micii_jurnalisti_3

Sala Mare a Operei Comice pentru Copii a găzduit sâmbătă, 8 aprilie, premiera spectacolului de balet contemporan “Pinocchio”, inspirat din nuvela cu același titlu, scrisă de Carlo Collodi. Spectacolul a avut ca invitați de seamă peste 25 de jurnaliști mari și mici, care au participat apoi la turul ghidat în spatele cortinei și la conferința de presă special organizată pentru ei. Aceasta a fost cea de-a patra ediție a evenimentului “Micii Jurnaliști”, pe care Opera Comică pentru Copii îl organizează începând din această stagiune.

Jurnaliștii au urmărit povestea lui Pinocchio, care a văzut lumina zilei în împrejurări impresionante, a lui Geppetto și a Zânei Albastre, în coregrafia deosebită semnată de Mihai Babușka și pusă în valoare de scenografia Bogdanei Pascal, completată de proiecțiile video realizate de Robert Voiculescu și de coloana sonoră realizată de Antonel Oprescu.

micii_jurnalisti_1

După vizionarea spectacolului, jurnaliștii au mers în turul ghidat în spatele cortinei, unde au aflat lucruri noi despre construcția sălii, despre sunet și lumini și au învățat termeni specifici despre scenă. Micii jurnaliști au făcut cunoștință cu o parte dintre artiști și cu personalul nevăzut, dar extrem de important din echipa tehnică și au observat ce muncă imensă implică organizarea unui spectacol. La semnalul copiilor, a sunat gongul de începere a spectacolului și luminile s-au stins în sală și apoi s-au reaprins, spre marea bucurie a celor mici.

Regizorul și coregraful Mihai Babușka, Cătălin Caracaș (Coordonatorul Departamentului Balet al Operei Comice pentru Copii) și două dintre personajele poveștii – Pinocchio, interpretat de Andrei Ardeleanu și Vulpea cea Șireată, interpretată de Andreea Soare – au răspuns întrebărilor jurnaliștilor mici și mari la conferința de presă. Ziariștii și bloggerii au aflat astfel cât a durat pregătirea spectacolului, a decorurilor, cine s-a ocupat de costume și chiar care a fost sursa de inspirație a unor mișcări de coregrafie.

micii_jurnalisti_4

Conferința de presă a fost organizată de agenția Quartz Media, iar partenerii evenimentului au fost Solaris, care a oferit gustări sănătoase și cadouri jurnaliștilor, și Sloop, care s-a ocupat de hidratarea corespunzătoare a copiilor și le-a pus la dispoziție sucuri naturale din fructe și legume.

Următoarele reprezentații ale spectacolului de balet “Pinocchio” sunt programate pe 29-30 aprilie și 5-6 mai. Biletele sunt disponibile în rețeaua bilete.ro.

Albume foto eveniment: http://bit.ly/2oTzaP6

                                     http://bit.ly/2olTjtS

Clip video eveniment: http://bit.ly/2olZfTQ

Pinocchio

balet de Mihai Babușka

 

Regia și coregrafia: Mihai Babușka

Scenografia: Bogdana Pascal

Coloana sonoră: Antonel Oprescu

                            Blue Island Productions

Proiecția video: Robert Voiculescu

Asistent scenografie: Viorel Crăciun

Maestrul de balet: Gabriel Opincaru

Maeștrii de repetiții: Cătălin Caracaș, Cristina Opincaru

Povestea

Baletul “Pinocchio” este o adaptare coregrafică a regizorului Mihai Babușka după nuvela pentru copii “Aventurile lui Pinocchio”, publicată de scriitorul italian Carlo Collodi în 1883.

În centrul poveștii se află un băiețel pe nume Pinocchio, care a văzut lumina zilei în împrejurări mai ciudate. Cu mult timp în urmă, un tâmplar pe nume Geppetto s-a apucat să sculpteze chiar dintr-un trunchi de copac o marionetă în forma unui băiețel. După ce meșterul a adormit obosit, pe cer au început să se aprindă stelele și din cea mai strălucitoare dintre ele a coborât Zâna Albastră. Aceasta a făcut o magie astfel încât băiețelul de lemn a prins viață, l-a trezit pe bătrânul tâmplar și au început amândoi să danseze de bucurie.

Geppetto l-a îndrăgit imediat, numindu-l Pinocchio și considerându-l fiul lui. S-a apucat să-i croiască hăinuțe și, când Pinocchio l-a întrebat unde merg ceilalți copii, bătrânul și-a vândut haina ca să-i cumpere un abecedar. Băiețelul se dovedea însă destul de neastâmpărat și avea obiceiul să cam mintă, deși Greierașa Cri-Cri îi amintea mereu că e bine să fie ascultător. Lucru curios, atunci când mințea, lui Pinocchio i se lungea nasul din ce în ce mai tare. Iar când spunea adevărul, îi revenea la dimensiunea inițială.

Într-o bună zi, în loc să meargă la școală, Pinocchio este convins de Vulpea cea șireată și de Cotoiul cel hoț să intre într-un teatru de păpuși. Aici, mânuiți de maestrul păpușar Mănâncă-Foc, dansează Pulcinella și Arlecchino. Când îi vede, Pinocchio începe să danseze cu ei, stricând spectacolul. Mânios, Mănâncă-Foc trimite doi jandarmi să-l prindă pe Pinocchio și să-l aducă în fața lui. În loc să-l pedepsească însă, se înduioșează de povestea băiețelului și-i dăruiește 5 galbeni pentru Geppetto.

În drum spre casă, Pinocchio se întâlnește iar cu Vulpea și Cotoiul, al căror scop viclean este să-i fure galbenii. Ei îl păcălesc că banii se vor înmulți dacă plantează 3 monede în pământ și-l jefuiesc prin somn. Când se trezește, băiețelul ține piept unor tâlhari care voiau să-i fure și galbenii rămași. Îi vine în ajutor Zâna Albastră. Între timp, Geppetto, plecat în căutarea lui Pinocchio, este înghițit de valuri. După ce l-a salvat pe băiețel, Zâna Albastră îl pune să-i povestească ce a pățit, apoi îl întreabă dacă mai are galbeni. Băiatul minte că i-a pierdut, moment în care nasul i se lungește. Apoi minte că i-a înghițit din greșeală, iar nasul se face și mai lung. În final, spune adevărul și-i promite Zânei că se va face cuminte și că se va întoarce la tatăl lui și la școală.

În drum spre şcoală, Fitil, cel mai neastâmpărat dintre elevi, îi spune lui Pinocchio că vrea să plece în Țara Distracţiilor, unde nimeni nu muncește și toți se distrează cât e ziua de lungă. Cei doi fug împreună și, odată ajunși acolo, dansează, mănâncă dulciuri, se distrează fără nicio grijă. La un moment dat, încep să se scarpine şi constată că au urechi şi cozi de măgar, după care se transformă complet. Abia atunci află că toți băieții care chiulesc de la școală și vagabondează pățesc asta. Apare Directorul de circ şi îl ia pe măgărușul Pinocchio. Obosit de viața deloc ușoară pe care o duce la circ, Pinocchio își rupe un picior, la o săritură. Atunci Directorul nemilos îi leagă un bolovan de picior și-l aruncă în mare. Greierașa Cri-Cri sare după el. În apă, peștișorii îl transformă din nou în păpușă, însă ajunge să fie înghițit de o balenă. În burta ei uriașă, Pinocchio îl regăsește cu mare bucurie pe Geppetto și reușesc amândoi să se salveze. Pinocchio devine un copil harnic și săritor, care își ajută tatăl bătrân, iar, drept răsplată, Zâna Albastră îl transformă într-un băiat în carne și oase.

 

Distribuția | 8 aprilie 2017

Pinocchio:  Andrei Ardeleanu

Geppetto: Tiberiu Pepenică

Greierașa Cri-Cri: Andreea Vălean

Mama și Zâna Albastră: Delia Luca

Zânele: Mihaela Anica, Consuella Crăciun, Maria Savastre

Vulpea cea șireată: Andreea Soare

Cotoiul cel hoț: Robert Ștefu

Mănâncă-Foc: Mihai Pricope

Arlecchino: Andrei Nicolae

Pulcinella: Sabina Chirilă

Fitil, un băiat neascultător: Cristian Danu, Levi Szasz

Directorul de circ: Vicențiu Popescu

Balerina acrobată: Elena Chiriță

Copiii: Cristian Danu, Luminița Dincă, Dan Matei, Andreea Mirea, Diana Năstase, Levi Szasz, Alexandra Trîncă

Meduzele: Luminița Dincă, Andreea Mirea, Diana Năstase, Alexandra Trîncă

Stelele de mare: Cristian Danu, Dan Matei

Peștii: Levi Szasz, Ștefan Tănase

Muzicienii: Mircea Ioniță, Daniel Manea, Sofia Sitaru

Jandarmii: Ștefan Tănase, Dragoș Andruță

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura