Dacă tot ne apropriem de o nouă vacanță a elevilor, ne-am gândit să vă propunem din timp câteva dintre cele mai frumoase lecturi pentru copii și/sau adolescenți. Începem cu unele dintre cele mai frumoase (din toate punctele de vedere) cărți din colecția Corint JuniorEditura Corint. Și, cum altfel, am ales pe categorii de vârstă.

Domnişoara Goth și fantoma șoricelului” de Chris Riddell

N-am spus întâmplător că sunt frumoase cărțile. Ca obiect în sine, „Domnișoara Goth și fantoma șoricelului” cucerește încă de la primul contact cu coperta. Cu un aer gotic și cu o ilustrație foarte inspirată, îi îndeamnă să o deschidă pe cei cărora le este destinată: 9 ani+.

 Să facem cunoştinţă cu Ada Goth. Locuieşte la Ghastly-Gorm Hall împreună cu tatăl ei, Lordul Goth, cu o mulţime de servitori și cu cel puţin o jumătate de duzină de fantome, dar nu are niciun prieten cu care să exploreze imensa și înspăimântătoarea ei casă. Apoi, într-o noapte, totul se schimbă când Ada întâlnește un șoricel-fantomă, pe nume Ishmael. Împreună pornesc să dezlege misterul unor întâmplări ciudate la Ghastly-Gorm Hall și au parte de mai mult decât se așteptau…

Aceasta peripeţie solitară este o excelentă combinaţie de aventură misterioasă, exuberanță și poveste cu fantome, minunat ilustrată și scrisă cu un umor desăvârşit adresat copiilor și cu inteligență literară pentru părinții care o citesc cu voce tare.” (Daily Mail)

26972791_1391449044300441_500268792_o

Trase cu ochiul la William și la Emily și începu să-i tremure buza de jos.

N-o să intru în bucluc, nu?

Ce se întâmplă la Clubul din Pod rămâne între membrii Clubului din Pod, îi zise Emily ferm.

Merseră înainte pe hol și dădură colțul, intrând pe un culoar întunecos, la capătul căruia era o scară lipită de perete. Emily urcă pe scară şi împinse chepengul. Se uită în jos la Ada, care îşi ridicase privirea spre ea.

Bun venit la Clubul din Pod, îi zise, zâmbind.

Ada urcă pe scară, urmată de Ruby și de William. Intrând pe chepeng, se trezi într-o încăpere uriaşă, cu un tavan în pantă, alcătuit dintr-o sumedenie de bârne puse în cruciş și-n curmeziş. Pe o parte, aproape de podea, erau mai multe ferestruici rotunde prin care pătrundeau razele lunii, luminând podelele prăfuite. În mijlocul încăperii era o masă făcută din lăzi de fructe, înconjurată de saci vechi, plini cu păstăi uscate, care dăduseră pe-afară pe alocuri. Pe saci erau aşezaţi doi băieţi, amândoi un pic mai mari ca William. Când o văzură pe Ada, săriră în picioare.

Nu vă speriaţi, le zise William. Ada a venit să se alăture Clubului din Pod. El e Kingsley, coșarul, și acesta e Arthur Halford, rândaş la caii de bătaie.

Ada îi văzuse pe îngrijitorii cailor de bătaie prin parc, dar, ca și slujnicele de la bucătărie, nu i se adresau niciodată. Arthur Halford era scund, cu părul blond și zburlit, și avea ochelari cu rame subţiri. Purta un șort mânjit de ulei, pe care erau fixate mai multe unelte și avea o eşarfă Goth la gât. Kingsley coșarul, în schimb, era înalt și slab, cu părul negru și ţepos și două perii legate la spate, ca două aripi pline de funingine.”

Lars și iepuraşul cel fricos” (în curs de apariție)

Categoria de vârstă: 3 ani+.

Într-o zi, Lars, micul urs polar, aude un scâncet slab. Curios, descoperă, îngropat în zăpadă, un iepuraș pe nume Hugo. Lars îl ajută să iasă din groapă, iar cei doi se joacă împreună, distrându-se copios. Ursulețul observă însă că Hugo e un iepuraș cam fricos. Lars, mai curajos, îndrăznește să se apropie periculos de mult de stația polară, dar curiozitatea și imprudența lui îl pun într-o situație tare neplacută. E rândul lui Hugo să-și demonstreze curajul!

lars_si_iepurasul_cel_fricos_01

Prima carte a lui Hans de Beer, Ursulețul polar, a devenit foarte populară în toată lumea, fiind tradusă în 18 limbi. Lars a fost atât de îndrăgit, încât a ajuns și erou de desene animate, peripețiile lui stând la baza mai multor filme de animație produse în Germania și în Statele Unite.

Armstrong. Călătoria fantastică a unui șoricel pe Lună” de Torben Kuhlmann

Categoria de vârstă: 6 ani+.

Format mare de carte, cu ilustrații pe măsura poveștii, cartea n-are cum să nu cucerească pe toți cititorii, deopotrivă. Nici nu mai contează vârsta în acest caz.

Cu mult timp în urmă, un şoricel a învăţat să zboare şi a traversat Atlanticul.

Acum, neînfricatul șoricel se îndreaptă spre Lună, trăind o aventură de neuitat și demonstrând că pentru cei mai mari inventatori, statura măruntă nu reprezintă absolut niciun impediment. Câștigător al multor premii, Torben Kuhlmann ilustrează într-o manieră deosebită o poveste în care visurile nu cunosc limitele imaginaţiei.

Cărțile sale Lindbergh – Povestea unui șoricel zburător şi Oraşul cârtiţei au devenit foarte rapid bestselleruri, evidențiindu-se prin entuziasmul autorului pentru invențiile mecanice ieșite din comun.

27048858_1391449047633774_1763692086_o

Ilustrațiile detaliate, cu tonuri calde, în creion și acuarelă, susțin vizual progresele înregistrate de șoricel în timp ce prelucrează diverse obiecte de uz casnic – un ceas deșteptător, o folie de aluminiu sau niște recipiente din metal – pentru a-și construi un costum spațial și a-și lua zborul.”  Nicole Lamy, New York Times Book Review

Basme și povești românești” (cu ilustrații de Diana Tivu)

Categoria de vârstă: -.

Cartea are ca redactor pe unul dintre cei mai buni de la noi, câștigător al unui premiu „Bun de Tipar”, Cătălin Strat. Mă bucur să văd că adus în fața cititorilor o carte-obiect. Căci asta este prima impresie atunci când iei în mână cartea: o deschizi cu mare atenție, îi cauți ilustrațiile, îi mângâi cu privirea textul așezat în pagină cu mare grijă. Fonturi alese cu mare grijă, astfel încât să cucerească pe cei mici, îmbinare adecvată între text și ilustrație, culori deloc obositoare, adaptarea limbajului (în ideea că cei mici trebuie cuceriți și atrași în mrejele lecturii, nu îndepărtați datorită unui limbaj mult prea arhaic). Și de ce nu, poate că și noi, cei mai experimentați cititori, avem nevoie câteodată de o întoarcere la origini, la timpurile primelor lecturi, iar cartea de față ține loc de madlenă.

27018343_1391449040967108_715344027_o

Ivan Turbincă al lui Creangă, Copilul cel isteț al lui Petre Ispirescu, Viteazul cu mâna de aur scrisă de G. Dem. Zamfirescu, sunt doar trei dintre basmele cărții de față. Pe restul vă las să le descoperiți singuri. Să nu uit: găsiți la final un dicționar de personaje și câteva cuvinte despre fiecare autor în parte.

Așadar, patru titluri propuse de Editura Corint pentru cei juniorii fani ai lecturilor. Grăbiți-vă să le cumpărați și, de ce nu, să împărțiți cu ei ore bune de lectură.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura