UPDATE

Iată și câștigătorul:

Comentariul nr. 44 – Andreea Elena

Felicitări! Te rugăm să ne contactezi la adresa contact@bookhub.ro pentru a stabili cum vei intra în posesia premiului..

 

Vă mulțumim tuturor pentru participare și vă așteptăm și la următoarele concursuri!

 

 

Glasul de taină de Geraldine Brooks

Căzut în dizgrație și urmărit de oamenii regelui Saul, tânărul David, împreună cu un grup de apropiați, jefuiește satele Iudeei. Dacă i se opune rezistență, omoară fără ezitare. Într-o astfel de incursiune, Natan, băiatul care tocmai privise cum tatăl îi este ucis, vorbește cu un glas profetic care nu-i aparține, prorocind ascensiunea lui David la tronul Iudeei. Din acel moment, Natan este nedespărțit de soldatul, regele și poetul David, este confesor, martor și proroc al faptelor de vitejie, al victoriilor și al pierderilor, al nelegiuirilor și al ispășirilor celui care avea să lase posterității o legendă tulburătoare și cei peste o sută cincizeci de psalmi.

După o muncă uriașă de documentare, cu o intuiție și o empatie ce transcend mileniile, Geraldine Brooks ne transportă într-o lume de demult pe care o însuflețește și o preschimbă pentru noi din manuscrise moarte într-o realitate vie.

„O carte extrem de captivantă… Brooks este o maestră a reînvierii trecutului… Prin abilitatea ei, trecutul trezește în noi ecoul celor mai adânci frământări: dragostea și pierderea, drama și tragedia, haosul și brutalitatea.“  The Washington Post

„Glasul de taină – o reconsiderare tulburătoare, dură, distrugătoare a legendei regelui David – constituie o pledoarie magistrală pentru puterea creatoare a repovestirii trecutului… Magia constă în reconstituirea cadrului și a timpului ca scenă a unei drame senzoriale, iar adevărata realizare a lui Geraldine Brooks este aceea că oferă cititorilor posibilitatea să simtă spiritul epocii.“ The New York Times

„Cu acuitate senzorială și cu o înțelegere profundă și complexă a stărilor emoționale, Brooks evocă modul în care trăiau oamenii în vremea aceea. Autoarea îl umanizează pe regele David și, cu inteligență, adaugă o perspectivă modernă felului în care îl receptăm. Viziunea ei asupra universului biblic este fascinantă.“ The Boston Globe

„Clipa aceea petrecută pe scări a avut un ecou care a ținut multe luni după aceea. Când David  ajunsese în culmea triumfului, în clipa în care se bucura cu cea mai mare intensitate, Mical reușise să-i zdrobrască inima. Făcuse o spărtură și ura intrase pustiitoare acolo. Ura și amintirea. Jignirea lui Mical i-a amintit de un act de dispreț pe care-l suferise mai înainte din partea surorii ei mai mari, Merav. Nu cred că David își irosise vreo clipă suferind după Merav până în acel moment. Merav, care se opusese când Saul, în prima lui fază de entuziasm nebun pentru David, i-o promisese de nevastă. David o preferase pe Mical, căci s simțise flatat de afecțiunea ei și atras de asemănarea cu Ionatan. Dar acum, când Mical îi coborâse atât de mult moralul, a preferat să-și aducă aminte de această insultă mai veche.

Această înverșunare amară s-a stins ca o pată de rugină pe acele timpuri de aur ale creației și construcției. Regele a devenit obsedat de Merav și a trimis oameni ca să afle câți copii avusese cu Adriel. Când a aflat că erau cinci băieți, a început să se agite din această cauză. Băieții erau mici, chiar și cel mai mare avea încă vreo câțiva ani buni până când ar fi putut să intre ca luptător în armată. Îl vedeam cum număra în toate felurile, încercând să-și dea seama cât timp s-r putea să mai aibă până când unul dintre ei ar putea fi o alternativă plauzibilă, în cazul în care elemente de vrajbă din partea de miazănoapte a regatului lui Israel ar lua vreodată o formă concretă și ar începe să caute un descendent de-al lui Saul care să se ridice împotriva lui.”

Să-i reparăm pe cei vii de Maylis de Kerangal

Într-o duminică dimineață, înainte de ivirea zorilor, trei adolescenți pleacă la o partidă de surfing. În timp ce se întorc acasă epuizați, băieții sunt implicați într-un accident de mașină fatal pe un drum pustiu. Doi dintre ei poartă centura de siguranță; unul trece prin parbriz. Medicii îl declară în moarte cerebrală la scurt timp după sosirea la spital, dar inima îi bate în continuare.

Acțiunea romanului Să-i reparăm pe cei vii se desfășoară pe parcursul următoarelor douăzeci și patru de ore și are în centru transplantul de inimă care va lua viața unui tânăr și i-o va dărui unei femei aflate pe moarte. Într-o proză splendidă și contemplativă, cartea examinează sentimentele cele mai profunde ale tuturor celor implicați pe măsură ce se străduiesc să facă față unor decizii care implică viața și moartea.

La fel de îndrăzneț din punct de vedere stilistic pe cât este de exploziv din punct de vedere emoțional, Să-i reparăm pe cei vii i-a fascinat pe cititorii și pe criticii francezi deopotrivă, fiind salutat drept opera de referință a unei noi stele literare. Cu precizia unui chirurg și limbajul unui poet, Maylis de Kerangal a adus o contribuție majoră atât medicinei, cât și literaturii, într-o poveste dramatică despre durere, speranță și supraviețuire.

 „Să-i reparăm pe cei vii este un roman neobișnuit și adesea seducător… Frazele lungi și dinamice ale lui Maylis de Kerangal pulsează în ritm sistolic, cu fiecare bătaie punctată de o virgulă; sunt încărcate de intensitate emoțională și de imagini flamboaiante.“ The New York Times

„Un roman stratificat, meditativ… Personajele par nu atât creații fictive, cât oameni reali, puși în lumină de limbajul bogat, care merge de la cel medical la cel filosofic… Acest roman este o explorare nu doar a morții, ci și a vieții, a umanității și a fragilității.“ New York Times Book Review

„Cordélia Owl s-a așezat în mijlocul încăperii, a înălțat capul și și-a tras umerii în spate, a deschis încet palma, descoperind falangă după falangă numărul care o sunase. Necunoscut. Zâmbește, ușurată. Până la urmă, nu mai e atât de sigură că vrea ca e să se manifeste, atât de zorită să vrea să-l audă. Dintr-odată e crudă când se gândește la el, lucidă și surâzătoare. Are douăzeci și cinci de ani. Anticipează cu dezgust oboseala tensiunii amoroase, muntele de oboseală – exaltare, neliniște, nebunie, impulsivitate crasă -, se întreabă din nou de ce intensitatea aceea rămâne partea cea mai râvnită din viața ei, dar gândul ăi zboară, se îndepărtează de întrebarea asta la fel cum îți tragi în ultima clipă vârful piciorului din mlaștina mocirloasă unde urma să intre, să se împotmolească, fără să cunoască vreodată odihna, acum trebuie să prelungească noaptea trecută, să se pătrundă de ea ca de o sărbătoare. Să își păstreze grația și ironia de fată. Ajunsă în micul oficiu, a luat din dulap un pachet de napolitane cu cremă de zmeură, a desfăcut ambalajulce fâșâia ca mătasea sub micile ei degete lacome și, încet, a halit tot.”

Oferim un premiu format din cele două titluri apărute la Editura LITERA celei/celui care va răspunde la următoarea întrebare:

Numiți un alt titlu din colecția Clasici contemporani LITERA pe care l-ați citit recent și care v-a plăcut.

Perioada de concurs: 1 – 7 februarie 2020.

Tragerea la sorți a câștigătoarei/câștigătorului se va realiza în dimineața zilei de 8 februarie, nu mai târziu de orele 12.

Numele câștigătoarei/câștigătorului va fi anunțat pe pagina de facebook a Bookhub.ro și pe site.

Se acceptă doar răspunsurile date sub formă de comentariu la articolul de pe site.

Nu se admit mai multe răspunsuri de pe aceeași adresă de e-mail.

Succes și vă așteptăm cu răspunsuri cât mai originale!

Share.

About Author

57 de comentarii

  1. “Valetul de pica”, Joyce Carol Oates.
    Si trag sperante ca aceasta editura, sau alta editura romaneasca, sa reia publicarea acestei mari scriitoare.

  2. M-a impresionat cartea – Jurnalul Reniei. Viata unei tinere in umbra Holocaustului – de Renia Spiegel. Nu stiu de ce dar mie mi s-a parut cumva mai autentic (daca se poate spune asa ceva!) decat Jurnalul Annei Frank. Poate din cauza ca adolescenta matura a Reniei suprinde mai bine brutalitatea acelor vremuri.

  3. Din pacate nu am citit nimic din colectia Clasici contemporani Litera.Dar imi doresc sa citesc.

  4. Iuliana Blajan on

    Dintre toate cărțile citite până la acest moment din colecția amintită, favorita mea rămâne “Lupta mea” de Karl Ove Knausgard.Am citit toată seria cu sufletul la gură 🙂

  5. Radulescu Mădălina on

    Pana in acest moment nu am citit nimic din colecția Clasici contemporani LITERA,dar chiar mi-ar plăcea să o fac.

  6. Pavel Mihail on

    As dori sa citesc o carte de aventuri,pana acum nu am citit nimic din aceasta colectie,spun doar ca imi plac cartile cu aventuri.

  7. Serban Andreea on

    Nu am citit nicio carte din aceasta colecție dar mi – ar plăcea sa citesc una.

  8. Tender Lavinia on

    Pana acum nu am citit nimic din colecția Clasici contemporani litera,dar totul are un început.

  9. Enache Florina on

    Pana acum nu am citit nicio carte din această colecție dar mi-ar plăcea să citesc una.

  10. Pascu Simona on

    Pana in acest moment nu am citit nicio carte din aceasta colectie,dar mi-as dori sa citesc una

  11. Delia Elena Vasile on

    Din pacate , nu am citit pana acum din această colecție , dar presimt că setea mea de lectură ma va determina să savurez o carte de genul…!

  12. Popovici Loredana Ștefania on

    Pana în momentul actual nu am citit nicio carte din colecția precizată, dar intenționez să citesc cartea intitulată “Dresorul de cactuși”, deoarece titlul este intrigant și te face sa îți dorești să descoperi universul pictat pe filele cărții.

  13. Naty Budu-Grati on

    Cu parere de rau din Clasicii Contemporani încă nu am citit nimic , dar mi-as dori sa corectez aceasta situație în cel mai apropiat viitor 🙂

  14. Costel Petrea on

    Nu am citit nimic din colectia Clasici contemporani litera, dar mi- ar placea să citesc o carte de la aceasta editura.

  15. Recent am citit,,Fetța din scrisoare” această carte conține o poveste profund emoționantă, cu atât mai mult cu cât se bazează pe o realitate șocantă.M-am implicat, m-a emoționat și m-a captivat în egală măsură.

  16. Pana in acest moment nu am citit nimic din colecția Clasici contemporani, dar mi-ar plăcea sa citesc Crima și pedeapsa deoarece mă intriga numele romanului

  17. Pana in acest moment nu am citit nimic din colecția Clasici contemporani,dar mi-ar plăcea sa citesc “Jojo Moyes” deoarece mi se pare o carte interesantă

  18. Bîrcă Eduard Gabriel on

    Pana in acest moment nu am citit nimic din colectia “Clasici Contemporani”, dar mi ar plăcea sa citesc “Să-i Reparăm pe cei vii”, deoarece titlu operei imi inspira starea de curiozitate.

  19. Nu am citit nimic din colectia “Clasici contemporani”, dar cartea “Fetița din scrisoare” Îmi pare interesantă

  20. Țoni Gabriel on

    Pana acum nu am citit nimic din colecția “Clasici Contemporani”.Nu sunt sigur daca as vrea sa incerc vreo carte din aceasta colectie, deoarece nu mă atrage niciun titlu.

  21. Costianu Mădălina on

    Aș dori să citesc ,,Fugara” de Alice Munro, deoarece titlul îmi stârnește interesul și îmi crește dorința de a o câștiga!

  22. Buzăianu Marinela Denisa on

    Până în acest moment nu am citit nicio carte din această colecție, dar aș vrea să citesc “Să-i reparăm pe cei vii” . Pare foarte fascinantă și dezvăluie o dramă, o poveste desprinsă din realitate, din care avem ce învăța.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura