caratănase este extrem de implicat în acest domeniu al graficii, dovadă că şi teza sa de doctorat s-a numit „Gravura ca artă majoră”, iar unul dintre subcapitole este legat de ceea ce a însemnat gravura realizat de Pablo Picasso:

„Prin cercetare mi-am dat seama că artistul a fost la fel de mare gravor pe cât a fost pictor. A reuşit să ajungă la performanţe de neatins, are gravuri de ordinul miilor. Fie la Barcelona, fie la Madrid, fie la Paris, a stat şi a muncit cu tehnicieni, lucrând în diferite tehnici. Lucrarea sa din această expoziţie este una din 1965 şi face parte dintr-un important ciclu. Iată de ce trebuie să-i mulţumim domnului George Şerban, cel mai mare colecţionar de lucrări de grafică din România, şi nu întâmplător a primit în cadrul unei gale titlul de «Prieten al artelor» pentru contribuţia sa colosală!”.

Profitând de prezenţa autorităţilor locale, directorul de proiect le-a solicitat acestora sprijin financiar pentru trimiterea către participanţi, la finalul bienalei, a lucrărilor însoţite de un pliant, o diplomă şi un catalog. La rândul său, artistul plastic Caratănase a promis că, împreună cu echipa construită deja, va aduce la fiecare doi ani de zile un nume mare din istoria artei, astfel încât Tulcea să intre în „dinamica culturală”, Tulcea fiind la ora aceasta singurul oraş din România care a izbutit performanţa, în cadrul unei bienale de gravură, ca toate lucrările să graviteze în jurul unei singure lucrări.

Curatorii expoziției sunt Ibrahima Keita, Alice – Georgiana Fănaru, Ana – Maria Dincu, Dragoş Răzvan. Director de proiect: ZuZu Caratănase.

Până în octombrie, tulcenii şi turiştii au posibilitatea de vizita Bienala Internaţională de Gravură Contemporană Danubius, organizată la parterul Muzeului de Artă.

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura