De mult timp port cu mine ideea că lansările de carte în format clasic – librărie, câțiva invitați și un public fidel – nu mai sunt suficiente pentru a duce vestea. Evenimentul în sine – apariția unui nou titlu – trebuie îmbrăcat în haine noi, nu mai este suficientă apariția autorului/autoarei și lectura unor fragmente, însoțită de niscaiva idei critice cu privire la gen, stil și alte bazaconii de genul acesta. În siajul acestei idei se înscrie și seria de evenimente Bookhub la MNAR. Lecturi cu Nona Rapotan, o serie de întâlniri lunare în care vorbim despre cărți, artele frumoase, muzică, pasiuni și câte și mai câte, dar fără să pierdem ideea centrală – cartea/cărțile unui scriitor, care de cele mai multe ori participă și el la aceste întâlniri. Una din aceste întâlniri a fost dedicată cărților apărute la Editura Gastroart, Colecționarul de sarmale și Ce e nou în noua bucătărie românească. A fost o întâlnire animată, cu multe glume și voie bună, dar și cu multe, foarte multe informații consistente despre cărțile de gastronomie și rolul lor într-o piață editorială oarecare. Adriana Sohodoleanu, Mihai Coșulețu și Cosmin Dragomir s-au completat reciproc și au reușit să scoată la iveală arta care se ascunde între copertele unei cărți cu un astfel de subiect. Nu e deloc ușor să publici o astfel de carte, se impune o grafică specială, ilustrațiile joacă un rol esențial, iar conținutul ideatic face diferența între șarlatanism și profesionalism.

M-am bucurat când am primit invitația lui Cosmin Dragomir, de a participa la lansarea unei serii de întâlniri aparte, numită simplu #frombooktotable. Deschiderea acestei serii i-a aparținut lui Salvador Dalí, deloc întâmplător, pentru că la ARCUB erau ultimele zile ale expoziției Universul lui Salvador Dalí, dar și pentru că există o carte celebră cu rețete și ilustrații glamour, Les diners de Gala. Cosmin Dragomir a ales din această carte trei rețete, astfel încât vizitarea expoziției să se completeze frumos (și elegant) cu o degustare de vinuri Budureasca, degustare care s-a transformat în pretext pentru discuții animate despre „Vinuri, mâncare, artă și multe povești”.

Evenimentele enogastronomice cer foarte multă atenție în ceea ce privește organizarea: oamenii trebuie să se simtă bine, chiar dacă atunci se văd pentru prima dată; glumele și voia bună să fie la ele acasă, informațiile să fie de calitate, verificate, astfel încât să suscite interesul participanților (dacă nu există completări din partea participanților sau întrebări venite din rândul acestora e semn rău). Atmosferă destinsă, pe scurt, ceea ce lui Cosmin Dragomir i-a reușit din plin, pentru că a ales ca loc de desfășurare un local din Centrul Vechi, foarte aproape de ARCUB, un local unde vinurile bune sunt o prezență constantă. Corks Cozy Bar și Crama Budureasca sunt partenerii lui Cosmin Dragomir, astfel încât supa de ou, curcanul umplut cu două feluri de cârnați cu garnitură de conopidă gratinată cu brânză Roquefort și plăcinta cu roșii și vin au fost însoțite de cinci vinuri – două albe și trei roșii – ale Cramei Budureasca. Reprezentanții cramei ne-au dat suficient de multe detalii, încât să satisfacă și pofta celui mai curios participant, dar fără să ne supraîncarce cu detalii tehnice sau terminologie de specialitate. Cu toate acestea, am vorbit despre D.O.C., de ce utilă scanarea codului QR de pe sticlă și ce poți afla dacă faci acest lucru, dar mai ale cui folosește acest obicei (prea puțin prezent la consumatorii români); am aflat ce înseamnă clonă și ce e cu vinul de origine etc. Nu în ultimul rând, am decodat împreună sigla care se regăsește pe toate sticlele Cramei Budureasca și ne-am bucurat de licorile servite la temperaturi optime. În tot acest timp, Cosmin Dragomir a avut grijă să ne spună câte ceva și despre rețetele din cartea lui Dalí, lăsându-ne suficient timp să ne desfătăm papilele gustative cu felurile de mâncare atent alese și, mai ales, foarte bine gătite. Chiar dacă plăcinta cu roșii și vin (un Shiraz de Budureasca, cum altfel) ne-a cucerit tuturor atenția, nici supa de ou n-a fost de neglijat, cât despre felul principal al serii, să lăsăm memoria afectivă să păstreze gustul conopidei gratinată contopit perfect cu brânza Roquefort care îmbrăca subtil toate celelalte arome.

Cosmin Dragomir are o colecție suficient de mare de cărți scrise de artiști celebri, scriitori sau muzicieni, ceea ce înseamnă că seria aceasta de evenimente #frombooktotable are toate șansele să se dezvolte frumos. Merită să-l urmăriți pe Cosmin Dragomir vorbind despre rețete, originile diverselor ingrediente, dezbaterile culturale care însoțesc preparatele culinare. Merită să participați la astfel de evenimente, precum cel propus de el, pentru că sunt niște festinuri culturale; rar mi-a fost dat să mă simt bine lângă și cu oameni pe care-i vedeam pentru prima dată, dar cu care – mi-am dat seama foarte repede – rezonam din multe puncte de vedere. Vinul bun (mi-a rămas inima la Tămâioasa românească, o spun eu, cea care prefer vinurile roșii seci) și povestea care s-a spus  de la sine în jurul lui au însoțit perfect cina propusă de amfitrionii serii.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura