Update:

Cei trei câștigători ai concursului, care vor primi câte un exemplar din romanul semnat de Iulian Ciocan, “Iar dimineaţa vor veni ruşii”, sunt autorii comentariilor cu numerele 3, 4 și 11.

Așadar, felicitări Ioana, Petru Țincoca și Mela Ruja Diaconu!

Vă rugăm să trimiteți la contact@bookhub.ro, adresa la care doriți să primiți cartea.

3 4 9

——————————————————————————————————————————————-

Împreună cu Editura Polirom, BookHUB oferă trei exemplare din “Iar dimineaţa vor veni ruşii”, cel mai recent roman al scriitorului Iulian Ciocan.

Ca să câştigi cartea, scrie, într-un comentariu la această postare, părerea ta legată de “veşnica” problemă a unirii Basarabiei/Republicii Moldova cu România. Ce crezi, cele două ţări ar trebui să fie una singură? Te rugăm să-ţi argumentezi răspunsul.

Concursul are loc în perioada 6 – 13 iulie (ora 12), iar câştigătorii vor fi aleşi prin tragere la sorţi. Succes!

Iulian Ciocan este autorul romanului Înainte să moară Brejnev, tradus deja în cehă, un roman care amintește de naturalețea lui Bulgakov, dar şi de umorul strălucit al lui Harms.

Despre carte:

coperta1-1În ziua de 26 iunie 2020, profesorul de latină Turturică fuge din Chişinău după ce armata rusă invadează Republica Moldova. Nu reuşeşte însă să se refugieze în România pentru că… i-a expirat paşaportul. Întors la Chişinău, găseşte aeroportul sub asediu şi, sub privirile lui, un MiG doboară un avion burduşit cu politicieni moldoveni care încercau să se salveze, iar de aici ajunge în arest… Lumea aceasta imaginară grotescă-terifiantă are la bază una dintre cele mai mari temeri ale moldovenilor. Într-un alt plan, autorul acestui scenariu futurist, un student basarabean, se întoarce la Chişinău după ce a absolvit Facultatea de Filologie în România. E anul 1995, iar tranziţia rapace devorează o sumedenie de destine. Mai multe personaje, aparţinînd unor medii sociale diferite, îşi trăiesc cu intensitate dramele care, dintr-un alt punct de vedere, sînt de-a dreptul ridicole. Încercînd să-şi publice distopia la o editură mică, tînărul scriitor întîmpină numeroase probleme, care culminează cu un proces kafkian, fiind acuzat de trădare de patrie. În Iar dimineaţa vor veni ruşii se împletesc două poveşti fascinante, fantasticul fiind prefigurat de „realitatea” înconjurătoare, ca o profeţie pentru un viitor sumbru şi încărcat de incertitudini.

„Iulian Ciocan face radiografia unei lumi crepusculare, din care nu scapă nici un aspect elementar al societăţii modificate genetic. Supraproducţia de amoralitate ţîşneşte pretutindeni, iar cei rămaşi în tranşeele etice sînt striviţi fie de sentimentul fatalităţii, fie de invaziile barbare ale apocalipsei spirituale. Iulian Ciocan este un specialist în ilustrarea strivirii eului social.” (Marius Miheţ)

 

„«Transnistria a invadat ieri Moldova» – acesta este semnalul de alarmă al cărţii. «Eu fug, plec în România», «Trebuie să ne cărăm din oraşul acesta! Vin ruşii!», strigă personajul Nicanor Turturică. Aceste cuvinte anunţă un spaţiu în care coabitează trei state: Republica Moldova, România şi Rusia. Toate trei stau între Nistru şi Prut. Basarabia e cea care conturează topografic totul. Celelalte două state migrează ba într-o parte, ba în alta, şi aceasta este o poveste mentală. Bătălia se dă mai mult în minţile oamenilor şi mai puţin teritorial. Romanul ne descrie un timp cînd Rusia revine, şi astfel 25 iunie 2020 este un 28 iunie 1940 repetat. În instituţiile principale apar tablourile cu preşedintele Rusiei. «Hoţii înscăunaţi la Chişinău încă în zorii tranziţiei erau debarcaţi fulgerător de bandiţii de la Tiraspol.» Conducerea, «liberalii occidentaloizi», va încerca să fugă şi ea cu o aeronavă, care va fi doborîtă de armata transnistreană, astfel fiind dat jos «jugul româno-occidental», după cum crede mare parte din populaţia rusofonă şi rusofilă din Basarabia. Totodată, autorul conturează un fundal istoric retrospectiv: foametea, prin care au trecut bunicii şi părinţii. Şi nu e întîmplător. Căci nu ştim ce va urma după acest 25 iunie…” (Maria Pilchin)

Despre scriitor:

ciocanIulian Ciocan s-a născut pe 6 aprilie 1968 la Chişinău. Este prozator, publicist şi critic literar. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii „Transilvania” din Braşov în 1995. În 2007, la Editura Polirom i-a apărut romanul Înainte să moară Brejnev, tradus în cehă (Dybbuk, Praga, 2009), iar în 2011 a publicat la Editura Tracus Arte romanul Tărîmul lui Saşa Kozak, tradus în slovacă (Kalligram, Bratislava, 2015) şi în franceză (în curs de apariţie la Belleville, Paris). E prezent cu un fragment din cel de-al doilea roman în antologia lui Aleksandar Hemon Best European Fiction 2011 (Dalkey Archive Press, SUA). Invitat, în aprilie 2011, la New York la festivalul literar PEN World Voices. Este comentator al postului de radio Europa Liberă din 1998. A mai publicat proză în reviste din SUA, Belgia, Germania şi Brazilia, două cărţi de critică literară şi opt volume de publicistică. Membru PEN-Club, Republica Moldova.

Share.

About Author

11 comentarii

  1. Titlul acestei carti mi-a trezit dureroase amintiri… Acum 75 de ani, in ziua Sfintilor Petru si Pavel, pe data de 29 Iunie 1940, in dangatul clopotelor de la biserica, treceam Prutul, refugiindu-ne, parasind astfel (fara voia noastra) Comuna Valeni Raionul Cahul.

  2. Dacă ar fi să dăm la o parte romantismul istoric, eu nu prea îmi dau seama de avantajele României în urma unirii cu Republica Moldova. Consider că țara noastră ar trebui să înainteze ceva mai mult pe calea rezolvării problemelor interne, pentru a fi pregătită în a dezbate, pentru început, această chestiune. Datele unor sondaje relevă faptul că cei din Republica Moldova care doresc această unire sunt în minoritate; mai e și Transnistria etc.
    Concluzia: La ora actuală, nu văd această unire făurindu-se, pe cale pașnică.
    (E doar o părere formulată pe baza informațiilor la care am avut acces.)

  3. Petru Ţincoca on

    Bunica mea maternă, Zinaida, a venit acum vreo optzeci de ani în România de pe lângă Chişinău. Din periferia marelui oraş. Da, unirea celor două ţări e un deziderat, însă cu siguranţă că nu acesta este momentul. Dacă s-ar împlini acum, ar însemna probleme mai mari pentru mai mulţi români. În plus, situaţia din Ucraina (lăsând deoparte statutul dubios al Transnistriei) e în sine temelia unei contrarecomandări pentru unioniştii grăbiţi.

  4. Tivadar Ion-Vasile on

    Un trup amputat ramane cu cicatrice pe viata. Nu exista un trup intreg cu doua maini stangi decat in mecanica stalinista a urii. O tara amputata isi schimba adn-ul. Mi-e greu sa vorbesc despre romanii de astazi, caci imi curge tristete prin vene. Intr-un alt secol, atat de strain celor de azi, mandria romanilor insemna Romania Mare, Regatul, pamantul castigat cu truda in razboi. Astazi nu inseamna decat niste povesti, poate legende, caci in secolul internetului analfabetismul ucide orice mandrie cu tenta nationala. Eroul de atunci a cazut in desuetudine. Unirea Romaniei cu Basarabia pare o utopie pentru unii, un vis pentru altii. Pentru mine echivaleaza cu adunarea familiei la masa. Cand lipseste cineva/ceva nu poti vorb de un intreg. Si nu este doar Basarabia, ci si Bucovina de Nord, Tinutul Hertei, o parte din Maramures si o parte din Dobrogea de Sud. Regretul meu, pe langa altele, este ca am cedat-o fara lupte. Oricum masacrul care a venit ulterior a fost inmiit si inca nu s-a terminat. Nu stiu daca cetatenilor romani, nascuti intr-o republica frustra, banala, rigida, inumana, le bate in piept inima Regatului Romaniei Mari.

  5. Farcus Valentin Costin on

    Parerea mea este ca Unirea este inevitabila, intr-un fel sau altul : ori prin aderarea Moldovei la Uniunea Europeana ori prin intelegerea intre dragii nostrii conducatori de a realiza dorinta populatiei celor doua tari surori.

  6. Mihai Tanasie on

    Da, consider ca cele doua tari trebuie sa fie unite, asa cum au fost s inainte! Din pacate, multi oameni si-au batut joc de aceste tari si le-au scindat pe motive politice, interese, netinand cont de sentimentele oamenilor !

  7. Mela Ruja Diaconu on

    Personal nu cred ca unirea celor două țări ar fi posibila și nici nu e de recomandat. Republica Moldova are propria istoria care nu are puncte comune cu România. Sunt țări care ar trebui să evolueze individual. Republica nu ar putea ține pasul cu România, având în vedere ca sunt în trepte foarte diferite de dezvoltare din multe puncte de vedere.

  8. Consider ca Romania trebuie sa fie unita cu Republica Moldova, pentru ca acest teritoriu apae in istoria Romaniei ca loc ce apartine Romaniei si cred ca ce ne apartine, trebuie recuperat!

  9. Prichici Bianca on

    Consider că România trebuie să fie unită cu Republica Moldova, dar nu contează doar părerea unui individ ci părerea tuturor. Acest teritoriu a fost parte din România și chiar dacă acum ne separă o graniță, pentru majoritatea persoanelor, acesta tot face parte din țara noastră. Mulți au murit pentru a recupera acest teritoriu, dar noi acum nu am fi dispuși să ne unim pentru că Republica Moldova se dezvoltă mai greu? NU. Trebuie să înțelegem mai întâi de ce strămoșii și-au dat viața pentru această țară, apoi să ne unim.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura