Dragi iubitori ai artelor, stimați colegi, avem bucuria de a vă invita la vernisajul expoziției colective ce reuneşte pe simezele Palatului Culturii ,,Teodor Costescu’’ din Drobeta-Turnu Severin lucrările realizate pe parcursul ediției a V-a a taberei de creație şi documentare desfăşurate la Pensiunea Steaua Munților din Isverna în perioada 18-26 mai.

Această prezentare necesită JavaScript.

 ,,Ce-i unește pe participanți în acest an? Ca și în edițiile trecute, idealul estetic și dorința de a-și cunoaște confrații, de a schimba păreri, impresii și împărtășii experiență. Participarea la tabără reprezintă actul de explorare cu ajutorul artei vizuale a locației de sub munții Cernei renumită prin frumusețe. În acest sens, curatorul a constituit echipa și a stabilit nivelul performativ general. Fiecare participant are ca limite marginile culturale ale toposului: locație, vegetație, oameni, istorie și viață comunitară.

Astfel, natura se percepe afectiv și fiecare artist experimentează trăirea profundă ce stimulează creația. La Isverna, numitorul comun îl reprezintă armonia între verdele omniprezent, cântecul greierilor, mireasma fânului, împreună inducând beatitudine, gânduri bune și curgere Zen.

Pentru participanți,  acuitatea receptării lărgește orizontul cunoașterii: natură și experiment metafizic exprimat în limbaj plastic (pasaj existențial recurent) când o fervoare antientropică induce senzații, emoții și sentimente, toate excelsior făcând posibilă rezonanța cu pulsiunile primare – calea scurtă de a transcede.

Orice revenire la Isverna este o redescoperire (de sine) prin intensitatea trăirilor experimentate și ataraxia (împăcarea sufletească) determinată. La Isverna, natura impune concordanță estetică cu frumusețea și cere contemplare în timp ce trăirea tinde la nemărginire.

De asemenea, farmecul naturii înlătură determinările conștientului și dă însemnătate celor cuprinse cu privirea amplificând efectul revigorant al verdelui crud. Pe timpul taberei, viața în mijlocul naturii accentuează tendințele de autonomie estetică individuală, infuzând cu vitalitate pânza fiecărei lucrări, cu toate având ca substrat textura complementarității (existențiale) omului cu natura.

Anul acesta echipa este formată din următorii artiști: Beatrice Anghelache, Horia Bojin, Costin Brăteanu, Alina Emandi, Daniela Grapă, Alexandra Guțu,  Irena Jevtovic, Florin Juchiac, Dumitru Macovei, Gheorghe Mosorescu, Gheorghe Munteanu, Oara Larisa Mutu Mindoiu, Nora Novak, Cătălin Oancea, Ileana Oancea, Svetla Radulova, Ecaterina Schiwago, Alfred Schneider, Juan Thimmel, Dimitrie Velichkov, Elena Tatiana Anghelina şi Jelena Vesmar.

Reuniune de generații, de stiluri, practicanți dedicați în câmpul artelor vizuale, tuturor le urăm bun venit și spor în lucru!’’

Diaconu Ion

Evenimentul ce îl are curator pe Costin Brăteanu şi gazdă pe Marian Balaci va avea loc în data de 25 mai la ora 17:00, Palatul Culturii ,,Teodor Costescu’’ fiind situat pe  Bulevardul Carol I  nr. 2 A din Drobeta-Turnu  Severin. Expoziția rămâne pe simeze pâna în data de 29 mai şi poate fi vizitată în intervalul orar 14-20.  Pentru mai  multe informații ne puteti apela la +40724523525 sau ne puteți scrie pe adresa de e-mail: brateanucostin@gmail.com.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura