10 cărți cu Genius pentru copii de 10 (zece), numai bune pentru cadourile de Iepuraș

De ceva vreme, în cadrul editurii Arthur, membră a Grupului Editorial Art, funcționează o colecție numită: Vlad și Cărțile cu Genius. Specificul acesteia poate fi surprins simplu prin sintagma/ sloganul: `Cărți pentru pici, dar cu mintea brici”. Și aceasta deoarece, în fiecare dintre cărțile apărute până acum sub acest brand, se ascund, una, două sau mai multe învățăminte. Cărțile sunt destinate copiilor mici și foarte mici, de la 0 la 7 ani. Toate sunt ilustrate foarte viu, semănând în mintea și sufletul copiilor pofta de lectură, de creație și de viață.

În continuare, vă voi prezenta câteva dintre cărțile cu genius, numai bune de a fi dăruite cadou de Iepuraș, celor mai poznași dintre iepurașii voștri de acasă. Cu siguranță, le vor devora.

  1. Margery Williams – Iepurele de catifea, Editura Arthur, 2016

Dragi copii, iubitori de jucării? Voi știați că jucăriile sunt vii? Că vă sunt asemenea în toate și că le puteți numi surate? Îmi veți spune: nu se poate! Jucăriile sunt lucruri. Sunt frumoase, dar rămân tot pluș sau vată, plastic, lemn sau ciocolată.

Eu vă spun să luați aminte: orice jucărie are viață-n sine. Dar ca să învie, și să vă îmbie la jocuri mii și mii, spre a fi fericiți, doar un lucru trebuie, dragii mei copii, să nu le mai vedeți ca lucruri, ci să le iubiți.

  1. Margaret Wise Brown – Iepurașul care voia să fugă de acasă, Editura Arthur, 2017

Cu siguranță tuturor ni se pare, atunci când suntem mici și vrem să fim deodată mari și liberi, că părinții sunt niște pisălogi care stau mereu cu gura pe noi și vor să facem doar cum vor ei. Și, hai să recunoaștem, tuturor ne-a venit măcar odată pofta să fugim de-acasă, să scăpăm de ei și să le demonstrăm că putem trăi și doar așa cum vrem noi. Cam ca în povestea aceasta cu iepurașul rebel, care vrea să fugă din vizuina călduroasă pentru a fi cât mai departe de mama lui. Numai că oriunde ar vrea el să se ducă și indiferent de ce formă ar vrea să ia pentru a-și pierde urma, mama lui îl asigură că va avea grijă să fie întotdeauna în preajma lui. Dacă el se va transforma în pește, ea va fi pescarul ce-l va prinde, de se va preface-n brândușă, ea va fi grădinarul ce va avea grijă de el. Așadar, e greu să scapi de mama. Pentru că dragostea de mamă este cea mai puternică dragoste iar forța ei nu are limite când este vorba despre puiul ei.

O minunată lecție de viață, despre relația mamă – fiu, despre libertate și responsabilitate. Și o minunată călătorie în lumea culorilor și a formelor uneori bizare, grație ilustrațiilor semnate de Clement Hurd.

  1. Michelle Cuevas – Destupătorul de sticle din ocean, Editura Arthur, 2017

Destupătorul de sticle din ocean nu are un nume, dar are o misiune. Aceea de a duce fiecare mesaj din fiecare sticlă din ocean, la destinatarul său. Și de când se știe, își îndeplinește această misiune cu sfințenie, fără a lăsa niciun destinatar fără mesajul ce îi este adresat. Dar ce se poate însă întâmpla când la mal ajunge o sticlă cu un mesaj căruia îi lipsește destinatarul? Unde să ducă neobositul mesager, strania veste a unei petreceri ce va avea loc pe malul mării în seara următoare? Pentru a fi sigur că mesajul ajunge la destinația dorită, acesta va transmite mesajul din sticlă tuturor oamenilor pe care îi va întâlni în drumul său, până la lăsarea serii. Iar a doua seară, la petrecere, cine să fi venit oare?…

O scurtă poveste despre simțul datoriei dar și despre micile bucurii ce se pot naște, paradoxal, din aparentele greșeli de zi cu zi. Mai pe scurt, o carte despre oameni, și despre ce înseamnă, în esență să fii om.

  1. Kobi Yamada & Mae Besom – Ce poți face cu o idee?, Editura Arthur, 2017

Ce este o idee? Cine poate spune?! Cert este că toți avem, din când în când, câte o idee. Sau poate chiar mai multe. Dar ce putem face cu o idee? Bună întrebare? Oare o putem abandona? O putem lăsa baltă și uita de ea? Numai încercați! Veți vedea. Însă. că o idee este mai credincioasă celui ce o are decât îi este el acesteia. Și se va ține după el ca un scai prins în haine. Cel mai înțelept este ca atunci când îți vine o idee și ideea aceea devine ideea ta, să nu te dezici de ea, ci să ți-o însușești cu adevărat, să o lași să fie o parte din tine, indiferent dacă acest lucru va plăcea sau nu celor din jurul tău. Să o susții în toate și mai presus de toate, să o iubești.

Ce poți face cu o idee? Dacă nu-i dai atenție și deci, nici viață, nu vei face nimic cu ea. Dar, nici n-ai idee ce minuni poți face cu o idee dacă o vei face a ta. Sau, ca să te întreb altfel, tu nu ți-ai propus niciodată să schimbi lumea în care trăiești?…

  1. Kevin Henkes – Crizantema, Editura Arthur, 2017

Crizantema este o șoricică. Cine a mai văzut sau auzit o așa grozăvie: ca o șoricică să se numească Crizantema? Colegii ei cu siguranță nu, iar din acest motiv, numele acesta li se pare total nepotrivit pentru una de-a lor. Drept pentru care, nici nu vor să se gândească la posibilitatea de a o include pe Crizantema în grupul lor de prieteni. Asta până în momentul în care, profesoara de muzică, cea adorată de toată clasa, își destăinuie adevăratul nume: Margareta. Din acel moment, cea mai mare binecuvântare pare să fie aceasta: să fii șoarice și să ai nume de floare.

O poveste scurtă despre idei preconcepute la copii, și totodată despre puterea pe care o au asupra celor mici, modelele pe care și le aleg în acea perioadă a vieții.

  1. Chris Van Allsburg – Jumanji, Editura Arthur, 2018

„ODATĂ CE AȚI ÎNCEPUT UN JOC JUMANJI, EL NU SE VA SFÂRȘI PÂNĂ CÂND UN JUCĂTOR NU VA AJUNGE ÎN ORAȘUL DE AUR”. Acest mesaj stă scris pe cutia unui joc de tip „Nu te supăra, frate”, pe care doi copii, Judy și Peter, îl găsesc abandoant în parc. Ar suna a avertisment. Dar ce poate fi atât de periculos la un joc pentru copii? Aparent nimic. Asta până arunci prima dată cu zarurile…iar jungla se mută, cu maimuțe, lei și rinoceri, care mai de care mai furioși, în propria ta casă.

O poveste foarte alertă dar și foarte densă, despre copilărie, curaj și fantezie.

Este cartea care a stat la baza filmului Jumanji. Aventuri în junglă (2017).

  1. Tomi Ungerer – Autobiografia unui ursuleț de pluș, Editura Arthur, 2018

Otto este un ursuleț de pluș. Dar nu unul obișnuit. Ci unul care a făcut războiul. Și nu în sens figurat, ci la modul cel mai real. A cunoscut de fapt, trei tipuri de războaie: războiul de pe frontul ideologic, care l-a despărțiti de unul dintre prietenii lui de suflet, războiul de pe fronul propriu-zis, unde a fost împușcat, salvând astfel viața unui soldat și războiul interior al singurătății.

Da, este o carte despre război, chiar dacă este totuși o carte pentru copii. Și este foarte bine că este așa. Pentru că cei mici trebuie să înțeleagă din timp cum se petrec lucrurile în lumea în care trăiesc. Dar, dincolo de aceasta, Otto este și o minunată carte despre prietenie. Ceea ce o face să fie genul de carte ce nu ar trebui să lipsească din nicio bibliotecă de copil, mare sau mic.

  1. Sherri Duskey Rinker – Noapte bună, noapte bună, șantier sub clar de lună, Editura Arthur, 2017

Această carte, în ciuda titlului ce amintește inevitabil de celebrul  și simpaticul refren al formației Trio Grigoriu, din anul 1961. „Macarale, macarale”, nu este o carte care să ridice, subversiv, osanale perioadei de tristă amintire a comunismului, cu toată efervescența lui șantieristică. În fond titlul acesta este, de bună seamă, o nouă poznă marca Florin Bican, traducătorul acestei cărți în limba română.

Este pur si simplu o carte veselă și ușurică, ce urmărește să-i familiarizeze pe copiii de astăzi, atât de captivați de lumea virtuală, și cu utilajele de pe șantier. Pentru că, cine știe, poate unora le va plăcea atât de tare încât vor începe să viseze că vor conduce o macara sau un motostivuitor și vor construi blocuri și clădiri monumentale. În fond, pentru o funcționare optimă a unei țări, ar mai fi totuși nevoie și de ingineri, și de muncitori în construcții, nu doar de programatori I.T.

Acestea fiind spuse, vă urez de pe acum, spor la treabă! Sau măcar la lectură și la visare!

  1. Shaun Tan – Regulile verii, Editura Arthur, 2017

Dragi copii, voi nici nu știți, ce se poate întâmpla, dacă lași pe frânghie un ciorap roșu, singur – singurel. Sau ce se poate întâmpla dacă, la o petrecere, te repezi să apuci și să mănânci, ultima măslină din farfurie. Și mai ales, nu știți ce se poate întâmpla dacă lași noaptea ușa din dos, deschisă. Vă recomand în schimb, să aveți grijă. Primejdii sunt multe și pândesc la tot pasul. Ce, v-am speriat? Eh, nu era cazul! Ideea este că are și vara regulile ei și ar fi bine să le respectați. De fapt, are o singură regulă: să aveți imaginația dată la maxim. Altfel spus, să vă puneți mintea la treabă, să o transformați într-un laborator de imagini. Cam cum face, de-o viață, autorul acestei cărți. Cum, nu îl cunoașteți pe Shaun Tan? N-ați citit ”Sosirea”? De fapt, ”Sosirea” nu se poate citi, dar se poate înțelege și așa, fără cuvinte. Mai ales că voi sunteți copii isteți, nu-i așa? Așadar, puneți mâna pe noua lui carte și pătrundeți în bizarul, dar minunatul univers de imagini create de acest magician al culorilor și formelor năstrușnice!

  1. Janell Cannon – Stelaluna, Editura Arthur, 2017

Stelaluna este un pui de liliac. Dar într-o noapte, pe când ieșise să caute hrană prinsă strâns de pieptul mamei sale, o bufniță rău-făcătoare le-a atacat și le-a despărțit. Stelaluna a căzut în gol, dar a reușit să aterizeze într-un cuib de păsări. La început nu a înțeles modul de viață al acestora. Ba chiar pasărea-mamă s-a uitat la ea cu mare neîncredere. Dar până la urmă au reușit să se împrietenească, iar puiul de liliac s-a adaptat la modul de viață al păsărilor. Iar când prietenia le este mai în toi, alte întâmplări neprevăzute se ivesc și îi pun pe toți în situații surprinzătoare, pe care vă invit să le descoperiți în carte.

Povestea aceasta este una simplă. Dar spune un adevăr, pe cât de simplu, pe atât de greu de pus în practică. Învățătura este aceea că deși noi, oamenii, suntem uneori foarte diferiți unii de ceilalți, prin înfățișare, culoarea pielii, limba vorbită, obiceiurile de viață, totuși, dacă avem sufletul curat și mintea deschisă, ne putem împrietenii unii cu ceilalți și putem topi toate deferențe dintre noi în cuptorul iubirii ce arde neîncetat în inimile noastre. Magia aceasta ne iese cu atât mai bine în copilărie, când mintea nu ne este pervertită de preconcepții și temeri fără rost. Dar ea se poate întâmpla foarte bine și la o vârstă mai înaintată. Și atunci este cu atât mai frumos cu cât înțelegem și mai bine cât de frumos este să fim împreună, cu toate diferențele dintre noi spulberate de iubirea de oameni.

Share.

About Author

Avatar photo

Am 29 de ani şi am studiat timp de 11 ani teologie ortodoxă. Încă de pe băncile Seminarului am îmbinat dragostea pentru cunoaşterea lui Dumnezeu, cu aceea pentru cunoaşterea oamenilor, ajungând mai degrabă la o pasiune pentru antropologia creştină, pe care am încercat tot timpul să o îmbogăţesc cu „poveşti despre oameni”, culese din domenii cât mai diversificate de cunoaştere: istorie, psihologie, filozofie, dar mai ales literatură, pentru că în ea se contopesc uneori toate formele de cunoaştere. Am îmbinat dintotdeauna lecturile teologice cu scrierile marilor clasici ai literaturii române şi universale. Dar în tot acest timp, marea mea dragoste a rămas poezia. În ultima perioadă, o sinteză pe care nu am reuşit să o controlez, lăsându-mă mai degrabă furat de ea, mi-a condus paşii spre minunata lume a realismului magic şi a suprarealismului. Domenii de interes: religie, poezie, literatură pentru copii, literatură de orice gen (exclus S.F., thriller, polițist).

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura