Directorul general al Muzeului Național Cotroceni, Liviu Jicman, Ștefania Dinu, directorul adjunct al aceleiași instituții și autorul volumului au fost cei trei amfitrioni ai serii de joi, 12 ianuarie 2017, seară când s-a lansat „Carol I al României. Un monarh devotat”. În ciuda frigului și a nămeților, Salonul Cerchez al instituției de cultură (parte importantă a patrimoniului cultural și istoric românesc) a fost plin de oameni dornici să obțină un autograf de la autor sau să schimbe câteva vorbe cu acesta. A fost un public atipic, în sensul că mulți dintre cei din sală erau profesori de istorie, colegi de-ai autorului, specialiști deci. Și de aici și calitatea evenimentului în sine.

Câte ceva despre autor: Sorin Liviu Damean este actualmente decan al Facultății de Științe Sociale din Craiova, profesor de istorie, coordonator de doctorate, membru în multe comisii de specialitate și cu o pasiune nestăvilită pentru primul nostru monarh. Recunosc că m-a interesat această nouă lucrare dedicată istoriei monarhiei românești din două motive: în ultimii ani au apărut foarte multe lucrări dedicate atât perioadei istorice în ansamblu, cât și personalităților care au marcat evoluția poporului român și a relațiilor acestuia cu celelalte popoare; din păcate, multe dintre ele nu sunt documentate în profunzime, de multe ori autorii emit concluzii pripite, sau, și mai rău, pentru a atrage public cititor în număr cât mai mare, pun accentul pe amănunte picante, de budoar, sau care țin de viața strict particulară a personajelor istoriei noastre moderne, toate acestea în detrimentul adevărului istoric și a obținerii unei vederi de ansamblu. Al doilea motiv este dat de faptul că în formarea mea profesională au existat și multe zeci/sute de ore dedicate studiului istoriei (naționale, dar și universale). Așa că am primit toate informațiile din această seară cu nostalgia anilor tinereții, dar și cu curiozitate – doream să văd ce s-a mai aflat între timp.

Sorin Liviu Damean a prezentat într-un excurs de aproape o oră sinteza domniei lui Carol I: venirea sa în România ca domn, anii de monarhie, coordonatele politicii interne, dar și ai celei externe, dificultățile de adaptare și de înțelegere ale limbii și realității românești, relația deloc lipsită de piedici cu boierii români etc. O prezentare echilibrată,obiectivă, așa cum îi stă bine unui istoric, fără abateri inutile sau pierderi în amănunte. Pentru că, nu-i așa, altfel nu s-ar mai fi cumpărat cartea! Cu toate acestea, s-a vorbit și despre micile picanterii ale vremii („Bursa degetelor” – câte degete ți-a întins Carol? Unul, două? Sau toată mâna? Se știe faptul că monarhul a avut extrem de puțini fideli și apropiați prieteni, unul dintre aceștia fiind Lascăr Catargiu, iar la seratele vremii atunci când te prezentai regelui acesta îți întindea de regulă doar un deget, mâna toată fiind oferită doar apropiaților). Sorin Liviu Damean a vorbit și despre corespondența lui Carol I cu tatăl acestuia, o sursă inepuizabilă de informații cu privire la epocă și la modul cum monarhia a devenit parte de sine-stătătoare a politicii românești; despre Ferdinand și soția acestuia, succesorul lui Carol I la tron sau despre drama familiei regale (pierderea unei copile pe când aceasta avea aproape patru ani). Așa cum îi spuneam dnei Ștefania Dinu după lansare, m-am simțit ca în studenție, ceea ce nu-i puțin lucru la ce vremuri trăim.

15975097_1211278035574103_7795719086485965637_o

Carol I al României. Un monarh devotat” de Sorin Liviu Damean nu este o altă carte despre monarhia românească, ci este o carte fundamentală pentru cei care vor să-și însușească adevărul istoric (în ciuda faptului că și aceștia – istoricii – pot fi subiectivi, măcar au obligația de a-și susține argumentele cu dovezi). De aceea o recomand tuturor pasionaților de istorie, dar și celor care-și doresc să-și completeze cunoștințele de cultură generală. Carte a apărut la Editura Cetatea de Scaun din Târgoviște, editură specializată în apariții din domeniul istoriei, de aceea are parte și o de editare/îngrijire atentă, așa cum îi stă bine unui tratat de istorie.

Cartea poate fi cumpărată de aici sau de pe site-ul editurii.

Foto credit – Nona Rapotan

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura