Nu e bine să pleci într-o metropolă fără un ghid turistic la tine. Doar așa nu ratezi nicio locație pe care ai fi dorit să o vezi, dar pierdut pe stradă, nu o mai găsești. Așa am pornit și eu la TIFF 2018, cu ghidul ,,Chirilov” (director artistic TIFF) după mine. Cu harta imaginară trasată pentru zilele de festival mi-am făcut un traseu, pe care, bineînțeles că îl mai condimentez și cu câte o ieșire spontană, cum a fost de pildă când am vizionat Omul Delfin, despre Jacques Mayol, legendarul scufundător. În primul rând, spune Mihai Chirilov, e retrospectiva Bergman, în contextul centenarului cineastului suedez. Vom avea de vizionat filme restaurate integral – Persona, Fany și Alexander. Apoi filmele care deschid și închid TIFF-ul – Foxtrot al lui Samuel Maoz și Marele albastru – Luc Besson.

 Secțiunea A fi sau a nu fi corect  presupune o provocare cu teme de actualitate – Holiday, Under the Tree. Aștept cu nerăbdare să văd compoziția lui Kim Ki-Duk din Coreea de Sud în Human, Space, Time and Human, la care ficțiunea se îmbină cu elelmente naturaliste.

Documentarul are teme diverse – de la depășirea limitelor prin performanță, problemele actuale ale Islamului, consumismul – Generația #.

Vor fi proiecții performance din Carte Blanche Schockproof Film Festival, care presupun anumite intervenții în timpul spectacolului.

Chiar dacă secțiunea asta va suscita niște semne de întrebare, Mihai Chirilov ne explică de ce – fimele cu iz nostalgic la secțiunea Amintiri din URSS propun să scoată oamenii din casă, pentru a vedea pe ecran mare filme care sunt adevărate blockbustere sovietice și au marcat generații întregi și la noi.

Cine-concertele, ca de obicei, vor fi prilej de reflecție și de receptare într-un mod aparte a unor filme clasice, precum și recitalurile -Angela Gheorghiu, înaintea proiecției Tosca sau prezența actriței Fany Ardant la proiecția filmului regizat de ea.

O hartă nu e decât un pretext pentru a începe o călătorie, astfel încât, pentru mine, zilele acestea capătă o semnificației a călătoriei împreună în universul filmului clasic, provocator, realist suprarealist etc.

Share.

About Author

Avatar photo

Am absolvit Facultatea de Litere, Masterat de Estetică a Teatrului. Sunt o mare pasionată de cărți din literatura japoneză și filme cu o notă avangardistă. Încerc să îmi completez existența personală cu transpunerea în lumile ficționale.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura