UPDATE – Câștigător este….

Comentariul nr. 12 – Mari

Felicitări! Te rugăm să ne contactezi la adresa contact@bookhub.ro pentru a stabili cum vei intra în posesia premiului.

Vă mulțumim tuturor pentru participare și vă așteptăm și la concursurile următoare!

 

Viktor Emil Frankl, doctor în medicină și filozofie, a fost profesor de neurologie și psihiatrie la Universitatea din Viena până în 1942. Experiența lagărelor naziste i-a întărit teoriile despre sensul vieții. După război a ținut cursuri la Viena și în Statele Unite. A scris 32 de cărți, printre care Omul în căutarea sensului vieții, Psihoterapie și existențialism.

Logoterapia, întemeiată de Viktor Frankl, ține seama, spre deosebire de psihanaliză și psihoterapia cognitiv-comportamentală, nu numai de psihic, ci și de spiritual. Anumite nevroze (numite noogene) apar din cauza frustrării nevoii specific umane de sens. Adesea omul contemporan suferă de un sentiment de absurditate. Logoterapia, demersul care conduce la găsirea sensului, constituie, în viziunea lui Frankl, o psihoterapie umanizată.

În volumul Teoria și terapia nevrozelor. Introducere în logoterapie și analiza exisțentială, Viktor Frankl abordează, în baza principiilor logoterapiei, tratamentul terapeutic al nevrozelor și depresiilor. Considerând că voința de a căuta și de a da un sens vieții este forța primordială a omului, autorul descrie metodele specifice intervenției terapeutice când frustrarea existențială apare fiind generată de frustrarea voinței de sens a celui care nu mai găsește sens în viața sa.

Oferim un exemplar din Teoria și terapia nevrozelor. Introducere în logoterapie și analiza exisțentială de Viktor Frankl, apărut la Editura METEOR PRESS celei/celui care va răspunde la următoarea întrebare:

Ce înseamnă nevroză și de ce trebuie ea tratată?

Perioada de concurs: 23 – 27 martie  2020.

Tragerea la sorți a câștigătoarei/câștigătorului se va realiza în dimineața zilei de 28 martie, nu mai târziu de orele 12.

Numele câștigătoarei/câștigătorului va fi anunțat pe pagina de facebook a Bookhub.ro și pe site.

Se acceptă doar răspunsurile date sub formă de comentariu la articolul de pe site.

Nu se admit mai multe răspunsuri trimise de pe aceeași adresă de e-mail.

Succes și vă așteptăm cu răspunsuri cât mai originale!

Share.

About Author

16 comentarii

  1. Ivan Nicoleta on

    Nevroza reprezintă o tulburare mentală care implică stresul cronic, rezultând într-un deficit de funcționare. Fără tratament ne influențează viață noastră însă și a celorlalți.

  2. Semnele de nevroză duc la tulburări mentale și fizice, în majoritatea cazurilor bolnavul își pierde capacitatea de muncă pe o perioadă oarecare.Fără tratament modifică parcursul vieții noastre și al celorlalți.

  3. Nevroza a primit mai mult definiții de-a lungul timpului și reprezintă un ansamblu de tulburări ce interacționează cu desfășurarea normală a activităților cotidiene. Ca manifestări include anxietatea, stimă de sine redusă, iritabilitatea, incapacitatea de a purta un dialog coerent, surescitare, schimbări de dispoziție. Trebuie tratată pentru ca omul să poată avea o viață normală și să dezvolte relații sănătoase cu cei din jur.

  4. Cristina A. on

    Nu stiu in termeni stiintifici, doar intr’un limbaj popular, departe de realitate, cred.

  5. Ionel Annamaria on

    Nevroza este o afecțiune a sistemului nervos în urma unor solicitări psihice excesive. Ar trebui luată în serios de la primele simptome și tratată cu ajutor de specialitate.

  6. Leonid Balan on

    Este ceva legat de sistemul nervos , acest lucru se trateaza cu specialiștii în domeniu.

  7. Catalina Ghitulescu on

    Mi-as permite reamintirea unei glume ce circula acum cca 50 de ani (cand eram in liceu):
    Care este diferenta dintre un nebun si un nevrotic:
    La intrebarea “Cat fac 2×2?”, nebunul raspunde “5”, iar nevroticul “4, dar ma enerveaza foarte tare”.

  8. Nevroza denumeste un grup mare de tulburari mentale si trebuie tratata pentru a-i ajuta pe oameni sa se readapteze la realitatea din jur si la schimbarile din ea si din ei.

  9. Gheorghidiu Andrei Stefan on

    Nevroza este o tulburare mentala, aceasta forma de boala se trateaza cu specialisti din domeniu.

  10. Nevroza cuprinde un spectru larg de tulburari. Boala se trateaza ca pacientii sa aiba din nou sansa de a duce o viata ,,normala”, cu obiceiuri normale.

  11. Este o boała a sistemului nervos, ce se trateaza pentru a reduce lucruri precum anxietatea, insomnia, astenia, iritabilitatea.

  12. Este boala sistemului nervos. Ea se vindeca , acordândui, se atentia necesară ca pacientul sa duca viata pe care o avea inainte de aparitia acestei maladii.

  13. Mihai Tanasie on

    O, chiar ciudat subiectul, dar incerc sa raspund. Aceasta problema este legata de sistemul nervos. Nevroza se trateaza cu medicament recomandat de specialisti din domeniu.

  14. Nevroza este o afectiune a sistemului nervos, cu simptome invalidante ( astenie, cefalee, anxietate , tulburari de somn etc. ) ce afectează calitatea vieții bolnavului, in urma unor solicitări psihice in exces.
    Alinarea și vindecarea suferinței pacientului se pot realiza prin tratamentul de specialitate, deopotrivă medicamentos și terapeutic – iar logoterapia ca metoda de terapie propusa de Frankl pare mai actuala ca oricând pentru omul contemporan supus unui ritm de viață alert, asaltat de o mulțime de factori de presiune ca stress-ul deadline-urilor și al target-ului, factori fizici ca zgomotul de fond mecanic, artificial și larma marilor aglomerări urbane.
    Găsirea sensului prin logoterapie alaturi de un specialist poate constitui pentru pacient un moment de liniște, de clarificare și respiro, însoțite de onestitate și răbdare cu sine si completate de efortul de a ne înțelege pe noi înșine.
    “Foamea” de sens a omului contemporan , frustrarea existențială și sentimentul absurdului pot fi inlaturate prin decantarea și conferirea unui sens existenței proprii, precum si printr-o conduită personala asumata in drumul pe care alegem sa-l urmam.
    Cred că printr-o astfel de lectura precum cartea despre nevroza a lui Frankl putem deveni puțin mai constienti, mai toleranti și mai empatici fata de suferinta persoanelor care trec prin astfel de situații de viață, suferință care tocmai prin natura ei face apel la latura umana din noi.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura