CARIATIDĂ – statuie feminină, drapată după moda antică sau seminudă, care îndeplinește într-un edificiu rolul unei coloane, stâlp sau pilastru.

003a

 

ATLANT – statuie masculină, nudă sau seminudă, îndeplinind funcţia unei coloane (a unui stâlp sau a unui pilastru), susținând pe umeri, pe spate sau pe cap părțile portabile ale edificiului (antablamentul, balcoanele, etc.).

 

001a

 

001b

 

ANTABLAMENT – parte componentă a structurii unui edificiu clasic sau de orientare clasicizantă, plasată pe capitelurile coloanelor sau pilaștrilor, sub fronton. Antablamentul este alcătuit din trei părți: arhitravă, friză și cornișă.

ARHITRAVĂ – Element arhitectonic, la origine din lemn, apoi din piatră și, mai târziu, din zidărie, cu dezvoltare orizontală, care unește partea superioară a doi sau mai mulți montanți. În ordinele clasice (doric, ionic sau corintic) alcătuiește partea inferioară a antablamentului. Când se sprijină pe coloane mai poartă denumirea de epistil.

FRIZĂ – partea mediană a antablamentului plasată între arhitravă și cornișă, în general, îmbogățită de reliefuri.

CORNIȘĂ – element arhitectural ieșit în consolă față de planul exterior superior al zidului unei construcții.

 

002

 

 

Bibliografie:

Valentina Bilcea, Angela BilceaDicţionarul monumentelor şi locurilor celebre din Bucureşti, Editura Meronia, 2009

Share.

About Author

Avatar photo

Născut în 1969, cu un master specializarea construcții civile din cadrul Universității Tehnice de Construcții București absolvit în 1998. Pasionat de București, fotografie, literatură. Rubrica se vrea a fi o invitație virtuală/vizuală prin Bucureștiul de altădată.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura