Ismail Kadare (1936-2024), unul dintre cei mai importanți scriitori europeni contemporani, a încetat din viață astăzi, în Tirana, la vârsta de 88 de ani.

Scriind în umbra dictatorului albanez Enver Hoxha, Kadare a examinat societatea prin prisma unor alegorii desăvârșite în romane precum Generalul armatei moarte, care i-a adus notorietatea internațională ori Palatul viselor, roman interzis de regimul totalitar albanez. Narațiunea sofisticată a lui Kadare – adesea comparată cu cea a lui George Orwell sau Franz Kafka – a folosit metafora și ironia pentru a demasca regimul totalitar al lui Hoxha, care a condus Albania din 1946 până la moartea sa în 1985.

După ce a fugit la Paris cu doar câteva luni înainte ca guvernul comunist al Albaniei să se prăbușească în 1990, scrierile sale au devenit din ce în ce mai apreciate, ele continuând să fie plasate în jurul terorii regimului Hoxha.

Ismail Kadare a fost recompensat cu numeroase premii și distincții literare, printre care primul Man Booker International Prize (2005) și Jerusalem Prize (2015). Scrierile sale au fost traduse în peste 40 de limbi, numele lui Kadare fiind adesea vehiculat pentru premiul Nobel.

Din 2007, la Editura Humanitas Fiction au fost publicate până în prezent 18 titluri ale renumitului scriitor albanez în colecția „Raftul Denisei”, coordonată de Denisa Comănescu, toate în traducerea excelentă a lui Marius Dobrescu.

„Când l-am întâlnit în aprilie, la Juvenilja, terasa lui favorită de la Tirana, avea deja pe chip pecetea morţii. Nu a vorbit aproape deloc, a fumat câteva ţigări, a băut o cafea şi bănuiesc că nici nu m-a recunoscut. I-am fost student în anii ‘70, apoi am avut o relaţie foarte apropiată, ca de la scriitor la cel mai fidel cititor al lui, traducătorul, şi asta pentru că am fost traducătorul lui preferat. Apropo de acest amănunt, Ismail mi-a spus, la un moment dat «păcat că limba română nu este o limbă internaţională», regretând că la textele lui, traduse în limba română, au acces doar câteva milioane de conaţionali.

A fost cel mai cunoscut şi respectat ambasador al Albaniei în lume, chiar dacă unii, nostalgicii regimului comunist, l-au urât şi au făcut tot posibilul să-l scoată de pe lista aspiranţilor la Nobelul pentru literatură. Cei care l-au iubit şi îl iubesc sunt, însă, mult mai mulţi, milioane, zeci de milioane, de pe toate meridianele lumii. Printre ei, traducătorul lui român, subsemnatul.

Să-i fie ţărâna uşoară acestui colos al literaturii mondiale! Dormi în pace, Ismail!“ – Marius Dobrescu

Moștenirea literară și culturală a lui Ismail Kadare, cel mai iubit autor albanez de către publicul cititor din întreaga lume, va influența, cu siguranță, noi generații.

Share.

About Author

Avatar photo

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura