S-a lansat, sâmbăta trecută, la librăria Humanitas din Galaţi, volumul „Ghid de supravieţuire în call center (şi orice altă corporaţie multinaţională)”. Autoarea, Camelia Bucur e o gălăţeancă tânără, absolventă de Jurnalism şi care scrie pe blogul personal, cameliabucur.ro. După cum mărturiseşte în carte, a „testat” deja din liceu „adică acum mai bine de zece ani” cele „două-trei” publicaţii din Galaţi. Nu i-a plăcut „politica pumnului în gură” (p.24), iar jurnalismul convenţional local a ajuns, pentru ea, la capitolul „deci nu”. I-a rămas, însă, pasiunea pentru scris şi i-a rămas blogul care, în 2014, a fost şi premiat.  După zece ani de lucru în call center, a considerat că are material suficient pentru a-şi exersa verbul într-un text mai mare. În consecinţă, a apărut „Ghid de supravieţuire”, un tip de satiră a societăţii dintr-un call center.

Textul e împărţit în 16 capitole, fiecare tratând o faţetă diferită a vieţii de zi cu zi, în corporaţie. Spre exemplu, unul dintre primele capitole –  generos ca dimensiuni – e destinat descrierii, în notă ironică, a colegilor. O să aflaţi mai multe despre cei care, mai devreme sau mai târziu, îţi vor fura mâncarea, dar şi despre aceia certaţi cu apa şi săpunul. Va veni vorba şi despre mâncăcioşi, fumători, logoreici sau aproape muţi, turnători şi beţivi, pofticioşi şi obsedaţi de muncă sau de propriile drepturi, procupaţi mai degrabă de capra vecinului, mari cheltuitori, invizibili sau care-ţi sar în ochi pentru că poarta haine mulate peste şunci, obsedaţi de nunţi şi de propriii copii sau cârcotaşi de amorul artei.

Categorisiţi sunt şi şefii: profesori, ţărani care au uitat de unde au plecat, exuberanţi, high şi cameleoni.

Aflăm că în pauzele de masă sau ţigară se creează diversele tipuri de alianţe între angajaţi, bazate pe afinităţi sau obiceiuri comune. Petrecerea firmei este şi ea un eveniment marcant,   de vreme ce „dacă nu mergi (…) aşteaptă-te la câteva săptămâni de foc şi iad (…). Zi-le că te mai gândeşti. Că îţi verifici agenda. Că e posibil să nu fii în ţară. Sau mai bine, fugi” (p. 131). Dar şi dacă mergi, aşteaptă-te la tot soiul de surprize!

Autoarea ajunge să scrie şi despre lucruri care n-au cum să nu te afecteze, când lucrezi deja de zece ani într-un singur loc. Printre ele, bârfele care ajung să circule despre tine sau starea toaletelor şi felul în care corporatiştii se comportă acolo.

La final, o să vă bucuraţi şi de o listă cu sfaturi pentru supravieţuire în call center. Sunt fructul experienţei autoarei, corporatist experienţă.

„Ghid de supravieţuire”  se citeşte uşor. În plus, ai şanse bune să te bucuri de lectură, chiar că lucrezi într-un call center, chit că nu.

Ilustraţiile, realizate de Cristina Antal, susţin textul şi îl pun în valoare.

La lansarea care a avut loc sâmbăta trecută, la librăria Humanitas din Galaţi, Camelia Bucur a afirmat că tot ce a scris în scurtul „Ghid de supravieţuire în call center” este pură ficţiune. Nici n-ar fi avut cum altfel să fie, de vreme ce nimeni din vreun call center nu s-a recunoscut, citind cartea…

1Editura: Tracus Arte

Nr. de pagini: 175

Anul apariţiei: 2017

ISBN: 978-606-664-766-3

 

 

 

Cartea poate fi achiziționată de pe Libris.ro sau de pe site-ul editurii.

Share.

About Author

Avatar photo

Sunt jurnalist de cotidian din anul 2008, îmi plac oamenii şi poveştile lor. Citesc de mic, din curiozitate, din plăcere şi câteodată din ambiţia de a înţelege fenomene care îmi rămân neclare, în ciuda încăpățânării cu care încerc să le desluşesc. Din librării, îmi aleg cel mai adesea romane din genuri diverse, memorialistică, volume de accesibilizare a ştiinţei şi cărţi de istorie, dar nici poezia nu mi-e chiar străină. De vreun an, am început să şi scriu, cu entuziasm, despre cărțile pe care le citesc.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura