Pe 23 și 24 martie 2024, la Colegiul Național ,,Școala Centralădin București, s-a desfășurat Festivalul de Lectură pentru copii, NARATIV. Peste 2.000 de copii și-au exersat talentul și curiozitatea la diferitele ateliere, în vreme ce părinții lor, dacă au dorit, au obținut valoroase recomandări de parenting de la experți în comunicarea dintre copii și părinți.

S-au susținut peste 100 de ateliere interactive care au atins multe discipline studiate la școală și au oferit perspective de creativitate pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor: ateliere de teatru, desen, scriere creativă, legătura dintre literatură și film, precum și ateliere de educație STEM – inteligență artificială, robotică, programare, chimie, fizică.

Festivalul de lectură pentru copii a fost organizat de Asociația Curtea Veche, având ca sponsori Kaufland România, Fundația Bosch România, Fildas Trading și ca parteneri editura Curtea Veche Publishing, Herlitz România, Klarmedia și EduBricks!

Iren Arsene, președinta Asociației Curtea Veche, explică necesitatea multiplicării unor asemenea acțiuni:

Ne-am bucurat de o participare impresionantă a elevilor. Concluzia noastră a fost că astfel de evenimente sunt necesare, ele răspund la o nevoie reală, iar ideea că elevii nu citesc trebuie să fie o preocupare permanentă a adulților.  

La Festivalul de la Școala Centrală din București, am văzut interes, am văzut implicare, am văzut entuziasm din partea copiilor. Asemenea zile de lectură și de ateliere interactive ar trebui făcute mai des, în orice oraș al țării. Niciodată nu este prea mult să faci acțiuni în favoarea lecturii, invitând pedagogi cu charismă și oferind cărți potrivite copiilor.

Ceea ce facem noi este gratuit, vorbim despre beneficiile lecturii, despre îmbunătățirea vocabularului, dezvoltarea empatiei, și deschiderea către noi lumi și idei. Festivalul NARATIV a ajuns la a VI-a ediție.  

Suntem o asociație creată să sprijine lectura de plăcere, facem tot ce depinde de noi, ca asociație privată, să aducem cărțile spre copii. Cărțile pot transporta cititorii în lumi fantastice, întâlnind personaje neobișnuite și învățând lecții valoroase de viață.  

În același timp, cred că ar trebui strategii naționale și guvernamentale de susținere a lecturii, care să vină firesc către carte, copiii să nu simtă vreo corvoadă când citesc.

La festivalul organizat de Asociația Curtea Veche, copiii au participat la ateliere și au primit carți cadou. Aceste două zile se pot multiplica la nivel național. Asociația noastră, cu sprijinul generos al sponsorilor, a reușit să creeze un cadru al bucuriei copiilor. Cărțile îi susțin pe copii, îi învață despre valori, despre toleranță, respect, despre purtarea socială și le dă o șansă la o calitate a vieții mai bună.

Cărțile pot fi ca niște prieteni care te susțin, îți oferă sfaturi și te distrează, oricând ai nevoie.ˮ

Participanții au avut prilejul să stea de vorbă cu personalități precum istoricul Adrian Cioroianu, gimnasta Diana Bulimar, dirijorul Adrian Constantin, fizicianul Cristian Presura și mulți alți invitați.

În timp ce copiii au participat la ateliere, organizatorii au pregătit o serie de conferințe pentru părinți, care au primit sfaturi relevante și recomandări practice pentru dezvoltarea copilului, inclusiv prin lectură. Astfel, părinții au stat de vorbă cu psihologa Alina Uricec despre beneficiile cognitive și emoționale ale cititului, cu psihologul Mihai Copăceanu despre reducerea dependenței de tehnologie și reorientarea către lectură, cu dr. Șerban Damian despre dezvoltarea obiceiurilor alimentare sănătoase în familie, sau cu formatoarea Georgiana Gerea despre încurajarea procesului de lectură la copii.

Bilanțul:

  • 2.000 copii înscriși
  • 100+ ateliere
  • 30+ pedagogi
  • 8 conferințe pentru părinți
  • 50+ voluntari

Sponsori: Kaufland Romania, Fundația Bosch România, Fildas Trading!

Parteneri: Curtea Veche Publishing, Herlitz România, Klarmedia, EduBricks!

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura