Autorul „plimbărilor prin cartier” e un tânăr scriitor portughez, care predă epistemologie la Universitatea din Lisabona. Se cunoaște și se simte tinerețea lui; fiecare plimbare prin cartierul nostru plăsmuit literar, sau care poate că există, de ce nu, este atipică, plină de cele mai fine observații legate de fapte și întâmplări dintre cele mai banale. Doar oamenii nu sunt banali, cred că asta vrea să scoată în evidență autorul. Și o face cu un umor și o ironie demne de cele mai bune manuale de umor (dacă or exista!).

Plimbările sunt mai lungi sau mai scurte, descrise în puține cuvinte, unele aproape sintetice, dar însoțite de desene explicative. Care desene dau „culoare” volumului, te pierd pe calea cunoașterii. Nu degeaba autorul predă epistemologia, se simte acest lucru din felul cum își alege scriitorii cu care să vă plimbați prin lumea asta a subiectelor literare, din felul cum alege să vă inducă o stare desenând linii drepte sau curbe, așezate deloc întâmplător în pagină. Scriitura fiecărui capitol/plimbări este specifică acestuia/acesteia. Nimic nu se repetă, nicio plimbare nu seamănă cu alta, nici măcar oamenii sau faptele.

În plimbarea domnului Valéry multe dintre dialogurile cu el sunt aporii, rezolvate în cheie personală de domnul în cauză, de unde și nota de umor:

„- Nu există dreptate într-o întrecere decât dacă toți pornesc de la condiții identice. Dar așa ceva nu există, se știe. Și dacă toți ar fi identici, cum ar putea unul s-o ia înaintea celuilalt? Într-o întrecere, oamenii termină întotdeauna la fel cum au început, încheia domnul Valéry.”

Plimbarea domnului Brecht este intitulată „Domnul Brecht și succesul”. Nu e întâmplător ales titlul, iar subcapitolele variază ca întindere, de la două rânduri la pagini întregi. Este atât de bine scris capitolul, încât veți dori să continuați plimbarea prin cartier citindu-i opera literară.

„Un pictor care nu avea talent la culori, dar apuca bine pensula, fu ales ca dirijor al fanfarei.

Alegerea fu făcută de către președintele Consiliului Municipal al orașului, care era practic surd, dar aprecia gesturile minuțioase ale pictorului. Fu prima și singura lui decizie.

Președintele fusese ales pentru că era foarte nehotărât, și așa cel puțin nu avea să deranjeze pe nimeni. Totuși, când ascultă primul concert al fanfarei, populația se revoltă.

Dați-i din nou o pânză dirijorului! strigă cineva.

Președintele, mulțumit după prima sa decizie luată în patru ani și crezând că populația cere un bis, hotărî să candideze pentru un al doilea mandat.

Populația, în ciuda muzicii, îl alese din nou.”

Nu-i așa că vă place plimbarea prin cartierul lui Brecht? Și că nu vreți să se termine prea curând? Dar să citiți și celelalte plimbări; o să ajungeți pe alte meleaguri, cele ale imaginației și ale dorințelor ascunse, veți ajunge pe tărâmurile absurdului și nedoritului, toate amalgamate într-un tot atât de frumos, încât veți zăbovi mult timp citind și recitind.

Închei cu unul dintre cele mai frumoase pasaje din carte; face parte din „Domnul Calvino și plimbarea” și i se potrivește de minune scriitorului cu care vă plimbați la pas prin cartierul plăsmuirilor literare și nu numai:

„Când deschidea fereastra dimineața, descheind încet nasturii, simțea în gesturile sale intensitatea erotică a celui care desface, cu delicatețe, dar și cu nerăbdare, bluza iubitei.

Privea apoi pe fereastră în alt fel. De parcă lumea nu ar fi fost un lucru disponibil în orice moment, ci un lucru care cerea de la el și de la degetele lui o serie de gesturi minuțioase.

De la fereastra aceea lumea nu era la fel.”

Citirea primului volum „Cinci plimbări prin cartier” (între timp, a apărut tot la Editura ALLFA, şi volumul II) este unul dintre cele mai bune moduri de a te deconecta de la frustrările create de traiul într-un concret mai mult sau mai puțin sordid. Aproape instantaneu intri într-o lume interzisă, lumea gândurilor cele mai ascunse ale scriitorului, laboratorul unde se plăsmuiesc cărțile și personajele lor. E fascinant să găsești acolo umanitate, calități și defecte (mai ales defecte) comune multora dintre noi, evenimente și fapte banale, dar care, asemenea efectului de butterfly, schimbă în cel mai neașteptat mod cursul istoriei.

Sursa foto: g1.globo.com

Editura ALLFA;

Traducere din limba portugheză: Corina Nuțu;

Anul apariției: 2015;

Nr. pagini: 248;

ISBN: 978-973-724-814-5.

 

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

2 comentarii

  1. Dacă are şi ceva umor, atunci m-aţi făcut curioasă. În general scrierile portugheze sunt destul de sumbre, cel puţin aşa mi se par din ce am citit până acum.

  2. Avatar photo
    Nona Rapotan on

    Are și umor! Unul foarte subtil, pe alocuri, cizelat. O să râdeți cu poftă la unele pasaje.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura