Luna aprilie vine cu un proiect inedit în desfășurătorul programelor derulate de Institututul Cervantes din București. Este vorba despre un curs de caligrafie, destinat cursanților cu vârste peste 16 ani, desfășurat de Biblioteca Luis Rosales a Institututlui în parteneriat cu Academia de Caligrafie.

Cursul reunește patru sesiuni – pe 8, 10, 15 și 18 aprilie, de la ora 18.30 – și are loc la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38. Participarea celor interesați, se face prin achitarea unui onorariu, care include kitul necesar desfășurării cursului (detalii despre înscriere: https://bit.ly/3VyqEU8 sau la adresa cultbuc@cervantes.es).

La finalul celor patru sesiuni, cursanții vor primi de la Academia de Caligrafie și Institutul Cervantes din București o diplomă, precum și posibilitatea de a-și vedea lucrările expuse într-o expoziție vernisată anul acesta în săptămâna în care cititorii din întreaga lume serbează Ziua internațională a cărții și a drepturilor de autor.

De asemenea, desfășurarea cursului de caligrafie va fi acompaniată de conferința cu tema „Renașterea eleganței scrisului de mână: din cancelariile papale la pupitrul caligrafului”, organizată de asemenea în săptămâna cu Ziua internațională a cărții și a drepturilor de autor 2024.

„La cursul de Cancellaresca vom studia și practica literele minuscule și majuscule, vom învăța să utilizăm instrumente moderne care ne amintesc de vechile pene sau tocuri de scris, vom analiza anatomia literelor italice, vom afla care sunt secretele unui scris armonios estetic și vom afla cum se organizează o pagină cu text astfel încât fiecare exercițiu să ne aducă mai aproape de performanțele maeștrilor renascentiști.

Izvorâtă din căutarea de frumos din perioada Renașterii, scrierea Cancellaresca sau Caligrafia Italică a îmbogățit documentele din cancelariile papale și s-a răspândit apoi în scrierile curente ale caligrafilor, scriitorilor, artiștilor sau creatorilor de litere pentru tipar. O scriere elegantă, suplă, armonioasă, cu o curgere firească a gestului pe foaie, Cancellaresca are ecouri până în zilele noastre, regăsindu-se în tehnicile de caligrafie ale scrierii cursive actuale”, a declarat Carmen Nistor, fondatoarea Academiei de Caligrafie.

Carmen Nistor, lectorul cursului, este caligraf, artist, pedagog în domeniul caligrafiei și scrisului cursiv, doctor în arte vizuale, având ca subiect permanent de studiu forma, sensul și rolul literelor. În propriile lucrări, explorează limitele semnelor scrise, pe care le provoacă să depășească starea și condiția lor, extragându-le din spațiul opresiv tradițional pentru a le îmbogăți multidimensional. A fondat Academia de Caligrafie din pasiune pentru litere, cărți, scris, educație și pentru a revitaliza arta scrierii cu instrumente tradiţionale sau moderne.

Carmen Nistor predă cursuri de caligrafie istorică, scriere cursivă sau istoria evoluției caligrafiei pentru pasionați din România, dar și din străinătate. De-a lungul anilor, a colaborat ca lector cu MVHS Münchner Volkshochschule Germania și Art Classes Malta, dar și cu Universitatea Națională de Arte București, Universitatea Petrol și Gaze Ploiești – Departamentul de Pregătire a Personalului Pedagogic sau Muzeul Național al Literaturii Române și Institutul Artmark de Management al Artei. De asemenea, Carmen Nistor documentează și elaborează partea teoretică și practică a capitolelor dedicate tehnicilor caligrafice și evoluției caligrafiei în Abecedarul Caligrafic – proiectul editorial al Academiei de Caligrafie.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura