„Care sunt cărțile care vă îmbie la această ediție Bookfest 2017?”, își încheie articolul Andreea Iulia Toma. Ei bine, arunc mănușa.

***

  • Auzi, dar tu citești femei?, am fost întrebat într-o discuție feisbusistă.
  • Da!, am răspuns, stând un pic în cumpănă, dându-mi seama că în pledoaria mea… am pomenit numai de autori… bărbați.

 

Asta este sigur. Citesc și autoare, nu numai autori. Acum îmi pun întrebarea:

  • Cum citesc bărbații cărțile femeilor?

Răspunsul am să-l aflu din….

Lia Faur, Șerban Axinte – coordonatori – Cum citesc bărbații cărțile femeilor, Editura Polirom, 2017

01

(Lansarea vineri 26 mai, ora 19.00, eveniment moderat de Adrian Botez).

Dar până atunci…

Alin Ciupală – Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial, Editura Polirom, 2017

02

(Lansarea joi 25 mai, ora 19.00, Invitat: prof. Carol Căpiță. Moderator: Adrian Șerban)

Niculae Filipescu: Însemnări (1914-1916) de Nicolae Polizu-Micșunești, Editura Corint, 2017

Barbu Ștefănescu Delavrancea: „Dacă veți face o secțiune ideală în lungul sau în curmezișul țării… nu puteți tăia nimic din cuprinsul neamului românesc, fără să se producă o comoție herculeană în cel mai bine zidit dintre toți românii vremurilor noastre, Niculae Filipescu. Dacă printr-un cataclism ar dispărea de pe pământ tot neamul românesc și ar rămâne numai Niculae Filipescu, el, prin personalitatea lui, ar da o idee despre ce au fost românii.

03

(Lansarea volumului:  vineri 26 mai ora 16.30 – Invitați: prof. Dr. Doru Dumitrescu, Irina Ioana Riscuția, istoricul Flori Bălănescu. Moderator: Florin-Răzvan Mihai, redactor-coordonator colecția Corint Istorie).

Simona Antonescu – Hanul lui Manuc, Editura Polirom, 2017

„Îţi voi arăta lucrurile, aşa cum au fost ele.

Îi voi chema pe toţi în jurul tău. Vei simţi mirosul prafului de puşcă şi vei auzi chiotele sărbătorii de Armindeni. Vei îngheţa de frig pe cîmpurile de luptă şi te vei topi de arşiţă la vremea secerişului, pe moşiile boierilor Sămărghiteni.

Te voi trimite călare pînă dincolo de serhatul Giurgiului, cu solie de taină de la Manuc. Vei gusta de-a valma plăcinte olteneşti şi sugiucuri turceşti, vei respira praful drumului ridicat de caravanele cu grîu şi-ţi vei scăpa viaţa în pivniţa culei bătrîneşti ori în apele Dunării.

Vei aşeza piatra de temelie a Hanului lui Manuc alături de meşterii braşoveni şi vei apăra apoi şantierul cu preţul vieţii, în noaptea plină de spaime şi speranţe a intrării Armatei Dunărene în Bucureşti.

În jurul tău vor dansa cadâne cu văluri de mătase şi fete din bărăganurile Ţării Româneşti, în vreme ce din depărtare va răsuna clocot de luptă.

Vei iubi.

Vei duşmăni.

Vei păcătui şi te vei ierta.

Vei ieşi din toate acestea obosit, tulburat, schimbat.

Vino cu mine!”

 

04

(Lansarea volumului:  vineri 26 mai ora 17.30 – Invitat: Bianca Burța-Cernat. Moderator: Eli Bădică).

 

Mihai Sorin Rădulescu – Din istoria familiei Ghika. Contribuții de istorie culturală, Editura Corint, 2017

Matila C. Ghyka: „Aș spune că în ciuda cataclismului social care a tulburat, a prăbușit România și pe vecinii ei, care a decapitat sistematic clasele foste diriguitoare, supraviețuitoare ale boierilor de odinioară, oameni politici și intelectuali ieșiți din burghezie și elita țărănească, într-o încercare radicală de nivelare în jos, și oricare ar fi durata experienței, poporul român nu-și va pierde calitățile care, la granița Occidentului, aflat între Europa Centrală și Balcani, îl fac să fie unic, de o rezistență de neclintit și ca rafinament intelectual.

05

(Lansarea volumului: sâmbătă 27 mai ora 12.00 – Invitați: prof. Dr. Tudor Teoteoi, istoricul și criticul de artă Radu Varia. Moderator: Ana Antonescu, director editorial Editura Corint).

Alina Pavelescu (editor) –  Martha Bibescu și Vocile Europei. Corespondență și dosar CNSAS 1941-1945, Prefață de Mihai Brâncoveanu, Colecția Istorie cu blazon, Editura Corint, 2017

 Mihai Brâncoveanu: „Prin intermediul unor documente inedite până acum, cititorul acestei cărţi va descoperi o personalitate fascinantă, de o complexitate cu totul excepţională: o intelectuală, o cerebrală dar, în acelaşi timp, o fiinţă de o sensibilitate rară, care iubea frumosul (povestea că grădinarul de la Mogoşoaia zicea despre ea, văitându-se: „Ne omoară cu estetica!”), o seducătoare care, cel mai adesea involuntar, era capabilă să stârnească pasiuni înflăcărate, ca aceea care îl mistuia pe diplomatul italian Francesco Lequio. Avea voinţă şi curaj, ştia la fel de bine ce voia şi cum să realizeze cele dorite (de pildă, restaurarea Mogoşoaiei).

06

(Expoziție inedită de fotografii cu Martha Bibescu, Accesorii vestimentare din perioada interbelică, din colecția privată a Ralucăi Alexandra Partenie – prezentare în premieră. Lansarea volumului: sâmbătă 27 mai ora 15.00 – Invitați: criticul și istoricul literar Dan C. Mihăilescu, coordonatorul colecției Istorie cu blazon Filip-Lucian Iorga, istoric Dr. Doina Mândru, istoric, Dr. Alina Pavelescu – Director adjunct al Arhivelor Naționale ale României, Cristina Bazavan, jurnalist. Moderator: Ana Antonescu, director editorial Editura Corint).

 

Despre București…. noile apariții ale Editurii Vremea:

Henri Stahl – Bucureștii ce se duc

George Potra – Din Bucureștii de ieri, primul volum: Domni, boieri, orășeni

Sorin M. Rădulescu – Amintiri din Cotroceni ale unui fiu de „burghezo-moșier”

Dar și…

Constantin Bacalbașa – Capitala sub ocupația dușmanului 1916 – 1918

Alexandru Armă – Constantin Bâzu Cantacuzino, prințul înălțimilor

Pe aici mă găsiți… BOOKFEST 2017, dar și…..

 

 

 

 

 

 

Share.

About Author

Avatar photo

Născut în 1969, cu un master specializarea construcții civile din cadrul Universității Tehnice de Construcții București absolvit în 1998. Pasionat de București, fotografie, literatură. Rubrica se vrea a fi o invitație virtuală/vizuală prin Bucureștiul de altădată.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura