La începutul lunii mai am avut o plecare de câteva zile, în care am cheltuit tot ce planificasem să cheltui, plus dublul acestei sume. Ajunsă acasă, am constatat cu stupoare că pe cardul meu nu rămăsese mare lucru. Unica consolare a fost că aveam la îndemână Dolari și Rațiune de Dan Ariely şi Jeff Kreisler, o carte care a putut să îmi explice ce mă făcuse să mă comport atât de irațional.

​Dan Ariely este profesor de psihologie și economie comportamentală, predă la Universitatea Duke şi este destul de activ pe TEDx, unde puteți să-i ascultați discursurile pe teme variate, de la controlul propriilor decizii, la moralitate și conflicte de interes. În 2008, împreună cu Rebecca Waber, Ziv Carmon și Baba Shiv obține Premiul Ig Nobel în Medicină pentru cercetărea care demonstrează că medicația placebo devine mai eficientă, dacă este mai scumpă. Da! Dacă alegeți să consumați o substanță inactivă farmaceutic, e mai bine când optați pentru una mai costisitoare, are un beneficiu terapeutic mult mai mare. 🙂 Lucrarea cea mai cunoscută a lui Ariely este Irațional în mod previzibil, apărută în română tot la Editura Publica.

Jeff Kreisler, coautor al cărţii,  se descrie ca un avocat cu o educație tipică Universității Princeton. Specialist în politică și bani, își folosește umorul pentru a-și aduce ideile mai aproape de cititor. Dacă vă amintiți în You’ve got mail, Tom Hanks în rolul lui Joe Fox, spunea:  The whole purpose of places like Starbucks is for people with no decision-making ability whatsoever to make six decisions just to buy one cup of coffee. Short, tall, light, dark, caf, decaf, low-fat, non-fat, etc. So people who don’t know what the hell they’re doing or who on earth they are can, for only $2.95, get not just a cup of coffee but an absolutely defining sense of self: Tall. Decaf. Cappuccino.

Deci, ce cumpărăm noi de fapt? Dacă nu sunt despre cantitate și calitate, despre ce sunt banii cu adevărat? Dolari și rațiune, nu promite o educație financiară, nici măcar nu ne garantează faptul că vom cheltui banii mai inteligent. Cartea însă, este un bun îndrumar despre cum să percepem valoarea banilor, un ghid foarte util de explorare a greșelilor pe care le facem, tiparelor pe care le dezvoltăm și limitelor cognitive care stau în spatele deciziilor noastre financiare. Este o carte nu doar  despre bani, ci despre alegerile noastre, despre ceea ce ne motiveaza de fapt și ne conturează realitatea.

Cartea este structurată în trei părți: Ce sunt banii, Cum estimăm valoarea în moduri care au puțin de a face cu valoarea și Ce facem mai departe? Cum să construim pe fundația gândirii eronate.

Cea mai mare dificultate pe care o avem cu banii este că înțelegem greșit natura lor. Este interesantă experiența pe care a făcut-o autorul cu oamenii care intenționau să cumpere o mașină Toyota. La întrebarea:  la ce ar renunța dacă și-ar cumpăra o mașină nouă, aproape nimeni nu a știut să răspundă. Nici unul dintre cumpărători nu își pusese problema că miile de dolari pe care se pregătea să-i cheltuiască pe o mașină puteau fi cheltuiți pe alte lucruri. Autorii ne amintesc despre câteva cazuri istorice în care omenirea a evaluat incorect lucrurile. Manhattanul cumpărat pe câteva mărgele și niște guldeni, Alaska, de ce nu, chiar dacă conjunctura a fost diferită și suma un pic mai mare. Chestiunea devine mai stridentă în cazul aprecierii operelor de artă. Cu ele cum facem? Ce  definește valoarea unui Pollock, unui Warhol sau instalațiilor lui Ilya Kabakov?

Cartea va fi extrem de utilă celor ce se lasă ușor momiți de reduceri, credite, promisiuni de cumpărare a unui statut și alte șmecherii elaborate de către marketing. Se poate explica până și fenomenul Hagi Tudose. Se pare că chiar există o durere de a plăti și ea poate fi cuantificată cu ajutorul rezonanței magnetice.

Expresia „durerea de a plati” s-a bazat pe sentimentele de neplăcere și stres provocate de actul de a cheltui, dar, mai recent, studii care au folosit scanarea neuronală și imagistica prin rezonanță magnetică au arătat că plata unei sume de bani stimulează, într-adevăr, același regiuni ale creierului implicate în durerii fizice. Astfel, întrebarea cât de tare doare acest preț pe scala VAS mi se pare rezonabilă. Funcționăm după tipare comportamentale chiar și la capitolul decizii financiare. Dan Ariely, prin exemplificarea anumitor situații, oferă oportunitatea de a ne regăsi cel puțin în câteva dintre  ele. Privită așa, Dolari și rațiune, devine inevitabil extrem de personalizată. Banii sunt ceva relativ și abstract, în așa situații mintea noastră are o capacitate de control cognitiv redusă, mai ales când plătim cu cardul. Ținând cont de acest aspect, autorii ne oferă și soluții pentru a reduce reacțiile instinctive și erorile de judecată financiară. Inclusiv măsuri educative de adaptare a Eului propriu la interesele noastre pe termen lung. Una dintre ele ar fi contractul lui Ulise. Mai țineți minte povestea în care Ulise a cerut să fie legat de catarg ca să nu urmeze vocea sirenelor? Ei, ceva asemănător ne oferă și autorii pentru a evita cheltuielile exagerate.

Dolari și rațiune este o carte amuzantă de pe urma căreia rămâi cu ceva. Cartea îţi ofera şansa de a-ți privi obiectiv obiceiurile financiare, demonstrând că, atunci când vine vorba de bani, suntem ghidați mai mult de emoții și foarte rar de rațiune. Și, de ce nu, cartea arată şi cum, odată depistate automatismele care subminează bugetul, odată subliniată problema, să ne dăm o șansă de a ne trata.

Dolari și rațiune de Dan Ariely și Jeff Kreisler

Editura: Publica

Traducerea: Iulia Bertea

Anul apariției: 2018

Nr. de pagini: 368

ISBN: 978-606-722-327-9

Share.

About Author

Avatar photo

Pentru prima dată am avut revelația Cărții în clasa a doua. Era un manual de citire, lecturi suplimentare pentru a clasa a patra, cu Lenin și pionieri în poze și, pe alocuri, în text. Stăteam ca fermecată pentru că găsisem texte lungi, diferite celor din abecedar, sau ce mai citeam noi pe acolo. Apoi am descoperit biblioteca sătească, unde mă plimbam printre rafturi și doream ca toate cărțile ascunse după cotoarele amenajate frumos, să fie doar pentru mine. Le alegeam pe alea groase, fascinată de mirosuri și texturi, sub privirile mirate ale bibliotecarei, cărți care nu erau potrivite vîrstei mele și care aveau să fie sursa multor coșmaruri nocturne. Încă mai păstrez sentimentul primei întâlniri… Sunt cărți printre cărți, unele îți pot oferi răspunsuri la întrebări ce îți ard mintea sau, din contra, la cele demult uitate; altele sunt surse de frumusețe care te aglutinează, te zidesc fără voie ca pe Ana lui Manole în lumi străine; ori neînsemnate, care trec pe lîngă tine fără a lasa urme. La fel ca oamenii. Aici vreau să împart din bucuria întîlnirii cu o carte, așa cum o văd eu.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura