Pe Cristina Munteanu o știu de toți atâția ani câți are Editura Storia Books.  O editură tânără, dedicată tinerilor și adolescenților, care și-a consolidat locul pe piața editorială românească datorită selectivității (titluri foarte bine alese) și traducerilor foarte bune. Așa este și Cristina – o persoană foarte prezentă, deschisă și atentă la tot ceea ce se întâmplă în jurul ei, dedicată tinerilor și decisă să le cultive acestora pasiunea pentru lecturi bune și foarte bune. Nu e prima oară când a venit la Liceul Teoretic Tudor Vladimirescu. Dacă la precedenta vizită am avut o sală de festivități aproape plină, cu o prezentare a câtorva titluri (pe atunci abia apărute), de această dată am optat pentru sala de clasă și o relație mai caldă și directă cu noii mei elevi.

La biblioteca liceului există câteva volume din cărțile apărute la Storia Books și mă bucură să aud că se numără printre cele  mai cerute de elevii liceului. Semn bun dacă n-au timp să stea pe raft, semn foarte bun! Câțiva dintre elevii mei citiseră și ei (le-am dat trei sau patru titluri), dar ori n-au avut curaj să recunoască că le-au citit, ori nu le-au terminat, așa se face că discuția s-a orientat în jurul volumului O listă semidefinitivă a celor mai îngrozitoare coșmaruri de Krystal Sutherland (traducerea Irina Stoica). O carte despre frici și cele mai mari temeri ale adolescenților (sau cel mai des întâlnite în rândul lor). Așa se face că  am ajuns la un mic inventar al fricilor elevilor, aceștia fiind liberi să și le declare sau nu.  A fost interesant pentru ei să vadă că nu sunt singuri sau unici – frica de insecte/păianjeni și frica de a vorbi în public au fost cel mai des întâlnite. Dar am mai regăsit în bestiarul fricilor și agorafobia, frica de eșec, frica de profesori (da, da, încă se manifestă!) etc. E și acesta un mod de a consolida grupul și de a se cunoaște cât mai bine ei între ei.

Dialogul dintre Cristina Munteanu și elevi a continuat cu identificarea intereselor  de lectură – un bun moment să aflăm că SF-urile și romanele polițiste sunt încă în topurile de preferințe ale lor, după cum preferă, uneori, cartea ecranizărilor (cine ar fi crezut asta?). Evident, își aleg cărțile în funcție de recomandările prietenilor, de ceea ce scrie pe coperta IV, de designul copertei, titlu și review-urile de pe câteva siteuri dedicate.

Un dialog sub semnul efervescenței, al schimbului de idei și al firescului care va avea și o continuare – la începutul anului următor vom avea o dezbatere care se va centra pe subiectul uneia din cărțile apărute la Storia Books. Cartea a fost aleasă din considerente de actualitate a subiectului, iar elevii au fost încurajați să o citească și să o și recomande colegilor. Dar despre dezbatere vom vorbi la timpul potrivit.

O încheiere un pic altfel: în aceeași zi, biblioteca liceului s-a îmbogățit cu 15 saci de cărți (eseu literar, literatură română și universală, studii de istorie etc.) primite de la Andreea Călin, o pasionată de literaturi bune și o persoană foarte delicată și manierată. Cărțile i-au aparținut tatălui ei și a ținut foarte mult ca acestea să folosească în continuare (recent s-au împlinit 5 luni de când acesta a părăsit această lume), păstrând în felul acesta memoria vie a celui care i-a fost reper de valoare și sursă de inspirație. M-am bucurat să văd entuziasmul părinților (mama unui elev a ajutat cu transportul sacilor), dar și mai mult mă bucur să știu că aceste cărți vor fi citite în continuare.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura