Duminică, 2 iunie 2024, de la ora 17:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Cezar Verlan, invită publicul la Concertul Extraordinar „Madrigal cântă copiilor”, desfășurat la Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei din București.

Invitatul special al evenimentului este actorul Marian Râlea.

Biletele la concert pot fi achiziționate online, pe platforma Bilete.ro.

Desfășurat cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, „Madrigal cântă copiilor” este un spectacol dedicat celor mai mici spectatori și familiilor acestora și include o diversitate estetică și repertorială ce stimulează imaginația, creativitatea și spiritului ludic al publicului.

Un periplu surprinzător în lumea muzicală a copilăriei, concertul se bucură de participarea cunoscutului actor Marian Râlea, care va aduce în cadrul evenimentului texte semnate de Marin Sorescu.

Conceptul evenimentului este creat de Emil Pantelimon, scenografia LIVE îi aparține lui Vladimir Turturica, regia de sunet este semnată de Gabriel Scîrlet, iar proiecțiile video lui Dorin Popovici.

Susținut în unul dintre spațiile emblematice ale capitalei – Aula Magna a Palatului Patriarhiei, „Madrigal cântă copiilor” este al treilea eveniment din cadrul Stagiunii de primăvară Madrigal 2024 și se desfășoară după evenimentele „Shakespeare – Sunet și cuvânt”, invitat Emil Boroghină (6 martie) și Concertul Extraordinar de Paște, invitat Constantin Chiriac (11 aprilie).

 

 

***

CORUL MADRIGAL

Înființat în anul 1963 de către legendarul muzician și dirijor Marin Constantin (1925–2011), Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a devenit un reper al vieții muzicale și diplomației culturale naționale și internaționale. Este definit prin sonoritatea sa specifică, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare. Repertoriul său este îndreptat către renaștere, muzica preclasică și clasică, romantism, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. Prezența scenică și componența ansamblului au fost în permanență rafinate, astfel încât performanța sa a ajuns să fie comparată de critici cu „o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini”.

În noiembrie 2016, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertății, Speranței și Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Națiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace și Securitate.

Pe 1 martie 2023, la Palatul Parlamentului, Senatul României a inaugurat oficial „Galeriile Madrigal – Marin Constantin”, un spațiu dedicat, care găzduiește evenimente culturale și expoziții temporare și permanente ale Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de renumitul dirijor Ion Marin. Programul, care reunește în prezent 2.043 de coruri și aproape 70.000 de copii din țară și diaspora, a fost oficializat la nivel guvernamental în 2014, devenind o nouă Direcție a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

 

 

MARIAN RÂLEA

Actor de teatru, film și televiziune, Marian Râlea a absolvit Academia de Teatru si Film, București, promoția 1982. De-a lungul carierei sale, a jucat pe cele mari scene naționale, în roluri precum: Luca în „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, Amphitrion în ,,Amphitrion’’, de P. Haks, Victor în ,,Victor sau copiii la putere’’, de R. Vitrac, Platonov în ,,Platonov’’, de A.P. Cehov, Chiril în ,,Ivona principesa Burgundiei’’, de Vitold Gombrowicz, Farfuridi în ,,O scrisoare pierdută’’ de I.L. Caragiale, Bufonul în ,,Regele Lear’’ de William Shakespeare, Petruchio în ,,Îmblânzirea scorpiei’’ de William Shakespeare și multe altele. A debutat în film în 1980 cu „Stop cadru la masă”, care a fost urmat de peste 25 de filme și seriale, precum: ,,Buletin de București’’ ,,Păstrează-mă doar pentru tine’’, ,,Cenușa păsării din vis’’, ,,Pasaj”, ,,Luna verde’’, „Moromeții 2”, „Adela”, „Miracol”, „Lia: soția soțului meu” ș.a.m.d. 

A realizat emisiuni de televiziune, printre care și celebra ,,Magicianul”, devenita mai târziu ,,Abracadabra’’. În prezent este actor la Teatrul Bulandra din București.

A fost onorat cu numeroase premii, printre care Premiul pentru cel mai bun actor de comedie pentru rolul Lysander din ,,Visul unei nopți de vară’’ de W. Shakespeare, la Festivalul Național de Teatru ,,I.L. Caragiale”; Premiul pentru cel mai bun actor al anului pentru rolul Benedict din ,,Mult zgomot pentru nimic’’ de W. Shakespeare, rolul Farfuridi din ,,Scrisoarea pierdută’’, după I. L. Caragiale și rolul Ludovic Delfinul din ,,Regele Ioan’’ de W. Shakespeare la ATM – UNITER. În anul 2000 a fost distins de către Președintele României cu „Ordinul Național pentru Merit” în grad de Cavaler .

A creat Teatrul Naţional pentru Copii, proiect iniţiat de Fundaţia Abracadabra, în parteneriat cu Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Este Profesor universitar doctor, lector al Departamentului de artă teatrală a Universității din Sibiu.

 

 

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura