Cel mai sigur prieten  se cunoaște  în împrejurări nesigure! (Cicero)

Primăria Municipiului București, prin Teatrul Nottara, dă startul unui nou Proiect cultural: ÎNTÂLNIRI  TEATRALE/ NottDependent

În contextul crizei mondiale, generată de noul coronavirus, care a dus la prelungirea Stării de Alertă în România, și după jumătate de an de la suspendarea activității cu public a teatrelor, se întrezărește posibilitatea redeschiderii sălilor de spectacole.

Toate instituțiile de spectacol/ companiile teatrale independente din România au resimțit din plin efectele pandemiei! Fără venturi proprii, fără producții noi (repetându-se mai ales spectacolele care urmau să se joace în aer liber, pentru a putea fi adaptate noilor condiții), teatrele de stat ies vlăguite din această confruntare fără leac, într-o lungă vară fierbinte. Mai mult, companiile independente, nemaiputându-și plăti chiria pentru spațiile de joc, riscă să rămână închise în continuare și/sau să dispară definitiv.

ÎNTÂLNIRI TEATRALE/ NottDependent reprezintă o premieră în peisajul cultural bucureştean/ național, fiindcă reuneşte, pentru întâia dată, într-un cadru organizat și pe o perioadă (mai) lungă, forţe creatoare ce s-au afirmat, în ultimii 30 de ani în mediul independent. În felul acesta, sperăm că vom ajunge la o uniune de breaslă, care nu are decât un singur scop: susținerea creațiilor teatrale valoroase, sprijinul real și promovarea artiștilor independenți într-o perioadă în care cultura pare a fi ignorată/ uitată/ eludată.

Manifestarea se va desfășura din septembrie până la sfârșitul lui decembrie 2020, cu posibilitatea prelungirii pe toată perioada pandemiei. În acest timp, vom invita să joace, pe cele două scene ale noastre, șase companii independente: Teatrul de Artă, Teatrul Apropo, Teatrul Arte dellAnima, Teatrul Coquette, Doctors Studio, Four Atitude Explorer SRL.

Prezenţa trupelor independente alături de un teatru de stat conferă o atmosferă de emulaţie creativă, pe care Nottara a susţinut-o întotdeauna, fiindcă ea este propice unor abordări scenice noi, care împiedică intrarea discursului teatral în rutină.

Iniţiativa Teatrului Nottara este urmarea firească a programului de succes Nocturne,care a oferit, mai bine de 15 ani, companiilor independente şi tinerilor artişti, oportunitatea de a juca pe o scenă de stat, cu o istorie de peste 70 de ani de existență.

Tot cu acest prilej (mai) intenţionăm să punem serios în discuție afirmaţia (ades formulată în peisajul teatral românesc, cel mai adesea chiar de către unii colegi de breaslă) că ar exista un conflict ireconciliabil între teatrele de stat şi cele independente.

Noi credem că, dimpotrivă, există multe căi de comunicare şi colaborare, ce trebuie mai intens explorate. Ca urmare, facem apel căte teatrele de stat bucureștene și către cele din țară să sprijine, în aceste momente de cumpănă, companiile private.

Doar împreună vom fi mai puternici!

          De ce un asemenea proiect, tocmai la Nottara?

  • Pentru că, în 2016, când a trebuit să suspendăm activitatea cu publicul la sediu (ca urmare a promulgării Legii nr. 282 din 18 noiembrie 2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente), am fost înconjurați de multă prietenie și solidaritate, astfel încât, în cele 10 luni de ”bejenie”, au putut fi programate reprezentații în 37 de spații, din București, din țară și din străinătate. Socotim că e rândul nostru să devenim gazdă bună celor care ne-au primit/susținut acum patru ani;
  • Pentru că noi, echipa Teatrului Nottara, ne dorim din suflet să spunem: se poate trăi normal (și) în România. Și se poate cu o singură condiție: să vrem mai mulți să se poată! Despre cum să ne dăm mâna ca să trăim în normalitate dorim să se afle prin intermediul acestui proiect;
  • Pentru că ultimele luni ale acestui an au condus la o situație fără precedent în istoria omenirii, care ne-a pus la încercare întregul mod de existență, felul nostru de a ne raporta la ceilalți artiști, la noi înșine și la ceea ce înseamnă arta noastră în era pandemiei. Am căutat și am găsit forțe interioare nebănuite, surse de inspirație surprinzătoare, capacitatea de a merge mai departe;
  • Pentru că, oricât de diferită ne pare realitatea de tot ceea ce cunoșteam înainte, un lucru rămâne cert: arta nu se poate reprofila în șase luni, artiștii trebuie să creeze pentru ca lumea din jurul nostru să își păstreze sufletul și mintea limpezi, speranța, puterea de a visa și de a răspândi frumosul, indiferent de piedicile care apar. Teatrul a supraviețuit războaielor, calamităților, ciumei… de-a lungul secolelor; trebuie să răzbească și în era Covid19.

Cu toate măsurile de siguranță, important este că revenim acolo unde ne este locul, în sălile de spectacol. În realitatea aceasta nouă în care am fost aruncați cu brutalitate, știm că numai împreună putem reuși, știm că trebuie să ne ajutăm și să fim solidari. Când alții ne întorc spatele, noi nu putem arăta decât prietenie și înțelegere față de colegii-artiști, pentru care mult dorita/ așteptata REdeschidere nu aduce, întotdeauna, și speranța continuității. Mediul independent rămâne, în mare parte, în imposibilitatea de a-și relua activitatea și, deci, de a se autosusține (din cauza numărului redus de locuri în săli, care se restrânge și mai mult prin respectarea distanțării spectatorilor și/ sau din cauza imposibilității de a-și mai putea plăti chiriile pentru spațiile pe care le dețin).

Aportul teatrului independent  în dezvoltarea și inovarea artei scenice nu poate să fie ignorat în condițiile vitrege pe care le traversăm, cu toții, în prezent. Nu mai putem judeca în termeni de stat vs. privat; acum trebuie să avem grijă ca TEATRUL să supraviețuiască.

ÎNTÂLNIRI TEATRALE/ NottDependent  se organizează cu respectarea strictă a legii și a normelor/ regulamentelor sanitare actuale, astfel încât grija pentru sănătatea angajaților, a colaboratorilor și a spectatorilor să primeze în fiecare clipă.

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura