Duminică, 4 octombrie, de la ora 16:00, sculptorul Liviu Mocan inaugurează în Piața Unirii din Cluj-Napoca cea mai recentă lucrare a sa, „Arcul limbii române”, realizată împreună cu compania româneascăMegatitan, cel mai mare procesator și debitator cu laser din Sud-Estul Europei.

Cu un diametru de 7 metri, lucrarea a fost creată pe parcursul unui an, de la concepere până la patina finală, „cu o minuțioasă muncă de vectorizare a desenului manual. Este realizată din corten steel prin tăiere cu laser și suduri speciale,toate donate de dragul limbii române și al artei de către patronul și mecena domnul Ioan Bălan, patronul Megatitan”, declară creatorul acesteia.

Despre conceptul sculpturii, alegerea numelui și ideea de la care a plecat crearea operei de artă, Liviu Mocan spune că:

Arcurile de triumf au fost create pentru a mări victorii armate. Arcul limbii române glorifică victoria limbii române din istoria poporului nostru și, din orice unghi s-ar uita,vizitatatorul va admira perfecțiunea. Poetul clujean Dumitru Cerna a selecționat cuvinte din vocabularul limbii române, câte 70 pentru fiecare dintre cele 4 fețe ale arcului. Aceste cuvinte sunt traforate în arcul metalic astfel încât privitorul va vede cerul prin limba română. Noaptea, datorită unui sistem electric, prin cuvintele românești iese lumină”.

Aceasta nu este prima colaborare dintre sculptorul român și Megatitan, compania cu capital 100% românesc, din Beclean, județul Bistrița-Năsăud, care pe 11 septembrie a împlinit 20 de ani de la înființare.

Domnul Ioan Bălan este un amfitrion foarte important al artei. Crede cu tărie în vehicolul esteticii care radiază Adevărul despre lume și viață. Eu, ca sculptor, îi sunt extrem de recunoscător pentru sprijinul pe care l-a acordat, cu excepționala lui echipă de la Megatitan, lucrărilor mele de sculptură de-a lungul timpului. Datorită lor, Adevărul este problematizat și în contemporaneitate”.

La rândul său, Ioan Bălan spune că

ne-am bucurat foarte mult să fim alături de Liviu Mocan în crearea unor opere atât de frumoase și să sprijinim cultura”.

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura