Depresia apare adesea în conversațiile noastre, în viețile noastre, încât s-ar putea spune că termenul și-a pierdut din greutate, din pricina folosirii excesive și nu întotdeauna corecte. N-aș putea preciza ce anume m-a atras la cartea lui Styron, pe care încă nu-l cunosc ca romancier, în sensul că nu am citit vreunul din romanele sale. Am citit descrierea acestei cărți și câteva impresii pe marginea ei și, cumva, mi-a stârnit curiozitatea, pentru că promitea o incursiune în spațiul inaccesibil din exterior al acestei boli – depresia. Și am aflat din ea că multe dintre stările atribuite depresiei sunt exagerări. Autorul nu atinge acest aspect, este doar concluzia mea personală în urma lecturii. În „Beznă vizibilă”, William Styron își descrie propria luptă cu depresia și, deși nu își propune să livreze publicului un manual de specialitate, putem învăța destule despre această maladie doar citindu-i însemnările pe care le face cu o uimitoare luciditate, după ce a ieșit învingător.

Volumul acesta a avut ca punct de pornire, după cum mărturisește chiar autorul, o conferință pe care a ținut-o în cadrul unui simpozion pe tema tulburărilor afective, organizat de Facultatea de Psihiatrie a Școlii de Medicină de la Universitatea Johns Hopkins. Așadar, stilul este destul de formal, adecvat unui astfel de eveniment, dar abordarea nu este una pur științifică. Avem de-a face cu un fel de confesiune provocată de acea perioadă întunecoasă a vieții lui William Styron în care s-a confruntat cu o cruntă depresie. Chiar dacă factorii declanșatori și simptomele acestei tulburări mentale diferă adeseori de la un om la altul, a cunoaște experiența unui învingător poate fi folositoare – nu doar celor care trec printr-o astfel de suferință, ci și celor care ar putea să-i cadă pradă mai devreme sau mai târziu. Este o carte diferită de cele pe care le citesc în mod obișnuit și nu mă așteptam să o citesc atât de repede. Credeam că am să o parcurg pe îndelete, pe bucăți, în paralel cu altele din sfera beletristicii. Nu s-a întâmplat așa – paginile au curs una după alta (de altfel, nici nu are o întindere prea mare) și m-am trezit aproape de sfârșit, mai impresionată de cele citite decât mă așteptam.

„În cazul depresiei, această credință în mântuire, în vindecarea de ultimă instanță, lipsește. Durerea se dovedește neobosită și ceea ce face această condiție să fie una insuportabilă este conștiința faptului că nu este de așteptat niciun fel de remediu – nici într-o zi, nici într-un ceas, nici într-o lună, nici într-un minut.” (pag. 86)

Confesiunea lui Styron nu oferă nici rețete magice, nici soluții descrise matematic, pentru că, de fapt, pentru depresie nu există un tratament predefinit, fiecare caz în parte trebuie abordat și tratat diferit, ceea ce mi-a amintit cumva de cursurile din facultate despre individualizarea pedepsei. Aplicat la medicină și, în mod special, la psihiatrie, acest principiu al individualizării nu mi s-a părut diferit cu mult de cel din sfera juridică. Întotdeauna trebuie avute în vedere circumstanțele personale, de aceea cred că este foarte dificil să fii un medic bun, tot așa cum este dificil să fii un bun judecător. Dincolo de norme, de reguli și constatări științifice se află individul și de la el ar trebui să porească orice proces de vindecare. Pe fiecare caz în parte poți aplica ceea ce știi și trebuie să ții cont de fiecare amănunt, dacă vrei să obții rezultate bune.

Interesant este de urmărit debutul și evoluția bolii în cazul lui Styron, conștientizarea ei și etapele concrete pe care le parcurge. Din exterior, poate fi considerat un studiu oferit celor interesați cu toată bunăvoința. William Styron se expune pe sine fără jenă, își pune pe tapet tot zbuciumul interior din ingrata perioadă poate pentru a-și demonstra lui însuși că a depășit această etapă. Sau dorind să îi ajute cumva pe alți oameni atinși de această afecțiune. Indiferent care i-a fost motivația, rezultatul este unul remarcabil – o carte pe care aș recomanda-o oricui, pentru că, la un moment dat, oricine poate fi curtat de morbul depresiei și ne-ar prinde bine să știm la ce ne-am putea aștepta. Dar, mai ales, pentru că nu orice moment în care ne simțim deprimați înseamnă depresie.

bezna-vizibila-amintiri-despre-nebunie_1_fullsizeEditura: ART

Traducere: Mihnea Gafița

Anul apariției: 2017

Nr. de pagini: 120

ISBN: 978-606-710-458-5

Cartea poate fi achiziționată de pe elefant.ro, Libris.ro sau de pe site-ul editurii.

Share.

About Author

Avatar photo

Citesc de multă vreme, de pe la 4 ani, încât mă simt ca și cum aș fi citit dintotdeauna​. Dar la modul serios și intensiv citesc de 7 ani încoace și tot de atunci îmi împărtășesc impresiile despre cărțile citite pe blogul personal. Pasiunea mea a evoluat încet, dar sigur, printre cărți, printre multe cărți. Citesc cu drag ficțiune de bună calitate, biografii, memorii, cărți istorice și sunt profund marcată de prejudecăți când vine vorba despre anumite genuri la modă.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura