Finaliștii Premiului „Romulus Rusan” – ediția 2023 – au fost:

* Cristina Cioabă, Monica Lovinescu. O viață, o voce, un destin, Editura Humanitas, 2023

* Dennis Deletant, În căutarea României. O aventură personală din ‘65 până azi, Editura Humanitas, 2023

* Filip-Lucian Iorga (editor), De la Stalingrad, cu dragoste. Jurnalul lui Petre Sava, medic militar pe Frontul de Est (1942), și jurnalul soției sale, Luiza, Editura Corint, 2023

* Sorin Trâncă, Drumul lui Constantin. Evadarea lui Brâncuși din România, o reconstituire, Editura Humanitas, 2023

* Constantin Vasilescu (coord.), Clara Mareș, Florin S. Soare, Alin Mureșan, Constantin Petre, Morfologia (ne)vinovăției. Alfabetul detenției feminine în comunism, Editura Litera, 2023

Juriul celei de a treia ediții a Premiului „Romulus Rusan” a avut următoarea componență: Mihai Zamfir (președinte), Ion Pop, Nicolae Prelipceanu, George Ardeleanu, Ana Blandiana, Cristian Pătrășconiu, Lavinia Spandonide. 

Dennis Deletant: Este foarte important pentru mine să fiu un traducător al experiențelor românilor pentru cei din Occident, care încă nu știu destul despre trecutul românesc și despre deciziile pe care românii le-au avut de luat sub dictatura comunistă.

Sunt foarte recunoscător Anei și lui Romi. I-am cunoscut la sfârșitul anilor 70. Am fost la un recital de poezie, unde am cunoscut-o pe Ana. Apoi și pe Romi. Și am păstrat această legătură cu ei de-a lungul anilor până la Revoluție. După revoluție, a fost o onorare să fiu invitat, de Ana și de Romi, să fiu asociat la proiectul lor  de a crea un memorial la Sighet. M-a impresionat mai ales la Romi energia pe care a avut-o și grija pe care a purtat-o față de studenții de la Școala de Vară și față de conferențiarii de la Sighet.

Vreau să mulțumesc juriului. Și vreau să spun că voi continua cu critica mea constructivă față de ceea ce se întâmplă în România de azi!

Dennis Deletant este profesor emerit la  School of Slavonic and East European Studies, University College London și profesor invitat la catedra de studii românești „Ion Rațiu” de la Georgetown University, Washington D.C.

„Naturalizat” român prin studiile postuniversitare, prin familie, printr-o prolifică activitate didactică, dar și printr-o prodigioasă activitate de cercetare, Dennis Deletant este devotat de decenii unei istorii prin care a trecut și la care a contribuit semnificativ.

Atunci când a sosit prima dată în România, în 1965, la Sinaia, la cursurile de vară ale Universității din București, era student în filologie romanică și nu știa aproape nimic despre România. În 1969 a venit pentru a treia oară în România, cu o bursă de la Consiliul Britanic, pentru a-și pregăti doctoratul: un studiu lingvistic și istoric asupra Manuscrisului de la Ieud. A vizitat frecvent România până în 1988, când a fost declarat persona non grata, după ce luase legătura cu lideri ai opoziției și ai societății civile și publicase în presa britanică articole critice la adresa regimului Ceaușescu.

Cele mai recente cărți: Importanța trecutului, București: Fundația Academia Civică, 2023; În căutarea României. O aventură personală din ‘65 până azi, București: Humanitas, 2023; In Search of Romania. A Memoir, London: Hurst and Co., 2022; Romania. 1916-1941: A Political History, Abingdon and New York: Routledge, 2022; Activități britanice clandestine în România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, București: Humanitas, 2019 (traducere a volumului British Clandestine Activities); Romania under Communism. Paradox and Degeneration, Abingdon, UK; New York: Routledge, 2019.

***

Premiul „Romulus Rusan” pentru cartea de literatură a memoriei a fost instituit în 2022 de Fundația „Ana Blandiana & Romulus Rusan” și Fundația „Spandugino”. Acest premiu celebrează personalitatea extraordinară a lui Romulus Rusan, scriitor, intelectual public de marcă al ultimelor decenii, ctitor de instituții fundamentale pentru destinul autentic democratic al României, luptător de cursă lungă pentru memoria profundă, în adevăr, a istoriei recente.

Criterii de eligibilitate: Juriul ia în discuție cărțile apărute în limba română în cursul anului precedent, precum și contribuțiile cele mai importante pentru construirea unui adevărat patrimoniu al memoriei.

Trofeul premiului „Romulus Rusan” este realizat de artista Maria Pop Timaru.

Câștigătorul primei ediții a Premiului „Romulus Rusan” a fost Dorian Galbinski (Dorian Galor) pentru cartea Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC, Editura Humanitas, 2021.

Câștigătorul celei de a doua ediții a Premiului „Romulus Rusan” a fost Ion Vianu pentru cartea Investigații mateine. Amintiri, Editura Polirom, 2022.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura