Uniunea Armenilor din România și Arhiepiscopia Bisericii Armene din România au organizat în data de 13 octombrie a.c. o seară dedicată artelor, în cadrul căreia publicul a putut admira picturi de diferite facturi și s-a delectat cu muzică, teatru și poezie. Evenimentul a avut loc în Sala Bibliotecii Armene a Muzeului Dudian (Bdul. Carol I nr. 43 – în curtea Bisericii Armenești), un adevărat templu al culturii, în care preoții tainici sunt însăși cărțile mari și mici, vechi și noi ce ascund adevărate comori de cunoaștere.

În cadrul vernisajului de pictură au expus artistele: Maria Cristina Cârjă, autoarea picturii ce a imaginea afișului evenimentului, Elena Moraru, membru al Asociației Artistilor Plastici din București, Alexandra Ionescu, o tânără speranță, aflată încă la vârsta inocenței, precum și Alexandrina Mihăilescu, care a și dăruit una dintre lucrările domniei sale, o icoană pe sticlă reprezentându-l pe Sfântul Grigorie – Luminătorul Armenilor, organizatorului acestui eveniment.

IMG_7092

Liana Tauberg și Alexandru Burcă

În cadrul concertului, au performat artiști lirici și actori, de la mai multe teatre din țară: Alexandru Burcă (pianist), Sonia Hazarian (mezzosoprană), Mihnea Lamatic (bas), Ștefan Lamatic (bas), Gladiola Nițulescu Lamatic (soprană), Mihaela Mitrofan (violonistă), Răzvan Săraru (tenor), Alin Stoica (tenor), Teodora Țepeș (pianistă), precum și actorii Roxana Guttman și Florin Kevorkian. Concertul, organizat cu sprijinul Fundației „Adriana și Martin Sternin”, s-a desfășurat sub bagheta regizorală a doamnei Gladiola Nițulescu Lamatic, prezentatoare fiind doamna Liana Tauberg.

Roxana Guttman

Roxana Guttman

Prologul spectacolului a stat sub semnul aducerii aminte, fiind dedicat memoriei unei personalități marcante a comunității armene din București, Înaltpreacuviosul Părinte  Arhimandrit Dr. Zareh Baronian, fost Vicar al Arhiepiscopiei Armene din România și paroh al Bisericii Armene din București, trecut la cele veșnice în primăvara acestui an. În cadrul momentului omagial, au interpretat actorii Roxana Guttman și Florin Kevorkian, precum și artiștii lirici Răzvan Săraru, Teodora Țepeș, Ștefan Lamatic, Gladiola Nițulescu Lamatic, Alexandru Burcă și Mihaela Mitrofan.

IMG_7089

Alin Stoica

În continuarea spectacolului au fost interpretate genuri diverse, de la arii de operă și operetă, la fragmente de musical. Piesele de rezistență au fost fragmentele din celebrele opere: „Carmen” de Georges Bizet, „Macbeth” de Giuseppe Verdi și „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart; acesta din urmă prilejuind și un moment de emoție profundă, aducând pe aceeași scenă pe toți cei trei membri ai familie Lamatic.

IMG_7086

Sonia Hazarian și Gladiola Nițulescu Lamatic

De asemenea, momente înălțătoare au mai produs și interpretarea variațiunilor ”Moise” ale lui Niccolo Paganini, în interpretarea inedită a duo-ului format din cele mai tinere artiste aflate în concert: violonista Mihaela Mitrofan, încă elevă și pianista Teodora Țepeș, masterandă, ambele bursiere ale Fundației „Adriana și Martin Sternin”, precum și interpretarea ariei „Mugurel de cântec românesc” din opereta „Lăsați-mă să cânt” de Gherase Dedrino, de către tenorul Alin Stoica, proaspăt triplu laureat al Concursului Internaţional pentru Tinerii Artişti Lirici din cadrul Sarzana Opera Festival: premiul al II-lea al podiumului oficial, însoţit de o Bursă de Studiu în valoare de 3000 de euro, Premiul Special al Publicului „Vota la Voce” şi Premiul Special „Luciano Pavarotti”, oferit chiar de către soţia celebrului tenor, Nicoletta Mantovani.

Răzvan Săraru

Răzvan Săraru

Au mai fost interpretate fragmente din opere ale compozitorilor: Jacques Offenbach, Stephano Donaudy, George Gerswin, Johann Strauss – fiul, Frederick Loewe, Sabin Păutza, Jerome Kern, Ernesto de Curtis, Paulo Sorozabal, Maria Grever.

Mihaela Mitrofan

Mihaela Mitrofan

Seara a fost încheiată, cum altfel decât la înălțime, cu interpretarea celebrei canțonete napolitane „O sole mio” de către cei doi tenori: Alin Stoica și Răzvan Săraru, care a stârnit ropote de aplauze și valuri de admirație.

Credit foto: Sorin Mircea Vasilescu

Share.

About Author

Avatar photo

Am 29 de ani şi am studiat timp de 11 ani teologie ortodoxă. Încă de pe băncile Seminarului am îmbinat dragostea pentru cunoaşterea lui Dumnezeu, cu aceea pentru cunoaşterea oamenilor, ajungând mai degrabă la o pasiune pentru antropologia creştină, pe care am încercat tot timpul să o îmbogăţesc cu „poveşti despre oameni”, culese din domenii cât mai diversificate de cunoaştere: istorie, psihologie, filozofie, dar mai ales literatură, pentru că în ea se contopesc uneori toate formele de cunoaştere. Am îmbinat dintotdeauna lecturile teologice cu scrierile marilor clasici ai literaturii române şi universale. Dar în tot acest timp, marea mea dragoste a rămas poezia. În ultima perioadă, o sinteză pe care nu am reuşit să o controlez, lăsându-mă mai degrabă furat de ea, mi-a condus paşii spre minunata lume a realismului magic şi a suprarealismului. Domenii de interes: religie, poezie, literatură pentru copii, literatură de orice gen (exclus S.F., thriller, polițist).

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura