Vineri, 17 martie, ora 19.00, la Cărturești Verona va avea loc evenimentul de lansare al noii publicații Caietele Masca, editate de Teatrul Masca din București.

Apărute pentru prima dată în decembrie 2016, din inițiativa directoarei Teatrului Masca,Anca Florea, și editate de criticul de teatru Cristina Modreanu, în conceptul grafic alMariei Drăghici, Caietele Masca își propun o articulare din perspectivă teoretică și istorică a unor concepte teatrale pe care s-a fundamentat activitatea Teatrului Masca, înființat în 1990. Pe de altă parte, reunind voci din trecut și din prezent, publicația are ca miză realizarea arhivării active a activității acestui teatru prin repunerea în circulație a informațiilor, fotografiilor și comentariilor despre spectacolele, festivalurile, atelierele și acțiunile comunitare organizate în cei 27 de ani de existență de către echipa acestuia. Intenția este de a fixa în memorie și de a revedea din perspectiva actuală impactul urmelor lăsate de activitatea unui teatru plasat într-o zonă liminală a scenei românești, într-o poziție atipică, dar mereu fertilă tocmai din acest motiv.

În același timp, prin invitarea unor specialiși din alte domenii și a unor personalități internaționale de a se alătura colaboratorilor echipei, publicația – care va apărea trimestrial – își propune extinderea orizontului de reflecție dincolo de zona strict teatrală și includerea cercetării Teatrului Masca într-o descendență europeană și internațională.

Vor fi lansate în luna martie primele două numere ale Caietelor Masca, numărul 1 cu tema Outdoor și numărul 2 cu tema Masca, în ele regăsindu-se articole și interviuri în jurul acestor teme semnate de sau avându-i în centrul lor pe Silviu Purcărete, Floriane Gaber, Cristian Pepino, Miklos Bacs, Ion Cazaban, Stefano Perocco di Meduna, Doina Ișfănoni, Marina Roman, Olivia Nițiș, Gavriil Pinte, și alții, alături de articole de epocă pe aceste teme semnate de Liviu Ciulei, respectiv Lucian Giurchescu.


Firul roșu al Caietelor Masca îl constituie rememorarea din perspectivă conceptuală, dar și faptică a existenței Teatrului Masca – o construcție fundamentată în plină tranziție, având complexe legături cu societatea românească în transformare, rememorare fixată în scris de către directorul fondator al teatrului, cunoscutul actor Mihai Mălaimare. Domnul Mihai Mălaimare și doamna Anca Florea vor fi și amfitrionii evenimentului de lansare, la care vor mai participa editoarea publicației, Cristina Modreanu, realizatoarea conceptului grafic, Maria Draghici, precum și unii dintre autorii ale căror semnături apar în primele două numere.

Toți participanții la evenimentul de lansare vor primi gratuit un exemplar din primele două numere Caietele Masca.

Partener: Librăriile Cărturești

Teatrul Masca este o instituție publică de cultură în subordinea Consiliului General al Municipiului București

Intrea este liberă!

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura