Colegiul Noua Europă vă așteaptă miercuri, 18 octombrie 2017, ora 17:00, la conferința-dialog Oameni, Personaje, Realități susținută de dramaturgul Martin Crimp și regizorul Theodor-Cristian Popescu.

Britanicul Martin Crimp (n. 1956), unul dintre cei mai în vogă dramaturgi ai momentului, vine la București pentru un dialog deschis despre teatru și obsesiile lumii de azi, condiția umană și punctele ei nevralgice, (anti) stil și moduri de explorare a limbajului.

Facebook Event

*Dialogul se va desfășura în limba engleză.

„Piezișă și impalpabilă, lumea scrierilor sale este departe de a se contopi cu a noastră – un spațiu al înstrăinării, adesea de un umor brutal, alteori inspirând un dezgust absolut.

E greu de spus cum reușește să îți creeze această stare; ce se poate spune este că textele sale întruchipează ceva din ceea ce primii au reușit autorii tragediilor grecești: teama de necunoscut. Întrebat la un moment dat ce se ascunde în spatele cruzimii stilului său, Crimp a răspuns fără echivoc că actul de a dialoga este în sine crud.

Andrew Dickson, The Guardian, 24 martie 2017

În România au fost puse în scenă mai multe dintre piesele sale. Menționăm: Piesă cu repetiții (1993, regia Theodor-Cristian Popescu, Teatrul Inoportun și Teatrul Național Tîrgu Mureș), Scenariul (1999, regia Silvia Ionescu, Teatrul Nottara, București), La țară (2005, regia Peter Kerek, Teatrul fără frontiere și Teatrul Act, București), Are nevoie de multă atenție! (2016, regia Sânziana Stoican, UNTEATRU, București) și Atentate la viața ei (2017, regia Ştefan Iordănescu, Teatrul Merlin, Timișoara). De altfel, Attemps on Her Life, care s-a jucat prima dată în 1997, la Royal Court Theater din Liverpool este una dintre cele mai curajoase și apreciate piese ale lui Crimp, ea fiind tradusă deja în 20 de limbi.

Notă biografică:

 

Martin Crimp a început să scrie piese de teatru în anii ’80. Printre lucrările sale, se numără In the Republic of Happiness (2012), Play House (2012), The City (2008), Fewer Emergencies (2005), Cruel and Tender (2004, scrisă pentru regizorul Luc Bondy), Face to the Wall (2002), The Country (2000), Attempts on her Life (1997), The Treatment (1993), Getting Attention (1992), No One Sees the Video (1991), Play with Repeats (1989), Dealing with Clair (1988) și Definitely the Bahamas (1987).

De asemenea, el a oferit noi traduceri și adaptări ale unor piese deja consacrate printre care Scaunele și Rinocerii (Eugen Ionescu), Pescărușul (Anton Cehov), Mizantropul (Molière), Triumful dragostei (Pierre de Marivaux) și Mare și mic (Botho Strauss).

Cu piesa The Treatment, Crimp a câștigat în 1993 Premiul John Whiting din Marea Britanie, iar în 2005, pentru trilogia Fewer Emergencies a primit Premiul Ubu în Italia.

În Marea Britanie, piesele sale s-au jucat la Royal Shakespeare Company, Royal National Theatre, Almeida Theatre, Young Vic, Barbican, Théâtre de Complicité și la London’s Royal Court Theatre cu care a păstrat o legătură strânsă până în prezent. Piesele lui Crimp, traduse în nenumărate limbi, s-au jucat și în afara Marii Britanii în teatre de renume, printre care Piccolo Teatro (Milano), Sala Beckett (Barcelona), Schaubühne Theater (Berlin), Théâtre des Bouffes du Nord (Paris), Théâtre de la Ville (Paris), Public Theater (New York) și Broadway Theatre (New York).

***

Seria de conferințe-dialog Oameni, Personaje, Realități va continua cu dramaturgii Antonio Tabares (23 noiembrie, ora 17.00) și Roland Schimmelpfennig (13 decembrie, ora 17.00).

Pentru detalii, consultați lunar programul Colegiului Noua Europă pe site-ul www.nec.ro.

Colegiul Noua Europă (New Europe College – NEC) este un institut de studii avansate din București, fondat în anul 1994 de către Andrei Pleșu. Scopul programelor academice și al evenimentelor organizate de NEC este de a consolida cercetarea în domeniul științelor umaniste și sociale și de a facilita legăturile dintre intelectualii români și colegii lor din lumea întreagă. Prestigiul internațional al Colegiului a fost confirmat prin primirea în 1998 a Premiului Hannah Arendt, instituit pentru a încuraja eforturi exemplare în domeniul învățământului superior și al cercetării. În anul 2014 Andrei Pleșu a primit European Citizen’s Prize, ca recunoaștere pentru inițiativa fondării NEC, o instituție ce a contribuit în mod substanțial la consolidarea spiritului european în România și la difuzarea valorilor europene în vecinătate și în lume.

www.nec.ro

Evenimentul este organizat cu sprijinul UEFISCDI – Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (Număr Proiect N-III-P3-3.6-H2020-2016-0018, în cadrul PNCDI III), în parteneriat cu British Council.

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura