UPDATE:

Câștigător este comentariul nr. 2 – Maria Melania Rădulescu.

Felicitări! Așteptam e-mail la adresa contact@bookhub.ro pentru a stabili cum vei intra în posesia premiului.

Vă mulțumim tuturor pentru participare și vă așteptăm și la concursurile viitoare!

 

Editura Herald şi Librăria Cărtureşti Verona (Ceainăria Cărturești Verona – Str. Pictor Arthur Verona, nr. 13-15) au plăcerea de a vă invita joi, 14 iunie 2018, ora 18.30 la evenimentul Pe urmele vechilor manuscrise.

  • De ce „Cartea înţelepciunii lui Solomon” s-a bucurat multă vreme de reputaţia de a ocupa un loc special printre cele şapte cărţi sapienţiale din Septuaginta?
  • Ce înseamnă şi ce reprezintă „Pistis Sophia”?
  • În ce constă relevanţa spirituală a celebrelor manuscrise de la Marea Moartă?
  • Ce reprezintă „Evanghelia după Toma”?
  • De ce este „Cartea lui Enoh”, în anumite privinţe, cea mai de seamă operă apocaliptică din afara Scripturilor canonice?

Iată câteva întrebări la care veți putea găsi răspunsurile participând la evenimentul de joi sau citind cărțile din Colecția MANUSCRIS a Editurii Herald.

Bookhub.ro a selectat dintre titlurile deja apărute în cadrul Colecției MANUSCRIS patru titluri care, credem noi, stârnesc interesul:

Manuscrisele de la Marea Moartă, în traducerea Simonei Dumitru și a lui Theodor H. Gaster

Cartea înțelepciunii lui Solomon, în traducerea lui Alexandru Anghel

Cartea lui Enoh, traducerea Alexandru Anghel și Robert Henry Charles

Evanghelia după Toma, tracucerea Radu Duma

Oferim drept premiu un pachet format din cele patru cărți celei/celui care răspunde la întrebarea:

DE CE ESTE ATÂT IMPORTANT UN MANUSCRIS?

Așteptăm răspunsurile până joi, 14 iunie 2018, iar tragerea la sorți va fi efectuată în dimineața zilei de 15 iunie 2018. Câștigătorul va fi anunțat pe site și pe pagina de facebook a Bookhub.ro. Nu se admit mai multe răspunsuri de pe aceeași adresă de email.

Succes participanților!

Share.

About Author

13 comentarii

  1. Manuscrisul este evident forma primară a unui text, așa cum a intenționat autorul să își facă cunoscute gândurile și informațiile deținute. Manuscrisul este apoi multiplicat de un al doilea actant, care poate să modifice forma originală a textului după propriile dorințe și intenții. Textul original poate fi modificat astfel încât să instrumenteze disiminarea informației, implementarea unui sistem de valori sau a unei ideologii politice șamd. Detractarea adevărului poate fi foarte ușor realizabilă dacă a doua, a terța parte sau a suta generație care distribuie textul manuscrisului folosește reproduceri după reproduceri. Legitimitatea unor întregi instituții, sisteme politice și de guvernare, religii și state stă în apelul la scrierile unor persoane individuale, profeți, filosofi, teoreticieni ai unor paradigme socio-politico-economice, ale căror idei trebuie conservate în forma lor originală pentru a fi repuse cercetării ori de câte ori circumstanțele prezentului o cer.

  2. Un manuscris, într-o formă mai veche și manuscript, reprezintă în sens general orice text scris de mână. Dincolo de sensul de document cu un conținut istoric, prin manuscris (însă nu în forma „manuscript”) se mai înțelege prima formă a unei scrieri ce se dorește a fi publicată. Manuscrisul poate fi în acest sens, autograf (scris de mână) sau dactilografiat (bătut la mașina de scris sau la calculator). Locuțiunea adverbială sau adjectivală „în manuscris” desemnează tocmai această formă sub care se poate prezenta un text.

  3. Manuscrisele sunt “handmade” si ”vintage”, pretioase ca obiecte in sine si pentru ceea ce contin.

  4. Manuscrisele sunt perle de intelepciune veche, nepretuita, din care putem invata si in zilele noastre despre o varietate de subiecte.

  5. GABRIEL PAREPEANU on

    Un manuscris este important pentru ca reprezinta o sursa istorica primara. Manuscrisul ne ajuta sa intelegem, cat de cat corect si in spiritul epocii respective, evenimentele relatate. Cum am fi inteles istoria antica fara Herodot, Homer sau Tucidide. Desigur, autorul manuscrisului isi pledeaza cauza proprie (ori a clasei sale sociale!) si nu trebuie sa judecam in sensul corectitudini politice cele relatate… Ca este o cronica, un text religios, o povestire care tine de inceputurile fabuloase ale umanitatii, manuscrisul arata mersul omului (si a umanitatii) prin istorie deci prin viata de zi cu zi…
    Fara memorie scrisa (deci fara manuscris!) omul nu ar fi OM!… Oare nu stim ca istoria a inceput la Sumer? Fara evangheliile scrise (in forma de manuscris!) oare mai ajungea pana la istorisirea despre Iisus din Nazaret? Apostolii mai erau ei oare aceleasi persoane chinuite de incertitudine, pacat, speranta si dragoste fata de Dumnezeu asa cum ne sunt infatisati sau deveneau un fel de James Bond al Antichitatii, fara manuscrisele Evangheliilor?
    Civilizatiile, culturile, imperiile dar si statele si natiunile moderne au cate un mit fondator rezultat al unui manuscris, al unei legende care legitimeaza cumva o pozitie politica, etnica, sociala sau de putere a unei colectivitati… Majoritatea cartilor de astazi au ca sursa de inspiratie un manuscris…. Caci, precum bine stim din Biblie, scrierea de carti este fara de sfarsit iar invatatura multa oboseste trupul… Oboseala a aparut printre altele pentru ca omul a vrut (si a trebuit!) sa faca cunoscuta conditia umana a timpului sau… Si atunci cand omul nu va mai suferi de nevoia de a scrie, atunci (si doar atunci!) istoria se va sfarsi. Fictiunea scrisului ne salveaza de la un suicid universal…. Scrisoarea de azi este, in definitiv, manuscrisul de maine pe care oamenii viitorului vor dori sa il inteleaga….
    Nimeni nu poate trai fara manuscris… Manuscrisul este rostul si menirea profunda a existentei noastre…
    Cu sinceritate, Gabriel PAREPEANU
    Multumesc, Herald

  6. GABRIEL PAREPEANU on

    Manuscrisul este istoria in forma pura, o prima sursa de intelegere a trecutului umanitatii. Oare nu stim cu totii ca Istoria la Sumer incepe… Desigur, manuscrisul este tributar fata de autorul sau… In genere se considera ca manuscrisul reflecta opiniile, interesele si conceptiile autorului (sau a clasei sale sociale!) Nu trebuie sa judecam cu mentalitatea de astazi personajele din manuscris… Dar, fara Herodot, fara Homer, fara Tucidide si manuscriele antice puteam sa intelegem personalitatile, razboaiele, povestile de dragoste, dramele, caderile, ridicarile, faptele pline de eroism si de lasitate ale oamenilor epocii.
    Fiecare manuscris are o poveste si cuprinde o poveste despre un inceput fabulos al unui oras, al unui stat (imperiu) sau religie… Puteam oare sa intelegem astazi pe Iisus din Nazaret fara Manuscrisele din Evanghelii? Apostolii care ne apar ca fiind cuprinsi de indoiala, de speranta, de remuscari, de incredere si dragoste fata de Dumnezeu, gratie manuscriselor cred ca apareau astazi ca niste James Bond ai lumii antice… Oare nu gasim in fiecare din noi un Petru, un Paul din Tars, un Toma?…
    Manuscrisele sunt o sursa de inspiratie pentru literatura de toate genurile din ziua de astazi…. Prin manuscris se legitimeaza un stat, un drept, un privilegiu, o indatorire… Manuscrisul a aparut pentru ca omul a vrut (si a trebuit!) sa treaca in scris faptele timpului sau… Scrisul este cel care salveaza umanitatea de la disparitie. Precum stim din Biblie scrierea de carti este fara de sfarsit iar invatatura multa oboseste trupul.
    Atunci cand oamenii nu vor mai crede in fictiunea scrisului, atunci sfarsitul este aproape…
    In fiecare din noi sta ascuns un scriitor de manuscrise. Manuscrisele de astazi vor fi intelese de oamenii de maine. Sa ne straduim sa scriem… Lumea va fi mai bogata, mai frumoasa, mai curata…
    Multumesc Herald,
    Cu fidelitate, Gabriel Parepeanu

  7. GABRIEL PAREPEANU on

    Un manuscris este in primul rand o sursa a istoriei mai vechi decat noi. Manuscrisul are povestea sa si transmite la randul sau o poveste… O istorie fabuloasa, intemeierea unui oras, a unui stat (imperiu) sau nasterea unei religii. La fel de bine poate fi vorba de razboaie, de descoperiri geografice sau stiintifice, de povesti de dragoste, de legende, basme ori mitologii fabuloase… Lumea traieste prin mituri transmise de documente. Cum am fi inteles oare astazi istoria trecutului fara manuscrisele de la Homer, Herodot, Tucidide, , Platon, Seneca… Cat de saraca, cat de artificiala, de lipsita de umanitate ni s-ar fi parut totul fara povestile din manuscrise. Desigur, manuscrisele ne arata opiniile, interesele si gandirea autorului si a clasei sale sociale. Noi nu trebuie astazi sa judecam oamenii de atunci, trebuie sa ii intelegem. Doar asa vom avea o istorie dreapta si corecta.
    Fara manuscrisele din Evanghelii, ma intreb, am fi inteles corect persoana lui Iisus din Nazaret si mwsajul Sau? Apostolii ar fi aparut astazi ca niste James Bond ai antichitati si nu niste oameni cuprinsi de indoiala, de speranta, de remuscari si gata sa renunte sau plin de entuziasm si dragoste… Oare nu gasim in fiecare din noi un Petru, un Paul din Tars, un Toma?
    Omul a trebuit sa scrie (si a fost nevoit sa scrie!) pentru a isi pastra vie amintirea existentei eroilor… Caci, Bibilia ne spune: Scrierea de carti este fara de sfarsit, iar invatatura multa oboseste trupul…
    Umanitatea se salveaza doar prin scris. Scrisoarea de astazi este manuscrisul de maine. Oamenii de maine ne vor intelege si prin manuscrisele de astazi. Atunci cand umanitatea va pierde iluzia scrisului, atunci (si doar atunci!) umanitatea va fi in pragul disparitiei…
    Sa fim puternici si intelepti pentru a scrie. Totul va ajunge la un moment dat un manuscris. Se cuvine sa iubim manuscrisele. Manuscrisele spun aproape totul despre om si aventura existentei umane pe Terra…
    Multumesc, Herald
    Cu sinceritate, Gabriel Parepeanu Prahova

  8. Andrei Badica on

    Un manuscris este atât de important, deoarece reprezintă primul pas al scriitorului spre realizarea cărții sale. El redactează prezentul manuscris unde se regăsește felul în care acesta a vrut să fie scrisă povestea, pornind de la o idee, ștersături, fraze tăiate și ajungându-se astfel la prima versiune a cărții. Desigur, pentru a scrie o adevărată carte, este nevoie de mai multe manuscrise. Este aproape imposibil să îți iasă opera din prima.

  9. Mavrodin Mihaela on

    La inceput a fost Cuvantul . Asa a inceput creatia universul. De aceea, consider ca manuscrisele sunt foarte importante. Ele sunt marturii de-a lungul timpului scrise de mana omului cu semne si cuvinte. De fiecare data cand privesc un manuscris ma gandesc cati alti oameni l-au mai vazut. Manuscrisul este ceva viu, unde autorul si-a pus sufletul, gandul si cunoasterea spre al lasa mostenire universului. Manuscrisele sunt comori .

  10. Draganescu Adrian on

    Manuscrisele conserva date, informatii, povesti etc. din perioada in care au fost scriste, importanta lor in general este istorica, sunt o feresatra in trecut.

  11. Maghiar Octavian on

    Manuscrisele sunt sursa primara de informatie din vremea pretiparului, oferind nu numai martorii cei mai autentici ai trecutului, ci si o perspectiva unica asupra aspectelor vietilor si evenimentelor care au fost considerate a fi de o importanta suficienta pentru a se imortaliza. Provenite dintr-o epocă de alfabetizare partiala, cand transmiterea cunostintelor scrise era o provocare, valoarea manuscriselor poate fi usor demonstrata prin grija si eleganta cu care au fost faurite.

  12. Cred că în zilele noastre putem privi manuscrisele din mai multe puncte de vedere. În primul rând ca izvoareistorice și arheologice. Sunt manuscrise pe baza carora cercetatorii au putut aproba si verifica diferite evenimente istorice. Sunt alte manuscrise care chiar daca nu prezinta date istorice, verificabile ajuta la formarea unor imagini/idei asupra modului de viață sau convingerilor sociale/religioase ale epocii respective. Pe lângă informatiile istorice, ele sunt surse de inspiratie pentru alte carti. Exercita atractivitate pentru scriitori, existand deja multe scrieri contemporane care au actiunea construita in jurul unui manuscris antic. De asemenea, de-a lungul timpului au fost considerate relicve sau izvoare religioase, mistice, sursa unor grupari ocult-religioase, dar si obiecte cautate de colectionari.

  13. Mihai Tanasie on

    Un manuscris este important, pentru ca el reprezinta originalitatea trairilor personale, ale unor idei din care s-au nascut lucruri ce pot uimi fiinta umana! De fiecare data, cand aud de substantivul manuscris, ma gandesc la o creatie veche ce descrie taramuri nebanuit de interesante, fascinante etc. De la originalitatea unui manuscris, se tiparesc si in ziua de azi multe publicatii, semn ca un manuscris reuseste sa strabata timp, secole, milenii

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura