UPDATE

Concursul s-a încheiat. Vă mulțumim tuturor pentru participare și pentru răspunsurile interesante pe care ni le-ați oferit. Iară și câștigătorii:

Comentariul nr. 7 – Cristian P.

Comentariul nr. 36 – Lutescu (Rotaru) Liliana

Comentariul nr. 21 – Leonat Mihaela

Comentariul nr. 24 – Andrei Cristina

Comentariul nr. 2 – Bolat Selm

Vă felicităm și așteptăm să ne contactați la adresa de e-mail contact@bookhub.ro pentru a intra în posesia premiilor!

 

Editura Nemi – parte din consorțiul editorial Nemira – reia în această toamnă un proiect cultural foarte special, atât din punctul de vedere al temei propuse, cât și din punctul de vedere al construcției ca atare. Proiectul Cristinei Andone, autoarea celor  zece volume, i-a adus alături de ea pe Thea Olteanu, Adriana Gheorghe și Sebastian Oprița, astfel încât avem în față cărți care cuceresc și cel mai mofturos copil și, ceea ce e mai important, volume care contribuie din plin la educația muzicală a celor mici (inclusiv a părinților celor mici).  Primele trei titluri din Povești din Pădurea Muzicală sunt: ediția centenară Enescu şi hora razelor de soare, Vivaldi și cele patru anotimpuri și Bach și orga fermecată.

 

 În mai anul trecut îi luam interviu Cristinei Andone și, printre altele, îmi spunea:

Copii sunt ușor de cucerit dacă îi abordezi cu naturalețe și onestitate. Percep imediat ce e chinuit, contorsionat, snob, poleit. Și e tare bine că au aceste mecanisme de protecție. Cu poveștile muzicale nu am simțit nicio barieră. Dimpotrivă. Copiii nu au învățat să caște în avans când aud de Bach. Nici să se teamă că nu știu cum se citește/scrie/aude Ceaikovski.

Tocmai m-am întors de la Constanța unde niște fete de clasa a doua m-au invitat să ne jucăm în pauza de-a Enescu și de-a iedul Gheorghiță. Mi-au spus că pot fi iedul Gheorghiță, dacă vreau. Mi-aș fi dorit foarte mult, dar a trebuit să plec la un alt atelier unde, la sfârșit, un băiețel mi-a spus că nu mă va uita și că ar vrea sa-mi dea iaurtul lui cadou.

Când îmi pierd încrederea, când îmi spun că mi-e prea greu, că viața de adult înseamnă eficiența pragmatică nu doar hei-rup de visător, atunci merg printre copii și le citesc. Și simt că beau apă vie. Și simt că a fi visător e mult, mult mai eficient decât a fi pragmatic. Doar că pe termen ceva mai lung.

 

Oferim 5 pachete formate din cele trei cărți (cu autograful autoarei)  apărute din proiectul Povești din Povești din Pădurea Muzicală cititorilor care vor răspunde la întrebarea:

Care dintre cei trei compozitori – Enescu, Vivaldi, Bach – vă place mai mult și cum l-ați/i-ați descoperit?

Perioada de concurs: 19 – 26 septembrie 2018

Cei cinci câștigători vor fi aleși prin tragere la sorți în dimineața zilei de 27 septembrie, iar numele lor vor fi făcute publice pe site și pe pagina de facebook a Bookhub.ro.

Nu se admit mai multe răspunsuri trimise de pe aceeași adresă de e-mail.

Succes și așteptăm răspunsuri cât mai frumoase!

Share.

About Author

54 de comentarii

  1. Irina Chiselenco on

    E foarte greu de ales, între cei trei “spiriduși” ai muzicii. Fiecare este unic si irepetabil. Fiecare răscolește sufletul intr-un mod unic… Dar ca sa fie totuși o alegere…. As zice Enescu. Dincolo de miracolul Rapsodiei Romane…. Suita in stil vechi e cea care m-a făcut să il iubim iremediabil… Si asta pentru că prima care s-a îndrăgostit a fost fiica mea, prin spiridușii Cristinei…

  2. Enescu poate ca e roman, deși toți trei sunt foarte valoroși. Înainte de Revoluție, vedeam la TV, copil fiind filme despre Enescu sau Ciprian Porumbescu. În plus, am vizitat Casa Memoriala George Enescu din Sinaia.

  3. Cel mai mult ma atrage Enescu, pe care l-am descoperit la Sinaia, in copilarie. Acum, dupa multi ani si doua fete cucuiete fane Cristina Andone si , in mare parte si datorita ei, fane muzica clasica, ma uit in urma cu nostalgia unui necunoscator, caci copilele mele stiu deja mai multe decat mine in acest domeniu. Multumim pentru concurs!

  4. Enescu este si pentru mine, mai special. Este roman. Este unic. Iar Cristina a stiut sa il puna in valoare in carte. La atelier a reusit sa ma convinga sa ascult Rapsodia Romana nr 1. Este genial Enescu!!!!

  5. Enescu este preferatul nostru, și când spun nostru ma refer la mine și la fetița mea, pe Enescu incercam sa-l descoperim in minunatele cărți ale Cristinei..

  6. Vivaldi este preferatul meu. Anotimpurile ma calmeaza mereu, imi induc o stare de bine. Nu mai tin minte cum l-am descoperit, dar ma bucur ca am facut-o, de muuult timp. Copiii mei sunt incantati de Primavara. s-ar bucura si de carti.

  7. Antonio Vivaldi aduce prin Anotimpuri atmosfera fiecărui anotimp. Chiar dacă îmi place și Enescu și Bach, tot pe Vivaldi l-aș alege ca fiind preferatul meu. Felicitări Cristinei Andone pentru promovarea culturii muzicale la copii.

  8. A fost odata ca este, in poveste, un soi amestecat de puritate Bach cu Rapsod Enescu….si’n ivire anotipmurie Vivaldi.Trei copozitori suavi dar si’n forte inimieiToti pe de’antregul si fiecare parte simfoniei.Padure muzicala creste copacel gama copchilariei.

  9. Pe Bach l-am descoperit mulțumită tatei. Pe vremea când nu îi știam numele, ci doar acea muzică ce înghițea , asemenea ceții sau luminii în zori , întreaga cameră. De atunci îl tot redescopăr. Amintindu-mi rostirea numelui său de către Iosif Sava. Reascultând , rar, este drept, Spre reamintirea celor ce contează.

  10. Am descoperit recent ca imi place foarte mult sa ascult interpretari la violoncel. Si am ajuns inevitabil la maiestria lui Yo-Yo Ma, care mi l-a dezvaluit pe Bach. Suitele lui Bach pentru violoncel ma fascineaza in aceasta perioada si ma declar ‘sub vraja’ lui Bach. Multumesc!

  11. Simona Ciubotaru on

    Vivaldi. Muzica lui va produce mereu vibratii in sufletul meu. L-am descoperit demult, atat de demult incat nu-mi amintesc imprejurarile. Iar acum 3-4 ani a venit randul copilului meu sa ii cunoasca pe spiridusi, care au lasat o amprenta frumoasa in copilaria lui. Din toata colectia veche ne lipseste chiar Vivaldi. Dar iata ca a venit vremea sa o intregim!
    Felicitari si multumiri pentru cartile-comori!

  12. Ana Charitidou on

    E greu de ales dintre cei trei…ne plac toti la fel de mult si i-am descoperit pe vremea copilariei, insa pentru Vivaldi avem o sensibilitate mai mare, deoarece pe muzica lui am simtit primele aripi de fluture in burtica cand eram insarcinata cu mica noastra minune…deci daca trebuie sa alegem din cei trei optam pentru Vivaldi.
    Multumim pentru cadourile de suflet pe care le promovati!

  13. Irina Mihalca on

    Foarte greu de ales. Pe Bach l-as alege, pentru ca l-am descoperit inca din copilarie, acasa si, apoi la scoala, in clasele primare, caci in fiecare joi mergeam cu scoala la casa de cultura, unde dirijorul Ovidiu Balan cu orchestra Filarmonicii din Bacau ne explica partituri din marii compozitori. Un rol important l-a avut, apoi, Iosif Sava, prin emisiunile sale.
    Felicitari si multumiri!

  14. Catalina Ghitulescu on

    Fiecare din cei trei mari compozitori imi este drag, iar muzica lor “imi merge la inima”. La fel cum se intampla si cu alti compozitori. Ce prefer, asta depinde de dispozitia de moment.
    Fac parte din generatia care avea privilegiul de a asculta la radio cele mai frumoase fragmente de muzica simfonica si de opera zilnic (am acum 65 de ani), de la cele mai mici varste posibil, practic m-am “nascut” cu aceasta muzica. Au urmat apoi anii de scoala generala, in care multe din orele de muzica erau auditii de discuri de muzica clasica, de jazz in locul unor lectii teoretice mai aride. Profesoara noastra ne dadea si indrumari sa intelegem, ceea ce razbate din “spatele” cascadei de sunete: impresii, sentimente, amintiri, contextul in care au fost scrise operele pe care la audiam.
    Faptul ca sunt din Cluj, mi-a dat posibilitatea de a frecventa concertele Filarmonicii, atat cele curente, cat si programele educative pentru copii, care se desfasurau in diminetile de duminica (copiii de diferite varste participau pe baza unor abonamente care se procurau la preturi modice). Erau apoi si minunatele spectacole de opera. Toate acestea au condus la faptul ca sunt o iubitoare a muzicii (nu neaparat melomana), pentru ca alaturi de muzica simfonica, de opera, iubesc si alte genuri muzicale.

  15. Am sa spun Enescu, nu pentru ca imi place mai mult ci pentru ca l-am ascultat cel mai mult si stiu mai multe despre el decat despre ceilalti. Nu imi amintesc cum l-am descoperit, eram copil, am crescut cu Enescu.

  16. Alina pricopie on

    Vivaldi. L-am descoperit in perioada in care trăiam noi și copleșitoare emoții ce veneau din experiența vieții mele – devenisem mama – iar sufletul meu salta in ritmul și nuanțele muzicii lui Vivaldi.

  17. Primavara lui Vivaldi a fost prima mea iubire din muzica clasica. Este adevărat ca am descoperit muzica clasica mai tarziu, in adolescenta

  18. Roxana Popescu on

    Vivaldi cu Anotimpurile lui. In anii facultatii. Aveam o colega de apartament care avea o prietena violonista la Filarmonica din Sibiu. Aceasta prietena ne-a invitat la un concert la Filarmonica, iar de atunci muzica lui Vivaldi mi s-a asazat in suflet!

  19. Nasturaș Aurelia on

    I-am cunoscut târziu și pe Vivaldi, și pe Bach, și pe Enescu, tocmai în prima ediție a colecției Pădurea Muzicală. Pe Enescu l-am îndrăgit cu toții în urmă cu un an, fusesem la lansarea cărții Enescu și hora razelor de soare, iar cd-ul ne-a rămas în mașină, ascultându-l pe repeat. Astfel că mergând în vizită la Vila Luminiș din Sinaia, Rapsodia Română auzită în surdină, nu i-a fost străină băiețelului nostru de trei ani care a exclamat cu bucurie: “asta e muzica din mașina noastră!” Anul acesta, în trecere fiind prin Sinaia, copiii au căutat cu privirea Vila Luminiș, acordurile Rapsodiei Române fiind deja impregnate în sufletele noastre!

  20. Marasescu Gabriela on

    Vivaldi este preferatul meu! L-am descoperit intr-o seara de primavara cand eu stateam la calculator si ma jucam un joc online si mami ,tocmai ce incepuse sa citeasca ,cu voce tare ,cartea Vivaldi si cele patru anotimpuri.M-a fascinat veverita Vivi, si pasii muzicali ,,allegro,, , ,,andante,, , ,,presto,,.

  21. Leonat Mihaela on

    Am descoperit minunatele carti prin intermediul unei prietene. Sunt invatatoare si la orele de Muzica si Miscare, in clasa I, am studiat aceste carti. Elevii le.au indragit foarte mult, s.au indragostit pur si simplu de aceste personaje. Nu am apucat sa.l descoperim pe Enescu. Mi.ar placea sa o pot face anul acesta.

  22. Pe Vivaldi, Enescu si Bach i-am descoperit in aceeasi perioada, in cadrul auditiilor de la orele de muzica din scoala generala. Notele vesele ale “Primaverii” lui Vivaldi rasunand in sala de clasa au ramas insa cea mai vie amintire de atunci. Am avut un pedagog plin de sensibilitate care a pus accent pe bucuria de a asculta muzica si de a canta, nu pe notiuni teoretice aride. Orele acelea au fost un minunat mod de a ne apropia pe noi, elevii, de muzica clasica.

  23. andrei cristina on

    Pe Vivaldi l-am descoperit primul. “Anotimpurile” lui m-au cucerit de cum le-am ascultat. Apoi l-am descoperit pe Bach, a carui muzica m-a linistit si inaltat in acelasi timp. Enescu e absolut genial. Opera sa impleteste in mod minunat elementele de muzica populara cu cele de muzica clasica. Ii ascult pe toti cu placere, in functie de starea de spirit pe care o am.

  24. Panait Nicoleta on

    Când mă gândesc la muzica simfonica,încep sa aud Anotimpurile-Vivaldi.
    Când Cristina lansa acum ceva vreme carte+cd ,am spus ca al meu copil este prea mic pt astfel de carti,nici nu știți cât regret ca nu le -am achizionat atunci,iar acum ca a reușit alături de Nemi o noua publicare,din păcate fără cd,am spus clar ca o sa le achiziționez ,mai ales ca văzusem comentarii de mămici ce aveau copiii mult mai mici decât al meu și îndrăgeau aceste carti.
    Sunt un must have,sper sa reușesc cu ajutorul vostru sa le obțin,mai ales ca au autograf,iar noi nu ne aflam in aria locațiilor ce cuprind câteva orașe ,din cadrul turneului de promovare.

  25. Pe fiecare il ascult cu placere in diferite momente si stari, dar cel mai mult imi place Enescu a carui muzica am descoperit-o intamplator. Ulterior, am aflat ca este compusa de un roman si m-a cucerit ideea aceasta. O redescoperire a lui a fost odata cu cartea Cristinei Andone pe care o ador!

  26. Nicoleta Gaureanu on

    Imi place Enescu. Abia astept ca nepotul meu de 3 anisori si jumatate sa mai creasca putin ca sa mergem la Filarmonica “George Enescu”.

  27. Vivaldi. Profesorul de muzică din școala generală (el însuși un apreciat tenor) avea un adevărat cult pentru „Anotimpurile” și ni le punea la pick-up de câte ori avea ocazia. Mai am și acum un disc de vinil primit de la el.

  28. Sturzu Camelia on

    Imi plac Vivaldi si ale lui Anotimpuri, pe care le-am descoperit in scoala generala, dar si inegalabilul nostru George Enescu, a carui muzica ma rascoleste mereu.
    Minunata colectie, multumim pentru daruire si har d-nei Cristina Andone!

  29. Ador “Anotimpurile” lui Vivaldi. Ma incearca emotii diferite ascultandu-le si asta se intampla inca de cand aveam 17 ani si i-am facut cadou celui ce avea sa-mi devina sot o caseta cu aceste opere fantastice. Au trecut 18 ani de atunci di avem 2 baieti minunati pe care mi-as dori enorm sa-i acomodez cu muzica clasica.

  30. Enescu al nostru imi place cel mai mult. Mi l-a prezentat parintii mei care sunt oameni patrioti 🙂 Imi puneau sa ascult de mic muzica lui. De atunci am prins drag de el.

  31. Vivaldi imi place cel mai mult, pentru ca bunicul meu obisnuia sa-mi puna sa ascult “Anotimpurile” lui. Am crescut cu aceasta muzica si am multe amintiri frumoase, ce se retrezesc la viata ori de cate ori reascult muzica lui Vivaldi.

  32. Bach
    Am cantat o piesa de-a sa pentru profesoara mea de pian cand am renuntat la scoala de muzica…(aveam viola intrument principal si pianul ca instrument secundar. Eram prea mare ca sa pot trece la pian ‘principal’, oricate examene de diferenta as fi dat. Acela a fost momentul in care am decis ‘Pian sau Nimic!’) . Este o amintire dulce-amara

  33. L-am descoperit pe Vivaldi in perioada in care frecventam spectacolele de balet si m-a fascinat. Apropierea de Enescu si Bach s-a realizat datorita unui prieten care m-a facut sa iubesc sa merg la Filarmonica si sa apreciez in general muzica clasica. Nu pot sa aleg pe niciunul dintre cei numiti intrucat pe toti ii consider extraordinari.

  34. Lutescu ( Rotaru) Liliana on

    Să fie Vivaldi, care iti poartă sufletul prin emoțiile anotimpurilor?! Sau poate Bach, pe care-l ascult când pictez?Sau , îmi place mai mult, Enescu, pentru că mă regăsesc în muzica sa, în care se regăsesc poveștile și cântecele bunicilor mei..Pe Vivaldi , l-am descoperit in liceu, ascultând România Cultural.Pe Bach, l-am cunoscut mai bine, în casă unor prieteni, mari iubitori de muzică clasică. Iar, Enescu, mi-a fost și mai drag, privindu-l cu ochii scriitoarei, Cristina Andone!

  35. Bănică Adelina on

    Uf, greu de descris și de expus trăirile ascultării acestor mari artiști, însă vă pot descrie prima mea întâlnirea cu Bach.

    Într-o zi treceam pe lângă o biserică de unde se auzea o muzică ce te cucerea prin frumusețe și profunzime. Am fost atât de curioasă încât am intrat; înauntru era un recital de pian. M-am așezat pe o bancă și am stat pana la sfârșitul programului. Lucrarea mi-a plăcut enorm de mult, a fost ca o revelație , ca o descoperire a muzicii. M-am grăbit să obțin un pliant ca să văd cărui compozitor îi aparținea lucrarea; era vorba de Johann Sebastian Bach, iar lucrarea era Clavecinul bine temperat, din care se cântase Preludiul în do major. M-am dus direct la un magazin de înregistrări muzicale, de unde mi-am cumparat un disc cu această lucrare.
     
     
    De ce imi place Bach?
     
    Îmi place Bach pentru inspirația nesfârșită a lucrărilor lui. Cred că e imposibil de găsit un compozitor care să fi compus lucrări atât de melodioase si armonioase. Muzica lui Bach este frumusețe nepamanteana, cerească .
     
    Imi place Bach pentru că muzica lui profundă mă face să mă gandesc la teme importante, ma predispune la momente binevenite de meditatie, în tumultul necontenit al zilelor obositoare ale orasului.
     
    Îmi place Bach pentru că , spre deosebire de alți compozitori, a compus enorm de mult, atât de mult că nu-mi va ajunge toată viața să-l ascut.

  36. Când eram în liceu, am luat la pas multe muzee din București împreună cu prietenul meu (acum soțul meu). Printre aceste muzee, am mers și la Muzeul George Enescu. Așa am descoperit în primul rând omul frumos, apoi violonistul și compozitorul Enescu. De atunci am primele casete cu muzica lui Enescu (acum mult mai accesibilă). Tot în aceea perioadă, mergeam la o biblioteca vis-a-vis de liceu nostru, care avea și o secție dedicată muzicii (cărți despre muzicieni), dar și discuri. Așa am citit prima carte despre George Enescu. Îmi place mult muzica lasată moștenire de el, în special “Rapsodia Română”.

  37. Buna seara!

    As dori sa particip la concurs.
    Raspunsul meu este George Enescu. L-am descoperit la Sinaia, vizitând Casa Memorială, ce m-a impresionat din tot sufletul si l-am redescoperit prin intermediul cărții dvs
    ,, Enescu si hora razelor de soare”, o carte minunata!!!

    Ma numesc Cristina Grozavu si am 11 ani, ador cărțile dvs, mami a cumpărat tot setul cărților,, Povesti din pădurea muzicală”. Am citit si am ascultat toate cd-urile.

    Vom veni sâmbătă la librăria Humanitas.

    Va doresc mult, mult succes!
    Va îmbrățișez cu drag,

    Cristina Grozavu

  38. Cel mai mult imi place Bach. L-am descoperit citind ,,Concert din muzica de Bach” de H. Papadat-Bengescu. De atunci il ascult mult impreuna cu baietelul meu.

  39. Sipoteanu Andreea on

    Vivaldi este compozitorul meu preferat. L-am descoperit atunci cand am luat compozitorii la rand la ascult, iar el mi-a placut cel mai mult dintre toti. Si de atunci am ramas in suflet cu el.

  40. Eu il prefer pe Vivaldi. Am auzit prima data ,,Anotimpurile” cantate de o fantana muzicala. M-au cucerit!

  41. Vivaldi și Bach au fost preferatii mei intr-o îndepărtată adolescenta insetata și cautatoare de adevăr , de frumusețe, de bunătate, de vesnicie. Doar in acești compozitori a găsit sufletul meu zbuciumat putina odihna și răcoare și adăpost din tumultul și arșița vieții.

  42. George Enescu. Avea mama un disc cu Rapsodia Romana, il ascultam mult in copilarie. Il am si acum.

  43. Din cei trei Enescu îmi place mai mult. Am avut ocazia sa ii descopăr pe toți la orele de muzica (țin minte ca și când ar fi fost ieri ??) deoarece am avut parte de o profesoara care se implica mult și făceam diverse activitati 🙂

  44. Pe Enescu l-am descoperit cand imi povesteau ai mei cum ascultau Europa libera si cum jingle ul din melodie le ridica parul pe ei ? Rapsodia lui este si preferata mea!

  45. Mihai Tanasie on

    Imi place George Enescu, pentru ca muzica lui transmite frumusetile tarii mele, Romania! L-am descoperit fiind mai mare, intr-o carte de muzica!

  46. Vivaldi este preferatul meu. Am descoperit muzica lui in copilarie ascultand placile de vinil ale parintilor.

  47. Vivaldi este preferatul meu.M-a ajutat sa ma relaxez sau sa ma concentrez cand am avut nevoie.Muzica te inspira!

  48. Vivaldi as alege. Ma face sa ma simt intr-un anume fel, imi da o stare de bine, am amintiri placute din tinerete ascultandu-l. Cand anume l-am descoperit nu-mi amintesc, insa ascultam cu sotul si fiica mea la casetofon. 🙂

  49. Alexandru Simion on

    Il aleg pe Vivaldi!
    Sora mea il asculta in toata casa si a inceput sa-mi placa si mie. 🙂

    • Mie imi place Vivaldi.L-am descoperit cand eram adolescenta.Imi place pentru starea de spirit pozitiva pe care mi=o induce.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura