Stau pe canapea alături de Alex, băiatul meu. Are puţin peste 9 ani şi nu conteneşte cu întrebările: de ce unele animale au lăsat fosile şi altele nu? Ce este gravitaţia? De unde ştim că Dumnezeu există dacă nu a lăsat nici o urmă? Iar dacă e viu, de ce nu-l văd? De ce nu-mi vorbeşte?

Şi, pe măsură ce încerc să mă strecor cu graţie printre întrebările lui, să-i răspund astfel încât să nu-i închid nici o cale, mă gândesc că, dacă e să aleg ceva ce ne face cu adevărat umani, aş alege acest dar la limita blestemului, care este darul de a întreba. Sigur, curiozitatea are rădăcini evolutive adânci, la fel explorarea mediului sau cunoaşterea lumii. Maimuţele antropoide şi alte câteva specii manifestă curiozitate. Niciuna nu părăseşte însă graniţele lumii ei naturale şi sociale, niciuna nu ridică ochii spre stele cutremurată de curiozitate şi speranţă. De unde vine acest fior? Cum a scăpat din chingile intereselor  evoluţioniste imediate ale speciei, cum a devenit pharmakon, leac şi otravă în acelaşi timp? În vreme ce îi explic lui Alex, în termenii lui, cu toată ştiinţa mea de profesor, cum a văzut Galilei luna prin telescop şi cum corpurile deformează spaţiul la fel ca un pumn care loveşte un sac de box, mă gândesc că, în ciuda a tot şi a toate, acest impuls adânc spre înţelegere este ceea ce nu trebuie să pierdem. În acest impuls profund ne regăsim umanitatea, această curiozitate improbabilă adună în ea tot ceea ce avem mai interesant, mai valoros.

Puţini autori reuşesc mai bine să te plimbe prin văile sinuoase ale curiozităţii precum Stephen şi Lucy Hawking. Selecţia de subiecte din Descifrarea Universului este pur şi simplu ameţitoare. Subiecte foarte diverse, abordate clar, luminos, cu siguranţa autorilor care ştiu şi simt potenţialul fascinant al temelor pe care le livrează, potenţial care este în sine suficient, care nu are nevoie de pampoane şi proptele pentru a te prinde în gravitaţia lui. Ceea ce mie mi se pare minunat şi remarcabil este faptul  că marele taine ale lumii nu sunt abordate fals ludic şi infantilizant. Sunt abordate cu curaj şi  claritate, cu încredere deplină în mintea tânără de la capătul textului (a nu se întelege că doar minţile foarte tinere ar putea gusta cartea;  Descifrarea universului este o delicatesă pentru toată lumea, care vine să completeze minunăţiile din colecţia pentru ştiinţă pentru cei mari a editurii Humanitas). Revenind, mai subliniez o dată faptul că minunatul volum cordonat de cei doi Hawking nu-şi ia nicio clipă de sus micii cititori. Putem desigur vorbi despre spaţiu şi timp, multivers, viaţa în spaţiu şi extratereştri, dar puţini şi-ar imagina că poţi aborda cu copiii subiecte care par apanajul exclusiv al seminariilor universitare: etica algoritmilor sau conflictul identităţilor pe Internet. Nu există pedagogie adevărată fără încredere profundă în copil, în capacitatea lui de a învăţa, de a se preta ameliorării, formării. Iar această încredere, combinată cu alegerea tonului şi nivelului adecvat al explicaţiei, face ca absolut niciun subieict să nu fie inabordabil. Iară, de pildă, ce uşor şi intutiv se poate scrie despre etică:

Etica studiază binele şi răul, ce ar trebui şi ce nu ar trebui să facem. Fiecare om care se naşte descoperă lumea într-o anumită stare. Dacă duce o viaţă conform normelor etice, când va muri nu va lăsa lumea într-o stare mai proastă decât a găsit-o. Dacă a fost un om deosebit de bun, s-ar putea să o lase într-o stare mult mai bună decât era la început. N-ar fi frumos să poţi spune că, datorită ţie, lumea e mai bună decât ar fi fost altminteri?

Sau despre (aleg la întâmplare un subiect greu, academic) antropomorfism:

Există un fenomen interesant în psihologia umană numit antropomorfism. Înseamnă că atribuim trăsături şi sentimente umane unor lucruri care nu sunt oameni. Dacă ţi s-a părut vreodată că o jucărie de pluş pare tristă fiindcă a fost aruncată sub pat sau că un câine îţi zâmbeşte fericit ai simţit efectele antropomorfismului.

Vă veţi întreba poate: dar nu înseamnă asta a dezvrăji, a fura copilăriei farmecul ei? Numai în măsura în care orice dezvrăjire înseamnă şi o revrăjire, eventual superioară calitativ. În fond, fiecare dintre noi poate alege dacă o lună făcută din caşcaval e mai interesantă decât un satelit natural cu munţi şi cratere, sculptat de meteoriţi (cei mai mulţi dintre ei de mărimea unei bacterii), în decursul a miliarde de ani.

Descifrarea Universului este o mică (mă rog, nu foarte mică) şi convingătoare teorie a totului. Pe lângă darurile cărţi descrise până acum, aş adăuga faptul că ea va aduce în faţa copiilor lucruri care nu se studiază în şcolile noastre (cel puţin nu dacă nu ai norocul să ai profesori precum cei care au alcătuit voumul) sau care, cred eu, sunt chiar evitate (vezi, de exemplu, chestiunile legate de evoluţie). Nu în ultimul rând, e un util (prim?) manual de gândire critică: locuri fierbinţi ale pseudoştiintelor şi conspiraţionismelor de azi sunt abordate cu calm şi metodă. O mai spun o dată, cu deplină convingere şi entuziasm: Descifrarea Universului este un volum remarcabil, pe care îl vreţi în biblioteca micului vostru şcolar.

Descifrarea Universului. Tot ce trebuie să știi despre călătoria în spațiu și în timp de Lucy și Stephen Hawking

Editura: Humanitas

Colecția: Junior

Ilustrații: Jan Bielecki

Traducerea: Maria Rizoiu

Anul apariției: 2020

Nr. de pagini: 440

ISBN: 978-973-50-6821-9

Cartea poate fi cumpărată de aici.

Share.

About Author

Avatar photo

De când am învăţat să citesc, viaţa mea s-a desfăşurat numai în preajma cărţilor. Citesc orice mă face să mă simt curios, neliniştit, acasă sau străin. Citesc orice mă face să mă întreb şi să nu dorm noaptea. Citesc orice promite să nu se lase rezolvat uşor. Cred în metodă, dar nu mă pot ţine de ea, aşa că am decis să-mi accept în cele din urmă condiţia de gurmand livresc. Citesc pe apucate, din intuiţie, din plăcere, iar când scriu despre ceea ce citesc, încerc să pun în rândurile mele câte puţin din toate acestea.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura