Dor și doină, două cuvinte românești, intraductibile, care exprimă în fond esența moștenirii noastre culturale. Cât de mult dor s-a strâns în voi, echipa Frui Vita, astfel încât să le vorbiți/cântați tinerilor despre doine?

După 3 ani petrecuți pe continentul african, într-o cultură total diferită de a noastră, am adunat suficient dor de țară, de români și de cultura noastră dragă, încât să ne dorim să îl împărtășim și cu ceilalți. Cât despre doină… fiecare dintre noi a simțit doina dar poate nu a cântat-o sau auzit-o. Cu siguranță, indiferent de vârstă, naționalitate, participanții la eveniment vor trăi doina, vor trăi românește și vor înțelege de ce pentru noi este atât de reprezentativă.

Ioana-Diana Bogdan-Teașcă – președinta Asociației FRUI VITA

Un program foarte dens, din toate punctele de vedere, care se vor desfășura în Grădina Botanică București de-a lungul unei singure zile. Ce-ați schimbat față de prima ediție?

Este o evoluție față de prima ediție de la spațiul în care desfășurăm evenimentul până la activitățile care sunt de patru ori mai multe decât cele de anul trecut, când am început cu un miniconcert și o expoziție. Anul acesta am adăugat activități pentru a lărgi grupul țintă, care inițial a fost tânăra generație, pentru a aduce laolaltă toate vârstele, pentru a sparge barierele generaționale și pentru a ne cunoaște și bucura unii cu alții.

Ateliere de cusut și olărit, expoziție de pictură, concert, asta înseamnă că în jurul echipei de proiect s-au adunat o mulțime de specialiști. Cum i-ați selectat, care au fost criteriile care v-au ajutat să-i adunați sub umbrela Dor de Doină?

Acest proiect a fost inițiat cu dorința de a colabora cu specialiști aducând către public o informare corectă, într-o formă pe înțelesul tuturor. Încă de la prima ediție am primit deschiderea și susținerea instituțiilor ca Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” și Muzeul Național al Țăranului Român, care ne-au pus la dispoziție publicații și respectiv, poze din arhivă pentru crearea manualul digital lansat în prima ediție.

La următorul link puteți accesa documentul https://www.fruivita.ro/manual-dor-de-doina/.

Pe aceasta cale vreau să mulțumesc celor două instituții care au avut deschiderea să susțină această temă. Am petrecut momente frumoase în biblioteca Institutului de Etnografie și Folclor și în Arhiva Muzeului Național al Țăranului Român cu persoane minunate și talentate. Vă recomand oricând aveți posibilitatea să faceți vizite în aceste instituții, care au atâtea bogății culturale de oferit.

Anul acesta am adăugat la colaborările instituționale și Universitatea din București prin Grădina Botanică, locul desfășurării evenimentului nostru, Opera Comică pentru copii și colaborări cu meșteri și formatori în domenii specifice.

Entuziasm, muncă și continuați voi lista cu ce trebuie să ai atunci când vrei să aduci în comunitatea tinerilor un proiect de genul Dor de Doină.

Adaptare la nou, dorință de cunoaștere și iubire necondiționată.

Reacțiile tinerilor de după prima ediție v-au dat curaj, optimism sau v-au ajutat să regândiți ediția actuală a Dor de Doină?

Absolut, am avut mari emoții dat fiind conceptul aparte, descoperirea rădăcinilor în era digitală. Tinerii ne-au transmis că vor să cunoască, să se ajungă la ei și că sunt interesați – a fost o bucurie enormă să vedem dorința și curiozitatea în ochii lor și consider că ei ne-au motivat să mergem mai departe și să extindem proiectul.

***

Pe 7 septembrie, la Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” din București, va avea loc ediția de anul acesta a “Dor de Doină”, eveniment ce își propune să reapropie noile generații de valorile autentice și să faciliteze relația dintre cultură și comunitate. Continuând un demers inițiat în 2023, Asociația FRUI VITA vrea să ofere tinerilor un sentiment de identitate, apartenență și continuitate prin promovarea patrimoniului cultural românesc și prin aducerea tradițiilor în prezent, într-un eveniment ce îmbină muzică, arte plastice și ateliere de meșteșug pline de inspirație. Accesul publicului la eveniment este gratuit.

*

Despre Asociația FRUI VITA

Asociația „FRUI VITA” este o organizație non-guvernamentală, non-profit, înființată în 2021, formată dintr-o echipă tânără, iubitoare de viață, de cultură și de artă. Activitatea noastră urmărește atingerea mai multor obiective, dintre care amintim: promovarea tinerilor artiști, a patrimoniului și a culturii în rândul tinerei generații și nu numai.

Ioana-Diana Bogdan-Teașcă este președinta Asociației FRUI VITA.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura