UPDATE- Câștigător este comentariul cu nr. 22 – Radu Dobre

Felicitări! Așteptăm să ne contactezi la adresa de e-mail contact@bookhub.ro pentru a stabili cum vei intra în posesia premiului.

Vă mulțumim tuturor pentru participare și vă așteptăm și la concursurile viitoare.

Tatuatorul de la Auschwitz de Heather Morris

Traducere de Luana Schidu

Un milion de exemplare vândute în nouă luni de la apariție, între ianuarie și septembrie 2018 • Romanul cel mai bine vândut în Marea Britanie și Irlanda în 2018 • Bestseller în SUA, Canada, Australia, Africa de Sud, Olanda, Portugalia, Ungaria etc. • 25 de săptămâni în top 10 Sunday Times • Bestseller Amazon, New York TimesSaturday TimesThe Irish TimesThe Northern Eco • Carte tradusă în peste 35 de țari • În curs de adaptare TV.

Tatuatorul de la Auschwitz se bazează pe povestea din spatele unuia dintre cele mai puternice simboluri ale Holocaustului: numerele verzi-albăstrui tatuate pe brațele prizonierilor, femei și bărbați deopotrivă. Când lui Lale i se oferă ocazia de a fi Tätowierer la Auschwitz, tânărul evreu slovac înțelege că aceasta poate fi șansa lui să supraviețuiască, deși trebuie să-și înțepe până la sânge semenii, act pe care îl resimte ca pe o dureroasă profanare. De la masa la care lucrează, nici nu i se permite să ridice capul spre cei al căror destin îl pecetluiește astfel. Dar într-o zi reușește să surprindă privirea unei tinere al cărei nume îl află în cele din urmă: Gita.

Călătoria Cilkăi de Heather Morris

Traducere de Luana Schidu

Pornind de la întâmplări reale petrecute la Auschwitz-Birkenau și de la mărturii ale prizonierelor din Gulagul sovietic, romanul de față, apărut în Australia, Marea Britanie și S.U.A. în octombrie 2019 și aflat în curs de traducere în peste 40 de țări, continuă povestea Cilkăi Klein din bestsellerul internațional Tatuatorul de la Auschwitz, vândut în aproape  6 000 000 de exemplare.

Cilka are 18 ani când Auschwitzul este eliberat de soldații ruși. Își îngăduie pentru o clipă să creadă că există un viitor și pentru ea, dar în scurt timpi a din nou calea lagărului – de astădată, dincolo de Cercul Polar, în Gulagul Vorkuta, unde urmează să ispășească o pedeapsă de 15 ani pentru colaborare cu naziștii. Trecutul este apăsător, amintirile dragi despre familia sa, în loc să-i dea curaj, ajung să o împovăreze, dar refuză să se lase copleșită. În ciuda condițiilor cumplite din Siberia și a morții care pândește la tot pasul, speranța renaște, hrănită de solidaritate și prietenie, iar Cilka găsește o iubire atât de mare, cum nici n-ar fi îndrăznit să viseze.

În Baraca 29 din lagărul de la Vorkuta, pe care o împarte cu alte câteva zeci de femei, Cilka se gândește deseori, în nopțile albe, la celălalt loc, la cei despre care nu mai știe nimic, la sora sa și la mama lor, pe care a văzut-o îndreptându-se spre camerele de gazare. Acum e 1-B494, iar numărul vechi, care încă îi provoacă suferință, se află bine acoperit de mânecile hainelor. Îl ascunde, așa cum își ascunde trecutul, durerea și vina pe care le simte pentru că totuși trăiește. Are 18 ani și cunoaște deja toată brutalitatea lumii, toată suferința atroce pe care omul o poate provoca seamănului său. Când i se propune să muncească la spitalul lagărului, începe să învețe și lucrează cu entuziasm, căci are ocazia să îndrepte măcar o părticică din răul în fața căruia a fost neputincioasă. Amenințarea morții, frigul, teroarea și foamea fac parte din cotidian, dar prieteniile noi îi insuflă dârzenie și o ajută să reziste, așa cum a făcut întotdeauna. Cilka este o supraviețuitoare, și cel mai bun lucrupe care îl are de oferit este lecția supraviețuirii.

Cronica cărții o găsiți aici.

Oferim un pachet de cărți format din  din Tatuatorul de la Auschwitz și Călătoria Cilkăi, ambele scrise de Heather Morris și  apărute la Editura HUMANITAS FICTION celor care vor răspunde la următoarea întrebare:

Ce-ar trebui făcut ca ororile istoriei să nu se mai repete?

Perioada de concurs: 13 – 19 iulie  2020.

Tragerea la sorți a câștigătoarei/câștigătorului se va realiza în dimineața zilei de 20 iulie 2020, nu mai târziu de orele 12.

Numele câștigătoarei/câștigătorului va fi anunțat pe pagina de facebook a Bookhub.ro și pe site.

Se acceptă doar răspunsurile date sub formă de comentariu la articolul de pe site.

Nu se admit mai multe răspunsuri de pe aceeași adresă de e-mail.

Succes și vă așteptăm cu răspunsuri cât mai originale!

Share.

About Author

26 de comentarii

  1. Să respectăm drepturile omului, pentru a trăi în pace și a evita conflictele, care pot avea urmări grave.

  2. Ionel Annamaria on

    Pentru ca ororile istoriei să nu se mai repete, ar trebui în primul rând să dispară rasismul și discriminarea din cauza religiei sau culturii unui anumit popor.

  3. Todirel M. on

    Ar trebui sa învățam din ororile trecutului, sa fim mai prezenți și sa înțelegem ca depinde doar de noi sa evitam ca astfel de genocide sa aibă loc. Avem precedente, am primit lecții cu prețul vieții celor mulți, avem istorie, dar și rațiune, musai sa avem și inima ptr a intelege ca sta in puterea noastră ca aceste “lecții” sa fie unice.
    Nevoia de putere, avariția, ambițiile și propriile principii trebuie sa scadă in intensitate dacă contravin binelui general și sa creștem binele in fiecare din noi.

  4. Felicia Rusu on

    E greu să găsești o soluție în acest sens. În primul rând cred că omenirea trebuie să cunoască ororile trecutului, să le conștientizeze și să realizeze ce consecințe oribile au avut, și abia apoi le poate evita. Din păcate, nu mi se pare că omenirea a învățat din greșelile trcutului. Poate că educația întru empatie, toleranța ar putea fi o soluție. Dar și implicare și mare atenție la clasa politică a lumii. Sintetizând, educația și cultura cu toate direcțiile lor, ar putea fi soluția.

  5. Ar fi ideal ca oamenii sa nu se mai teama de ceea ce e nou, diferit, strain si sa cunoasca bine la ce atrocitati au dus aceste frici.

  6. Nicoleta Ivan on

    Pentru a nu se mai intampla astfel de lucruri ingrozitoarea, ar trebuii sa invatam sa fim mai bunii unii cu altii. Sa invatam din greselile istoriei si sa facem tot ce ne sta in putinta sa nu se mai intample asa ceva vreodata.

  7. Adelina Constantin on

    Cred că în primul rând trebuie cunoscute, conștientizate aceste orori de toată lumea. Poate și prin cărți nepretențioase, accesibile unui public cât mai larg. Deci singura șansă e educația.

  8. Hanganu Andra on

    Nu cred ca exista o reteta sigura pentru a preveni toate ororile. Cred totusi ca oamenii educati nu dezvolta nici un fel de fobii rasiale sau de alta natura care pot degenera in astfel de razboaie. Trebuie deci, ca noi toti sa investim intens in cultura tinerilor, sa ii invatam sa deosebeasca binele de rau, sa isi iubeasca semenii, sa fie corecti.

  9. Solutia e, probabil, sa fim mai toleranti cu cei din jur si sa nu cadem in extreme.

  10. Mihai Tanasie on

    Ar fi bine ca aceste lucruri sa fie stiute de toti si sa invatam ca facand rau, producem rau oricarei fiinte.

  11. Ar trebui să învățăm din greșelile trecutului pentru a nu le mai repeta.Istoria ar trebui să ne învețe să fim responsabili.

  12. Mălina Turtureanu on

    Dacă istoria ne învață ceva despre natura umană, acel ceva este că oamenii vor ignora adeseori ororile ce le maculează trecutul colectiv, privind cu un optimism ostentativ către viitor și spunându-și că acesta va fi mai bun. Așa că singura modalitate ca greșelile trecutului să nu se deruleze pe repeat în istorie este ca acestea să nu fie îngropate de orgoliul colectiv, ci asumate în totalitate și așezate în centrul unor conversații, oricât de inconfortabile ar fi ele. Pentru că, deși nu suntem responsabili pentru istoria noastră, avem datoria de a ne asigura că ororile pulverizate de-a lungul ei sunt amintite în asemenea măsură încât să nu fie repetate.

  13. Aștefanei Andreea on

    Pentru ca ororile istoriei sa nu se mai repete, o componenta importanta ar fi dezvoltarea empatiei. Studiile in psihologie arata ca aceasta poate fi dezvoltata pe tot parcursul vietii si astfel, cu cat oamenii sunt mai capabili sa empatizeze cu ceilalti, este mai putin probabil sa mai fie cruzi unii cu ceilalti.

  14. Ar trebui sa fim atenti cand votam si ne alegem reprezentantii si liderii, sa nu ne lasam orbiti de cuvinte goale si promisiuni nefondate.

  15. Gabriel Enache on

    Ar trebui ca noi, oamenii, să înțelegem și să acceptăm că toți sîntem la fel, că, de fapt, nu ne desparte/separă nimic. În plus, trebuie cu toții să învățăm să gîndim, și mai ales cu mintea noastră!

  16. Andreea Luiza on

    Sa citim si sa fim mai atenti, promovand Raul facut omenirii, ca el sa nu mai aiba loc…

  17. Leila Laleli on

    Sa citim, sa ne documentam despre cele trecute, sa le intelegem, sa incercam sa nu cadem in aceleasi capcane.

  18. Radu Dobre on

    Ar trebui sa citesc mai mult, sa inteleg din istoria acestei lumi și cu siguranță, multe lucruri nu s-ar mai repeta.

  19. Leila Laleli on

    Cred ca e nevoie sa fim mai inteligenti si mai greu de manipulat, sa gandim mai critic.

  20. Și în ziua de azi trăim o oroare despre care nu se știe când vom afla adevărul. Pentru ca istoria sa nu se mai repete ar trebui sa fie conștientizată și readusă aminte poporului.

  21. Gheorghidiu Andrei Stefan on

    Trebuie amintit si citit permanent din aceste evenimente ca ele sa nu se mai repete.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura