Murani Art Academy este o tabără interdisciplinară de creație artistică sincretică. Tineri care studiază muzica, teatrul, dansul și artele plastice, vor lucra împreună cu 13 mentori, în perioada 22-29 iunie 2025, la domeniile Murani, în județul Timiș.

Fiindcă se apropie ziua în care va începe ediția de anul acesta al taberei, ne-am dorit să aflăm mai multe detalii de la Elena Popa, inițiatoarea și coordonatoare proiectului.

Fotografiile sunt din arhiva personală Elena Popa.

M-am uitat puțin în CV-ul dvs profesional și mi-am dat seama că anii au adus cu ei multă experiență profesională; aveți în portofoliul personal câteva proiecte culturale foarte bune. Ce calități ați pus la bătaie, astfel încât aceste proiecte să devină realitate?

Curaj, voință, creativitate și o doză mare de încăpățânare și nebunie! Încă din timpul școlii, am fost implicată constant în tot felul proiecte și activități artistice, mai întâi ca pianist, iar mai târziu, când am devenit profesor, ca organizator. Oamenii spuneau că mă descurc bine la partea organizatorică și că știu să fac multe. Probabil, încrederea în forțele mele mi-am câștigat-o pe deplin când am reușit să ajung la Școala de vară de la Conservatorul „Ceaikovski” din Moscova (eram proaspăt doctorandă iar tema lucrării era școala pianistică rusă) și apoi în India pentru a urca un munte de 6000 m altitudine, în Ladakh. Atunci, toate acele calități pe care le-am menționat la început, s-au activat și au făcut ca imposibilul să devină realitate. Pentru un profesor care avea un salariu care nu îi acoperea chiria lunar în anul 2010, să visezi la expediții care presupun costuri și logistică destul de complexe și să mai mergi și la cursuri de pian în capitala Rusiei – una dintre cele mai scumpe metropole din lume, era o nebunie și doar să visezi așa ceva. Am reușit să-mi îndeplinesc visul economisind tot ce se putea economisi, găsind soluții creative de a produce bani în plus, am convins oameni să mă ajute cu echipamentul de munte ca sponsorizare și, pentru a avea toate fondurile necesare, am făcut credit la bancă, chiar cu câteva zile înainte de tăierea salariilor din 2010. Fiecare obstacol care mi-a apărut în cale, a fost, în esență, o ocazie de a descoperi ce resurse interioare am pentru a materializa ceea ce îmi doresc cu toată ființa să fac.

Muzicienii (și artiștii, în general) sunt priviți de societate ca niște oameni lipsiți de spirit organizatoric, aerieni și incapabili să facă altceva în afară de artă. Dvs contraziceți prin tot ceea ce faceți și desființați prejudecăți fără prea mult efort. Când ați ales să vă implicați în viața comunității și să începeți aceste proiecte?

Așa cum spuneam mai devreme, tot timpul am fost deschisă și m-am implicat oriunde a fost nevoie de mine. În plus, sunt un dușman declarat al prejudecăților! Din 2016, de când trăiesc în Timișoara, am început, încet, dar sigur, să dezvolt proiecte, la început mai mici, fără costuri financiare, iar mai apoi, treptat, am ajuns la proiecte de mai mare anvergură, cu finanțări câștigate în urma unor call-uri de finanțare. Primul proiect notabil a fost Stagiunea Muzicală „Ion Vidu” desfășurată la Librăria „La două bufnițe” din Timișoara – a avut 5 ediții, iar scopul ei a fost de a oferi elevilor șansa să cânte în alte spații culturale, în afara școlii, de a intra în contact cu literatura, cu cărțile, cu un mediu cultural autentic și prietenos. Apoi a urmat ECO VIBES – primul proiect pentru care am aplicat vreodată la un call de finanțare, unde am ieșit pe locul 10 din peste 200 de participanți. Acesta a fost un proiect personal, în care am reușit să aduc în fața publicului un spectacol multimedia – recital de pian solo, bandoneon și pian, cu proiecții imersive de mari dimensiuni, într-un spațiu neconvențional – un club de muzică electronică. Acest proiect a fost posibil cu ajutorul Asociației Jazz Updates, care s -a ocupat de organizare, cu ajutorul băieților de la Psihodrom care au creat proiecțiile și cu sprijinul și încrederea compozitorului și bandoneonistului Simone Tolomeo, cu care am cântat în acest spectacol. Apoi a urmat un proiect educativ ambițios, Art Beyond Borders, pornit de la o idee dezvoltată împreună cu actorul Costa Tovarnisky, care a constat într-o serie de cursuri interdisciplinare finalizate cu un performance construit din elementele studiate la cursuri. Proiectul a fost destinat elevilor care studiază teatrul, dansul, muzica și artele plastice în Timișoara și a fost finanțat de Centrul de Proiecte prin programul Power station/ Școli Creative.

În România sunt multe școli de vară și ateliere menite să completeze educația tinerilor. Dar foarte puține sunt pentru muzicieni și artiști, în general. Unul din motive e cel pecuniar, evident, dar cred că al doilea motiv ține de percepția socială. Cum reușiți să ajungeți la destinatari, să vă faceți cunoscute proiectele și, mai ales, să-i convingeți să participe la evenimentele voastre?

Este adevărat că nu sunt foarte multe școli de vară pentru tinerii artiști. Sunt câteva cu tradiție, care oferă o pregătire artistică de înalt nivel profesional, dar sunt focusate, de obicei, pe un singur domeniu și au costuri destul de ridicate. Cu ajutorul Administrației Fondului Cultural Național, care este co-finanțator principal, și al sponsorilor noștri, am reușit să acoperim costurile taberei astfel încât aceasta să fie accesibilă pentru cât mai mulți tineri.

 Deși trăim în epoca informației, când totul este la un click distanță, promovarea și atragerea tinerilor și a publicului, este o provocare. Trăim un paradox generat de suprasaturația cu informații și activități, zi de zi. Din acest motiv, consider că cea mai eficientă metodă de a face cunoscut proiectul o reprezintă comunicarea directă, de la om la om, pe cât posibil, față în față. Bineînțeles că folosim și mijloacele „clasice” – social media, televiziune, presă online etc, dar pentru ceea ce facem noi, contactul direct este esențial.

Murani Art Academy  este cel mai recent proiect cultural al dvs. De ce Murani?

După experiența de anul trecut cu Art Beyond Borders, am decis cu mentorii că vrem să continuăm ce am început, pentru că atât copiii cât și noi, adulții ne-am simțit extraordinar și ne-am dat seama că avem nevoie de astfel de experiențe pentru a evolua ca artiști și ca oameni. Într-una dintre ședințele noastre, când discutam despre ce format să abordăm, ce să îmbunătățim, am ajuns la concluzia că ar fi fain să facem o tabără intensivă, în care timp de o săptămână să ne rupem de civilizație, să ne dăm un timp de reflecție și de reconectare cu noi și cu natura și să punem creativitatea la treabă, cot la cot cu elevii și studenții.  Meta-tema artistică pe care vom lucra în tabără este HOMO ARTIS – care ar putea fi tradus ca FIINȚA ARTISTICĂ. Murani este locul ideal pentru a te reconecta cu ființa ta autentică, pentru a te (re)descoperi, pentru a explora mijloace artistice noi prin care să te exprimi. Consider că acest demers de lucru cu propria ființă, în mediu natural, este vital pentru evoluția unui artist, indiferent de vârstă.

Am ales Domeniile Murani din mai multe motive: este aproape de Timișoara, dar te rupe de „gălăgia urbană” (nici măcar nu ai semnal la telefon peste tot, deși ești la 25 de km de Timișoara), are o suprafață mare de aproximativ 80 000 metri pătrați, unde poți sta și crea la umbra unui meta sequoia – cel mai mare din țară, sau a unui platan vechi de 300 de ani, sau poți culege o varietate de sunete din natură – de la broaștele din eleșteu, la animalele din fermă, sau poți pur și simplu să citești sau să cânți la pian la biblioteca din livadă, privind conacul Muranyi. Nu în cele din urmă, la Domeniile Murani beneficiem de toată infrastructura logistică necesară, de la cazare și mâncare până la elemente de logistică tehnică specifice organizării de evenimente culturale, și, cel mai important, avem tot suportul și deschiderea managerului, Sorin Prada.

Murani Art Academy  se vrea a fi „o adevărată școală de vară pentru tinerii noștri, în care ei vor putea lua parte la ateliere de muzică clasică, improvizație și compoziție contemporană, dans contemporan, teatru, arte vizuale (grafică, gravură, olărit)”. Povestiți-ne câte ceva despre traineri, pe ce criterii s-a format echipa?

Echipa este, în cea mai mare parte, aceeași de la proiectul Art Beyond Borders, la care am adăugat oameni noi despre care credem că vor aduce un suflu proaspăt în proiect și vor lăsa o amprentă importantă în formarea tinerilor artiști. Astfel, avem la secția teatru mentorii Costa Tovarnisky și  Cătălin  Ursu din Timișoara și Vadim Rusu de la București, la secția dans  – Vika Medvedeeva din Kiev și Lucia Betea din Timișoara, la secția muzică – Gabriel Almași, Adrian Mardan și Arthur Balogh din Timișoara și invitată specială de la Berlin – mezzosoprana Claudia van Hasselt, iar la arte vizuale îi avem pe Remus Rotaru, Valentin Sora și Mariana Popescu din Timișoara și invitați speciali pe Misa Keskenovic  din Slovenia și Nicolas Leș din Baia Mare.

Criteriile pe care am format echipa la început și pe care le-am păstrat până în prezent sunt: experiența profesională vastă și diversă, spiritul creativ, curiozitatea vie și dorința de a explora și de a merge pe căi nebătătorite și, nu în ultimul rând, compatibilitatea profesională și umană dintre ei. Acest ultim criteriu, deși nu atât de conștient folosit la început, s-a dovedit a fi cel mai important dintre toate, deoarece acum putem să spunem că s-a format un grup bine sudat de profesioniști care se înțeleg foarte bine și în afara proiectelor. Oamenii noi aduși în acest proiect au fost aleși pe aceleași criterii.

M-a surprins să aflu că în program vor fi și „dezbateri pe teme ce vizează gândirea critică precum relația artă-societate, schimburile de experiență internaționale, valorile europene și multiculturalitatea”. Teme foarte generoase, dar în același timp necesare pentru formarea unor tineri responsabili și implicați în viața cetății. Dați-ne câteva detalii cu privire la formatul acestor dezbateri și ateliere.

Având în vedere formatul de tabără, care presupune mult timp petrecut împreună într-un spațiu relativ „închis”, chiar dacă suntem în aer liber, am considerat că este oportun, ca să nu zicem imperios necesar să abordăm și alte subiecte în afara celor specifice fiecărei arte, pentru că un artist complet presupune mult mai multe lucruri, pe lângă abilitățile căpătate prin multă muncă individuală, izolat cu instrumentul lui sau cu pânza.  Ne dorim să avem discuții libere, de la egal la egal între elevi și profesori, schimburi de idei, de experiențe, să ne ascultăm și să încercăm să ne înțelegem unii pe alții. Temele alese considerăm că sunt câteva dintre subiectele „fierbinți” ale timpurilor în care trăim și ar trebui să le dedicăm timp, răbdare, și importanță maximă, dacă vrem să avem în anii următori niște cetățeni responsabili, empatici, implicați în viața socială. De asemenea, considerăm important să îi ajutăm pe tineri să conștientizeze importanța artei în societate precum și faptul că este extrem de important să aibă o cultură vastă, exhaustivă, care să acopere domenii diverse, atât din artă cât și din afara ei.  Nu în ultimul rând, esența acestor dezbateri, aflată în strânsă legătură cu meta-tema proiectului, Homo Artis, este despre empatie, despre grija pentru celălalt, despre înțelegerea, ascultarea și acceptarea celuilalt așa cum este.

Dacă ar fi să mergeți acum la un potențial finanțator, cum ați descrie, în câteva cuvinte, Murani Art Academy?

Dacă ar fi să prezint proiectul, aș spune că este un laborator de creație artistică, în care ingredientele principale de lucru sunt libertatea și curajul de a experimenta lucruri noi, dublate de empatie și gândire critică sau l-aș cita pe Costa Tovarnisky care spune că este „locul unde fiecare gest, fiecare sunet, fiecare mișcare, fiecare culoare devin parte dintr-o poveste comună. Murani e un tărâm fără ziduri, unde teatrul, dansul, muzica și artele vizuale se întâlnesc și unde fiecare tânăr poate să creeze, să exploreze, să viseze și să se regăsească.”

Cine sunt partenerii Murani Art Academy și cum e gândită partea de sustenabilitate a proiectului? La nivelul comunității locale?

Ne bucurăm să îi avem ca parteneri pe Centrul Cultural German din Timișoara și Institutul Goethe din București, precum și Rotary Club Timișoara – cărora le mulțumim pentru faptul că investesc în educație și artă, Universitatea de Vest din Timișoara și Liceul de artă „Ion Vidu” – instituții de prestigiu care  susțin și încurajează inovațiile în educația artistică. Parteneri media avem atât din Timișoara, cât și din țară: TVR Timșoara, Radio Timișoara, Centrul de Informare Muzicală din România, Vocativ.ro – o platformă educațională importantă din România.

Ne dorim ca Murani Art Academy să devină un punct de referință pe harta artistică a României, sperăm să existe și ediția a II-a și să crească organic, natural, în concordanță cu nevoile prezentului în care trăim. Ne dorim să implicăm, pe cât posibil, și localnicii – atelierele și activitățile noastre se desfășoară cu public,  (reamintesc faptul că Domeniile Murani este un complex de agrement care va funcționa normal pe perioada taberei), iar în funcție de interesul și feedback-ul lor, putem dezvolta pe viitor ateliere specifice pentru ei, în funcție de cerințe.

Câtă distracție încape într-o săptămână la Murani Art Academy? Dar curiozitatea la ce nivel trebuie să fie? Despre prietenie și colegialitate ce ne puteți spune?

Murani Art Academy este despre libertate, încercări, explorări fără teama de a ”greși” sau de a fi judecat, se va merge mult pe improvizație în toate artele, socializarea și munca împreună sunt elemente cheie. Dorința mea cea mai mare este să văd 60 de oameni râzând cât mai mult,  muncind din greu dar fiind fericiți cu ce fac, sprijinindu-se unii pe alții, plecând din tabără cu noi prieteni și, de ce nu, proiecte care să îi aducă din nou împreună, în alte contexte.

În încheiere, pentru curioși: unde și cum se pot înscrie ca participanți la Murani Art Academy?

Cei care doresc să se înscrie la selecția participanților trebuie să ne trimită pe adresa de email contact@muraniart.rourmătoarele documente:

  • un cv/biografie
  • copie după CI
  • dovada apartenenței la învățământul vocațional (copie carnet de note vizat la zi, legitimație, adeverințe etc.)
  • o fotografie recentă
  • Se completează formularul online în funcție de disciplina artistică pe care o urmezi, astfel:
    MuzicăDansTeatru, Arte Vizuale

Deadline-ul de înscriere este 28 mai 2025, iar în data de 2 iunie vom anunța lista participanților.

Toate informațiile legate de înscriere se găsesc pe site-ul proiectului, la adresa: https://www.muraniart.ro/inscriere-tabara/

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura