Vârsta minimă recomandată pentru această poveste este 5 ani. Eu aș plusa și aș spune însoțită doar cu o foarte bună explicație din partea părinților.

Războiul pisicilor e prima carte pentru copii scrisă de Vasile Ernu. Se simte asta, din felul cum a construit trama și personajele. Se simte o oarecare stângăcie, care s-ar putea să placă celor mici, cu condiția ca aceștia să nu fie prea pervetiți de tenațiile lumii moderne.

Pe de altă parte, ce încearcă Vasile Ernu cu această poveste nu prea au încercat mulți scriitori români. Și dacă ne mai aducem aminte că România nu se prea poate lăuda cu foarte mulți scriitori de literatură pentru copii, atunci balanța înclină favorabil înspre aprecierea efortului scriitorului: să povestești celor mici despre un episod dureros de sângeros din istoria unui popor, care a marcat ireversibil mentalul colectiv al acestuia este, înainte de orice, un demers educativ necesar, nu doar util.

Vasile Ernu a ales să-i povestească lui Sașa, băiatul lui, despre blocada Leningradului prin intermediul unei povești. Mai mult sau mai puțin adaptată. De ce tocmai despre această istorie? De ce la această vârstă? Da, sunt întrebări valabile la care autorul cred că are răspunsuri (acceptabile sau nu). De aceea spuneam că povestea este una care trebuie pregătită în prealabil – nu sunt o pudică sau o ingenuă ca să cred că grozăviile la care sunt expuși copiii în zilele noastre nu-i maturizează prematur, dar tocmai de aceea țin foarte mult la o prelungire a stării de copilărie cât mai mult posibil.

„Prin 1944, când oamenii erau deja la capătul puterilor, lihniți de foame și demoralizați, în fața cinematografului central se adunase multă lume. Nu era o zi de film. Se întâmplase ceva nemaîntâlnit de multă vreme: o pisică născuse cinci motănași. Și lumea s-a adunat să vadă minunea.

– Atunci am recăpătat speranța, atunci am înțeles că suntem salvați și am învins, mi-a spus mătușa Dașa, mângâind chipul de metal al pisicii pe care o numește Murka, în cinstea pisicii care i-a salvat viața.”

Războiul pisicilor de Vasile Ernu

Ilustrații de: Veronica Neacșu

Editura: Cartier

Colecția: Codobelc

Anul apariției: 2019

Nr. de pagini: 24

ISBN: 978-9975-86-357-5

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura