Sâmbătă dimineața am fost la cinema, la cinema Elvire Popesco. La o oră când toată strada părea că doarme, în curtea Institutului Francez era deja hărmălaie: copii de toate vârstele, însoțiți de părinți, ardeau de nerăbdarea să facă cunoștință cu Raoul Taburin. Dar până la întâlnirea cu el și povestea lui, cei mici au putut să viziteze biblioteca Institutului. M-a frapat că în același timp și același spațiu s-au găsit copii care studiau germana și nu franceza, la școală sau în particular. Nu e un semn tocmai îmbucurător pentru iubitorii culturii franceze, dar să sperăm că vor fi interesați pe viitor de un studiu aprofundat și al acestei limbi. Vizionarea filmului a fost un prim pas în această direcție; fiicei mele i-a plăcut foarte mult sonoritatea limbii, dar poate că și Taburin a avut rolul lui în acest sens.

credit foto – Editura Frontiera

Editura Frontiera are o serie întreagă dedicată romanelor grafice, încercând astfel să cultive interesul pentru lectură al celor mici prin intermediul ilustrațiilor. Romanele grafice au intrat pe piața românească de ceva ani și au din ce în ce mai mulți cititori fideli, în ciuda faptului că nu sunt deloc ieftine (se subînțelege și de ce). Principalul avantaj al acestor cărți rezidă în faptul că pot fi citite la orice vârstă, așadar și de către părinții copiilor. Secretul lui Raoul Taburin, cartea, a apărut în traducerea românească în vara lui 2022, iar cei de la Editura Frontiera au gândit o serie întreagă de evenimente dedicate acestei apariții editoriale. Aveau în plan să-l invite pe Jean-Jacques Sempé în România, numai că între timp acesta a plecat spre alte lumi. Plecarea lui Sempé i-a forțat pe cei din echipa editorială să se replieze, astfel că multe din evenimentele gândite inițial s-au transformat în prilej de celebrare a memoriei celebrului caricaturist. În acest mod a fost gândit  și evenimentul de la Cinema Elvire Popesco, ca o celebrare a memoriei tatălui lui Taburin. Sunt convinsă că Jean-Jacques Sempé a zâmbit (acolo unde e el acum) la vederea sălii de cinema animată de atâția copii frumoși. O comunitate în toată regula, formată în jurul cărților Editurii Frontiera. Copii care au urmărit foarte atent povestea lui Taburin, care i-au înțeles povestea și care s-au bucurat de atmosfera din satul francez. Părinți care au râs cu poftă la scene de o savoare de care numai francezii sunt capabili. Aproape că uitasem cum se vede un film cu peisaje bucolice, cu replici de un firesc debordant și cu personaje construite din detalii nesemnificative pentru mulți dintre noi. Umorul a la Jean Gabin și ceilalți actori din generația lui, umor transformat grație talentului în marcă înregistrată Jean-Jacques Sempé.

credit foto – Editura Frontiera

Sâmbătă dimineața, în sala de cinema a Institutului Francez nu doar că am văzut un film împreună cu fiica mea, ci mi-am dat seama câtă nevoie avem de astfel de momente de normalitate, când nu mai dictează decât politica bunului-simț și firescul relațiilor interpersonale. Le doresc celor de la Editura Frontiera să se bucure de ceea ce au construit până acum: o comunitate de cititori. Puține edituri se pot lăuda cu o astfel de performanță.

credit foto – Editura Frontiera

*** 

Raul Taburin: filmul și cartea la Cinema Elvire Popesco

Editura Frontiera, Institutul Francez și Cinema Elvire Popesco au organizat sâmbătă, 17 septembrie, o proiecție specială a filmului Secretul lui Raul Taburin, inspirat din romanul grafic cu același nume creat de celebrul caricaturist Jean-Jacques Sempé.

Proiecția a fost precedată de o sesiune de vânzare de carte din partea Editurii Frontiera.

credit foto – Editura Frontiera

POVESTEA

Raul Taburin este cel mai renumit mecanic de biciclete din oraș. Și totuși, nu a învățat niciodată să meargă pe bicicletă! Oare va învăța, până la finalul poveștii? Cu siguranță însă, va descoperi că nu este singurul care trăiește drama impostorului și că o confesiune sinceră te ajută să râzi iarăși din toată inima.

Trailerul filmului poate fi vizionat aici: https://www.youtube.com/watch?v=Nazx8NK1c_I

Filmul a fost regizat în 2018 de Pierre Godeau și este un film de familie, localizat în peisaje idilice din Franța rurală.

Cartea poate fi cumpărată de aici sau de aici.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura