O carte despre cei care fac campanii publicitare; secvențe triste, ironice, nostalgice, absurde

Vineri, 15 martie, de la ora 19.00, Curtea Veche Publishing lansează volumul Cum să te ratezi cu demnitate. Un romande Octav Gheorghe. Lansarea are loc la Librăria Humanitas de la Cișmigiu în prezența autorului, care va dialoga cu publicul și va acorda autografe la finalul lansării. Invitați, specialiști în publicitate, oameni cu mare experiență ăn domeniu, creatori de campanii publicitare: Alina Gavrilă-Borțun și Șerban Alexandrescu. Moderator: Ovidiu Șimonca.

Volumul Cum să te ratezi cu demnitate este o incursiune într-o istorie a publicității românești, conținând secvențe triste, ironice, nostalgice, absurde.

Cititorii și participanții la lansare vor afla, cu acest prilej, ce artistă de operă din România avea trecere la un fost președinte al României, pe care îl putea suna oricând; cum se fac reclamele în Noaptea de Crăciun și ce înseamnă să ai, pentru înregistrări, un actor cu o voce impozantă, dar care nu poate funcționa decât ademenit cu vin și o sumă mare de bani; cum un regizor din Noul Val se bagă în conceperea și filmarea unui clip publicitar despre țărișoară; cât de urât sau de mieros se poate vorbi în comunicarea internă dintr-o companie de publicitate – cu exemple concrete de e-mail-uri adresate conducerii; ce înseamnă să transformi un public tăcut, venit doar să aplaude la emisiuni televizate, într-un public talentat; cine este Mr. Ma și cum poate să dispară și să apară periclitând și apoi susținând diplomația românească.

Despre toate acestea, în volumul Cum să te ratezi cu demnitate de Șerban Gheorghe.

Octav Gheorghe este creator de publicitate, scenarist, regizor, Cum să te ratezi cu demnitate fiind debutul său în proză. Este acest volum autobiografic? Sunt reale secvențele din carte? Nu este totul o născocire a autorului? Răspunsurile – precise – le va da autorul la lansare.

Octav Gheorghe este în ultimele zile de filmare la o producție Netflix, cu actori români, care vorbesc în limba română, film care care va avea premiera în toamna acestui an și a cărui acțiune se desfășoară în București. La lansare va participa și o parte din echipa viitorului film.

Prezentăm două opinii despre carte, de la Andi Moisescu și Șerban Alexandrescu:

Pe Octav Gheorghe îl trădează în fiecare capitol neastâmpărul creativ și anii de publicitate. Poveștile din industrie sunt adorabile și pe cele mai multe le recunosc, dar bucuria cu care le îmbogățește e greu de mascat. O face exact așa cum îl obligă experienţa, în rafale consecutive, lăsându-i cititorului doar pauze de râs cu lacrimi. Recomand citirea cărții cu Spotify-ul deschis. Practic, piesele pe care le pomenește în carte asigură un playlist perfect.

Andi Moisescu

Stilistic, aș fi tentat să-i definesc scriitura ca „Băieșu pe cox“. Dar o minimă cunoaștere atât a biografiei autorului, cât și a vieţii bucureștene din ultimii 20–25 ani îţi va spune că de fapt e realism-realism, curat. Respectiv, grotescul jenant-amuzant care își iţește periodic capul dintre paginile cărţii nu este sintetizat chimic, cu forţa, ci e natural, pescuit din viaţa oamenilor cu venituri medii și ridicate, cu ajutorul unui minciog mititel, cu care cureţi apa din acvariu de excrementele peștișorilor. Cred că unul dintre capitolele volumului de faţă intră lejer în „Top 5 Mici Piese Literare Românești All Time“. Nu vă spun care e capitolul, cumpăraţi cartea și descoperiţi singuri. Adică nu fiţi calici, ajutaţi tinerele talente ale generaţiei X – e ultima care mai poate scrie cu paragrafe consistente, și nu doar cu izbucniri de maximum șase, șapte cuvinte, ca pe WhatsApp.

Șerban Alexandrescu

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura