„Căluțul din margaretă” de Andreea Călinescu, cu ilustrații de Alexia Udriște

0

Ce au în comun un căluț mic, argintiu cu aripi fine, pe numele său Rază-de-Lună și o margaretă? Ei bine, Selena, copila ce-și petrece vacanțele prin grădina bunicii este veriga de legătură între cei doi. Firul epic se derulează fără hopuri sau noduri, Rază-de-Lună este salvat de Selena, cu ajutorul bunicii acesteia și al reginei porumbeilor, chemată în ajutor de către bunică, căci, nu-i așa, bunicile știu cel mai bine limba păsărilor. Nu vă redau povestea, vă las să o citiți împreună cu cei mici.

Eu am început să o citesc pur și simplu; nu i-am spus Ioanei că avem o carte de povești nouă; după prima pagină a venit la mine curioasă; a dat cu ochii de desenele mari și colorate și a început să zâmbească cu gura până la urechi; după care s-a așezat frumos să asculte până la capăt povestea.

Ce mai are inedit „Căluțul din margaretă”? Cifrele mari pe colțul fiecărei pagini, un îndemn pentru cei mici să numere cu voce tare sau să indice doar cifrele; faptul că cel mic poate să schimbe firul poveștii sau să-l continue – la un moment dat va număra (împreună cu un adult sau singur) semințele și sacii; va exersa număratul din zece în zece, își va imagina dialogurile dintre personaje, dialoguri pe care chiar le poate scrie direct în carte. Desenele sunt în acuarelă, cu aerul acela al naivității copilului cu ochii larg deschiși spre cer, în culori calde, fără stridența la modă acum. Cel mai mult ne-a plăcut interactivitatea și mie, ca povestitor, și Ioanei, ca destinatar al poveștii.

 

Salut cu această ocazie intrarea pe piața editorială românească a Editurii „Cutiuța cu povești”. Dacă până acum câțiva ani ne plângeam că nu avem literatură pentru copii contemporană și românească, se pare că deja oferta pieței satisface deja multe dintre gusturile celor mici și mari, deopotrivă. Pe site-ul editurii veți găsi și alte titluri, deja tipărite sau în curs de apariție.

Surse foto: http://www.cutiuta-cu-povesti.ro

Editura: Cutiuța cu povești

Anul apariției: 2016

Nr. pagini: 32

ISBN: 978-606-94046-2-1

Despre autor

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Lasă un comentariu