Sunt câteva principii după care trebuie să te ghidezi când alegi cărți pentru copii. Mă bucur de fiecare dată când cărțile care ajung în biblioteca fiicei mele bifează foarte multe din aceste condiții. Unul din ele este categoria de vârstă – n-o ignorați, chiar contează foarte mult! -, al doilea este calitatea ilustrației și al treilea este limbajul (aici se fac cele mai multe concesii și se produc cele mai multe abateri). Mai sunt și alte principii, dar cele trei mi se par cu adevărat importante și am verificat, nici copiilor nu li se par lipsite de importanță cum sunt desenele dintr-o carte sau ce cuvinte apar pe o pagină, iar cei mai mulți dintre ei învață din timp să se uite pe ultima copertă (sau pe cotor) ca să vadă recomandarea de vârstă.

Cele trei cărți despre care vreau să vorbesc aici au ajuns la mine pe căi foarte diferite și nu în același timp. Dincolo de faptul că toate copertele au tonuri de galben și maro, ceea ce le face imposibil de ignorat de către cei mici, ele au și formate diferite (e un aspect cu care încă nu mă încap când e vorba despre cărți, câteodată mi-e imposibil să le așez în bibliotecă, dar înțeleg opțiunea editurilor, căci pe copii îi interesează prea puțin dacă au sau nu loc pe rafturi). Sunt pentru categorii de vârstă diferite, așa că o să încep cu cea scrisă de Laura Pamfiloiu. Dar până atunci, mai am ceva de spus: cele trei cărți au în comun călătoria ca formă de (auto)cunoaștere, inițiatică, din care nu e neapărat să ieșim învingători, nu acesta este scopul ei. În al doilea rând, cele trei cărți aduc în primplan diversitatea și interculturalismul. Copiii noștri sunt expuși din ce în ce mai mult informațiilor de toate felurile, unele mai importante, altele mai puțin, venite spre ei cu viteze uluitoare; în toată această avalanșă cărora ei nu sunt capabili să-i facă față, se pierd multe detalii, amănunte semnificative, date istorice importante, aspecte cu privire la mediul de viață specific unor animale sau despre obiceiurile și tradițiile unor comunități care-și duc viața în cu totul alte locuri decât cele în care trăiesc ei. De aceea găsesc cu adevărat important faptul că cele trei cărți despre asta vorbesc, îi ajută pe cei mici să facă aceste călătorii cu pași mici, să reflecteze la anumite detalii, să studieze cu mare atenție costumele personajelor sau felul cum arată albinele.

Cine locuiește aici? înainte de orice este o carte a tandreții, a delicateții. Personajul, un băiat căruia nu i se văd ochii de sub pălăria parcă prea mare pentru capul lui, pleacă în prima lui călătorie. Una în care învață să se uite la tot ce în jur, să protejeze gâzele, plantele și animalele. O călătorie ghidată, desigur, de o mână invizibilă, dar în care el are tot timpul revelații, revelațiile propriei cunoașteri. Cel mai bine se citește în parc, împreună cu cei mici. Sau în mijlocul pădurii, ca punct de plecare al excursiei. Ce va înțelege copilul? Că viața are multe forme, că toate vietățile trebuie respectate, că tot ceea ce ne înconjoară merită studiat. Kim Amate a ținut cont și de nivelul de vârstă, dar și de ideea Laurei Pamfiloiu și n-ar fi de mirare ca mulți dintre copii să-și dorească să deseneze „ca-n carte”.

„— Sunt eu, CĂLĂTORIA. Te iau cu mine, te port departe, și tot cu mine te întorci mereu acasă.”

Această prezentare necesită JavaScript.

***

Marea aventura a micii albine Mitsu de Mircea Dragu este o surpriză totală. E în versuri, cu rime foarte reușite (deloc forțate), cu ritm antrenant și cu un vocabular divers, care este adecvat temei propuse, dar și nivelului de vârstă propus. Sunt foarte multe cuvinte pe care nici adulții nu le folosesc în mod uzual, ceea ce este foarte bine, căci o punere a acestora în discuție nu strică niciodată. Părinții sau bunicii vor trebui să explice pe înțelesul copiilor termeni care țin de cultura asiatică, dar și creșterea albinelor. Se asigură astfel o îmbogățire a vocabularului celui mic, dar și forțarea zonei proximei dezvoltări. Copiii vor fi curioși să afle cât mai multe despre albine, mierea de albine și de ce viespile sunt periculoase. Desenele? Pur și simplu splendide! Te lasă cu gura căscată (scuzați exprimarea) detaliile din fiecare costum al personajelor, felul cum a reușit Bajkó Attila să îmbine detalii care țin de aspectul albinelor, de felul cum arată cu cele care țin de cultura asiatică. Ce e foarte important în demersul propus de Mircea Dragu: el cultivă, conform principiilor după care se ghidează artele marțiale – nonconflictul. Într-o lume în care agresivitatea domină și copiii învață de timpuriu să riposteze, înainte de a înțelege, o carte cum este Marea aventura a micii albine Mitsu ține loc de miracol. Sfatul meu: puneți-i pe copii să citească versurile cu voce tare, ca să-i puteți ajuta să găsească accentele și o să vedeți cât de bine se vor simți când le ies cuvintele mai complicate.

„Insecta mică și gregară

Ce face ceara gălbioară

Posedă aripi și picioare

Și ac ce-nțeapă foarte tare

Pe cel hălos, făr’ de rușine,

Pe cel ce crede și susține

Că mierea ce am pomenit

E dreptul cui nu a trudit.” (p 7)

*

„Se știe, orișice insectă

Are și-o latură cochetă.

Deci hexapoda eroină,

Făr’ a se dovedi calină,

S-a pregătit serios, temeinic,

Și muscular, dar și igienic,

Pentru această încercare.

Suflăm acum în lumânare!” (p 15)

*

Da, dragi copii ce știți prea bine

Că nu-i frumos să chinuiți albine,

Să pictați buburuza sau rădașca

Când sunteți singuri ori cu gașca,

Aceasta e povestea despre cum

Nu s-a ales din multe stupuri scrum,

Căci tactica secretă a fost dată

Albinelor din lumea noastră toată.

Și astfel nici o viespe mandarină

Nu a plecat de-aici cu burta plină.

Iar Mitsu, chiar dacă-a primit

Medalie și un ac cam ruginit,

Nu a uitat de modestie sau de postură,

Tot ce-a învățat în marea aventură.” (p 29)

***

Prințesa și perla. Poveste africană de Daniela Ulieriu este practic pentru orice vârstă. Explorează lumi și teritorii prea puțin cunoscute nouă. Chiar dacă a devenit o modă printre turiștii români să viziteze Zanzibarul, vă asigur că tainele continentului american sunt departe a fi descoperite. Daniela Ulieriu a călătorit ani în șir în Africa și Asia, a adunat povești cât pentru trei vieți, a înțeles că obiceiurile și tradițiile acestor lumi trebuie cunoscute și lăsate așa. Povestea prințesei africane are toate ingredientele unei povești clasice: personajul foarte simpatic (Ly), călătoria inițiatică, obstacole și probe importante de depășit, interacțiune cu tot felul de personaje fantastice. Ly ajunge să-și cunoască regatul în această călătorie și să înțeleagă că fiecare viețuitoare își are rostul ei. Înțelege la timp diferența dintre bine și rău, rostul regulii și care este rostul permisiunii și interdicției. O poveste contemporană, din care nu lipsesc dialogurile spumoase, trimiterile la feminism și micile dispute dintre părinți și copii. Oana Ispir, ilustratoarea cărții, a reușit să prindă în detalii o cultură fantastică, costumele reflectând specificul zonei și conținutul miturilor locale. Binevenite explicațiile de la finalul cărții – harta, prezentarea celei care a inspirat povestea și amănuntele cu privire la costumul specific unei prințese.

*

„Ly era fata cea mai mică a suveranului Yeke, al unsprezecelea și ultimul copil al familiei regale. Regele supraveghea personal pregătirea celor cinci băieți, iar Regina se ocupa de cele cinci prințese mai mari. Educația mezinei căzuse în grija bunicii, Regina – mamă Ollo. Ly nu era nici la fel de frumoasă ca surorile ei, nici la fel de dornică să se perfecționeze în muzică, dans sau brodatul perlelor, ocupații atât de apreciate la curtea regelui Bamileke. Ly se împăca greu cu eticheta și cu limbajul ales.

Era atrasă de știința numerelor, dar, cum fetele nu aveau voie să studieze această disciplină, se mulțumea să răsfoiască din când în când caietele fraților ei și să le rezolve temele. Ly se remarcase la cursul de limbi rare și la descifrarea inscripțiilor uitate. Uimindu-și profesorul, un savant renumit, învățase nu mai puțin de șapte limbi. Zilnic, prințesa mergea la biblioteca regală, unde studia scrieri uitate.

Dar cel mai mult o atrăgeau sporturile de luptă și în special boxul. Când frații ei se antrenau, prințesa participa, pe furiș, ascunsă într-un copac. Uneori încerca să imite câte o mișcare, se dezechilibra și ateriza direct în iarbă.” (pp 9 – 10)

*

<<După o zi întreagă de înotat, hipopotamul o lăsă la intrarea în ținutul munților. Ly ajunse la vrăjitorul care citește în crabi. Păși în curte și-l văzu pe mag înconjurat de crustacee. Se înclină dinaintea lui:

— Bunica mea, Regina – mamă Ollo, te salută și îți urează viață lungă și liniștită. Am venit să-ți aduc acest șirag de perle.

Înțeleptul luă darul și-i mulțumi:

— Sper că Regina – Mamă e bine, sănătoasă și că regatul e pe mâini bune! Însă doar de asta să fi bătut tu atâta amar de drum?

— Adevărul e… adevărul eee, începu să se bâlbâie prințesa, din ce în ce mai încurcată, adevărul esteeeee, cum să spun, fir-ar să fie! Pardon! – spuse fetița și își duse mâinile la gură. Adevărul este că avem mare nevoie de tine, oftă copilul lăsând capul în jos.

„Nici prințesele nu mai sunt ce erau odată”, își zise vrăjitorul privind părul ciufulit al fetiței.

— Hai să ascultăm vocea crabilor.>> (p. 18)

***

Cine locuiește aici?, Marea aventura a micii albine Mitsu și Prințesa și perla. Poveste africană: trei cărți pentru copii care n-au cum să nu placă și părinților și bunicilor. Spor la descoperit lumi fantastice și personaje care mai de care mai interesante!

Cine locuiește aici? de Laura Pamfiloiu

Ilustrații de Kim Amate

Editura: Fabulafia

Anul apariției: 2021

Nr. de pagini: 42

ISBN: 9789730355222

Cartea poate fi cumpărată de aici.

Categoria de vârstă: 4 – 6 ani

*

Marea aventura a micii albine Mitsu de Mircea Dragu

Ilustrații: Bajkó Attila

Editura: Humanitas

Colecția: Junior

Anul apariției: 2022

Nr. de pagini: 40

ISBN: 978-973-50-7345-9

Cartea poate fi cumpărată de aici sau de aici.

Categoria de vârstă: 3 – 14 ani

*

Prințesa și perla. Poveste africană de Daniela Ulieriu

Ilustrații: Oana Ispir

Editura: Arthur

Colecția: Vlad și cartea cu Genius

Anul apariției: 2022

Nr. de pagini: 64

ISBN: 978-606-086-381-6

Cartea poate fi cumpărată de aici sau de aici.

Categoria de vârstă: 6 – 9 ani

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura