p tlkmnd alba ai btn d POWER, de O. Nimigean. Poeme alese de Bogdan Crețu. Fotografii de Dan Ciupureanu. Legată, supracopertă. 256 pag. Proiect editorial cofinanțat de AFCN. Preț: 37 RON/169 MDL

„Literatura lui O. Nimigean, indiferent de gen, reciclează toate convențiile posibile și imposibile, pentru a le suspenda și dizolva prompt, atunci când vocea sa inconfundabilă se face auzită. Respinge, dintotdeauna, orice formă de lingușire a cititorului; e, aș spune, unul dintre cei mai exigenți scriitori contemporani, căruia, ca cititor, trebuie să-i faci față.” (Bogdan Crețu)

Panteră neagră am fost cândva, de Ruxandra Cesereanu. Poeme alese de Giovanni Magliocco și Ilona Duță. Fotografii de Ana Toma. Legată, supracopertă. 256 pag. Proiect editorial cofinanțat de AFCN. Preț: 37 RON/169 MDL

„Cu minuțiozitate anatomică, Ruxandra Cesereanu cauterizează și Panteră neagră am fost cândva purifică, într-un mod de-a dreptul terapeutic, spaimele noastre dintot deauna care ne marchează, până la sânge, condiția liminală, devorată de trecerea timpului, de degradare și moarte. Cuvântul său nu este doar o oglindă deformată unde putem întrezări reflectate terorile, limitele și lipsurile umane, ci și un bisturiu care poate răni dar, în același timp, răscumpăra și vindeca, având funcția pe care o avea în antichitate tragedia. El acţionează exorcizant, țintind spre catharsis și spre re-încântarea unei lumi dezvrăjite și demitizate, printr-o liturghie oraculară a ritmurilor demenţiale.” (Giovanni Magliocco)

„Corp psihic omogen, secționat până la cele mai fine nervuri, întors pe dos pentru a-i expune circuitele de sens și organele, corpusul poetic al Ruxandrei Cesereanu propune o arheologie fantasmatică în cadrul căreia sunt sistematic destructurate nebuloasele, ambiguitățile, iluziile care compun delirul anatomiei noastre lăuntrice; o formă de exorcism, așadar, de eliberare a «căii, prin transă, către noi înșine» pe care tehnica delirionistă a scrisului practicată de scriitoare o transferă și asupra cititorului, oferindu-i ghidaj.” (Ilona Duță)

Etica grunge. Sîntem generația extincției (poeme alese 2003-2023), de Ștefan Manasia. Fotografii de Mircea Struțeanu. Legată, supracopertă. 256 pag. Proiect editorial cofinanțat de AFCN. Preț: 37 RON/169 MDL

„Poezia lui Ștefan Manasia a aterizat printre cititori acum 20 de ani ca meteoritul metalic, perfect rectangular, al lui Kubrick în mijlocul cetei de maimuțe. Ocolind retorica expansivă a generației 2000, părînd că îi neglijează mizele politice și identitare, poetul propunea una dintre cele mai puternice și originale voci ale acesteia. O voce înarmată cu o etică: solidaritate cu lucrurile mute, cu învinșii istoriei, cu marginea și marginalii. Etica grunge răspundea cruzimii explicite, ca și violenței simbolice printr-un estetism angajat și violent. În volumele ultimilor zece ani, poezia lui Manasia a devenit tot mai politică și mai apocaliptică. Ea acuză capitalul și lucrările lui ascunse, artrita morală a Occidentului colonialist, catastrofa ecologică și climatică, distrugerea paranoică a încrederii în ceilalți în era comunicării globale. Astfel, vorbind în numele «generației extincției», proiectînd viziuni ale distrugerii cosmice și ale evadării prin tehnologie și metanoia, Ștefan Manasia este clasicul necesar al noilor poeți militanți, eco și postumani de astăzi.” (Doris Mironescu)

În căutarea timpului pierdut. Dispariția Albertinei (volumul VI), de Marcel Proust. O nouă traducere din limba franceză de Cristian Fulaș. Legată, supracopertă, 368 pag. Preț: 49 RON/ 199 MDL

„Cu Proust se deschide o nouă eră în istoria marelui roman francez. În unicul scop de a-i delimita mai bine originalitatea…, putem spune totuși că el îl depășește pe Flaubert prin inteligență așa cum îl depășește pe Balzac prin calități literare și pe Stendhal prin înțelegerea vieții și a frumuseții. Prin urmare, va trebui să-și ia rangul de fondator al unui regat pe care nu îl împărtășește cu nimeni altul.” (Robert-Ernst Curtius)

Vă așteptăm de miercuri până duminică, la standul nr.18, Romexpo. Cărțile pot fi procurate și online, pe cartier.ro, cu livrare din București, și pe cartier.md, cu livrare din Chișinău.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura