Muzeul Național al Literaturii Române participă și în acest an cu un stand propriu (C02) și cu un amplu program de lansări, dezbateri și evenimente dedicate copiilor la cea de-a XVII-a ediție a Salonului internațional de carte Bookfest.

În cadrul Bookfest, Editura Muzeul Literaturii Române prezintă în premieră o serie de volume dedicate atât filologilor, cât și publicului larg și chiar copiilor.

Astfel, munca de cercetare a specialiștilor muzeului se concretizează în trei volume-eveniment. „Curs de estetica poeziei” de Vladimir Streinu, ediție, studiu introductiv și note de Luana Stroe, restituie în premieră cursul susținut ca profesor invitat la Universitatea București între 1969 și 1970 de marele critic și estetician, pe baza manuscriselor aflate în arhiva MNLR și a înregistrărilor câtorva dintre prelegerile ținute în Amfiteatrul Odobescu, confruntate cu articole din periodice și interviuri din presa vremii.

Cu ediția din „Catastihul amorului. La gura sobei” de Pierre Véron; Paulin Niboyet, Andreea Teliban pune capăt unei controverse vechi de peste jumătate de secol în literatura română. „Catastihul” nu este un roman scris de Radu Ionescu, nici de Pantazi Ghica, nici măcar nu aparține literaturii române, ci este vorba despre două traduceri din romane franțuzești la modă în epocă! Un amplu studiu introductiv și un aparat de note și comentarii însoțesc textul, restituit după prima ediție românească, din 1865.

„Studii, eseuri, articole. IV : Jurnal târziu de lectură” de Dumitru Micu, text stabilit, prefață și aparat bibliografic de Alexandru Dumitriu. Cu câteva luni înainte de a trece la cele veșnice, criticul și istoricul literar Dumitru Micu (1928-2018) asambla un nou volum al seriei Studii, eseuri, articole, pe care o concepuse în 2011. Jurnal târziu de lectură reprezintă o completare inedită a ciclului, recupe­rată în toamna anului 2022 din arhiva fostului profesor al Facultății de Litere bucureștene, pe baza unei schițe de sumar. Majoritatea textelor reunite de autor în acest volum datează din ultima decadă a vieții: preponderent, cronici, în care Dumitru Micu scrutează cărți de poezie, proză, eseistică, memo­rialistică, jurnale, studii monografice, sinteze, documentare de istorie literară.

Un album, o carte de doliu și un volum de corespondență, editate în condiții grafice deosebite, integral color, conturează personalitățile artistului plastic Mircia Dumitrescu, a criticului de teatru George Banu și a eminentului jurist Andrei Rădulescu, fost președinte al Academiei Române : „Sculptură, gravură, desen, pictură, tapiserie” de Mircia Dumitrescu, „George Banu… la plecare”. Carte de doliu realizată de Matei Vişniec și Ioan Cristescu și „Corespondență” de Andrei Rădulescu, ediție îngrijită de av. dr. Dana Gruia Dufaut, editor științific: dr. Filica Drăghici.

Un nou număr al revistei „Caietele avangardei” și volume de critică și istorie literară îi așteaptă pe pasionații de literatură: „Panait Istrati de la A la Z ” de Dolores Toma, „Cartea despre teatru ascunsă în opera lui Mircea Eliade sau «Introducere la o artă și tehnică dramatică potrivită timpului nostru»” de Anca-Daniela Mihuț și „Secțiuni critice” de Alexandru Ruja.

În colaborare cu Teatrul Național din București, Editura Muzeul Literaturii Române lansează la Bookfest o antologie ce adună textele a nouă autori debutanți: „Primul draft”, antologie de dramaturgie semnată de Adriana Bordeanu, Ana Creţu, Tomi Cristin, Ştefan Iancu, Oana Jindiceanu, Vlad Moszojanu, Cosmin Teodor Pană, Carla-Maria Teaha, Adelina Toma.

Nu în cele din urmă, celor mai mici cititori și vizitatori ai muzeului le-am pregătit primul manual de bandă desenată dedicat copiilor semnat de un autor român: Romanul meu grafic. Caiet de lucru de Mihai Grăjdeanu. Sâmbătă, 1 iunie, alături de Mihai Grăjdeanu, de la ora 11, îi așteptăm la Bookfest pe cei mici, pe care-i invităm să se înarmeze cu un marker negru și carioci colorate, ca să realizăm cea mai lungă bandă desenată inspirată din literatura română!

„În general, cărțile de critică și teorie literară își fac loc mai rar, poate, în primele rafturi ale librăriilor autohtone, pentru că există o presiunea a vânzărilor care, de multe ori, primează.

Așa că ne bucurăm să fim prezenți și în acest an la Bookfest, această mare sărbătoare a cărții, pentru a povesti noi pe îndelete despre cele mai recente apariții editoriale ale Editurii Muzeului Național al Literaturii Române. Ne bucurăm să putem celebra, încă o dată, cele mai noi cărți publicate de noi, alături de autorii lor și alături de cititorii care ne urmăresc cu interes.

Una dintre surprizele pregătite pentru această ediție a Bookfest este faptul că ne adresăm și celor mai mici cititori”, a declarat Ioan Cristescu, managerul Muzeului Național al Literaturii Române.

*

Ediția din acest an a Salonului internațional de carte Bookfest are loc în perioada 29 mai – 2 iunie, în Pavilionul B2 al Romexpo. Programul de vizitare: miercuri (29.05), joi (30.05): 10:00-20:00 | vineri (31.05), sâmbătă (01.06): 10:00-21:00 | duminică (02.06): 10:00-20:00. Accesul publicului este liber.

*** 

Programul evenimentelor organizate de

Muzeul Național al Literaturii Române

la Bookfest 2024

Vineri, 31 mai 2024

  1. 00: Lansare de carte – „Secțiuni critice” de Alexandru Ruja Participă Ion Pop, Anița Grigoriu, Alexandru Ruja (Stand MNLR, C02)
  2. 00: Lansarea nr. 21 al revistei „Caietele avangardei” Participă: Ion Pop, Luminița Corneanu, Vasile Gribincea (Stand MNLR, C02)

Sâmbătă, 1 iunie 2024

  1. 00: Cea mai lungă bandă desenată inspirată din literatura română, realizată de copii și Mihai Grăjdeanu. Un eveniment organizat de Centrul de Educație și Formare prin Benzi Desenate de la Muzeul National al Literaturii Române.
  2. 00: Lansare de carte –„Panait Istrati de la A la Z” de Dolores Toma. Participă: Dolores Toma, Zamfir Bălan, Andrea Răsuceanu (Stand MNLR, C02)
  3. 00: Lansare de carte – „Sculptură, gravură, desen, pictură, tapiserie”. Album de Mircia Dumitrescu. Participă: Mircia Dumitrescu, Ioan Cristescu, Dinu Flămând (Stand MNLR, C02) .
  4. 00: Lansare de carte – „Catastihul amorului. La gura sobei”. Ediție îngrijită de Andreea Teliban. Participă: Andreea Teliban, Carmen Mușat, Ioan Cristescu, Paul Cernat (Stand MNLR, C02)
  5. 00: Lansare de carte – „Cartea despre teatru ascunsă în opera lui Mircea Eliade” de Anca Daniela Mihuț. Participă: Anca Daniela Mihuț, Ion Vartic, Ioan Cristescu, Eugenia Țarălungă, Vasile Gribincea.(Stand MNLR, C02)

16.00: Lansare de carte – „Curs de estetică” de Vladimir Streinu. Ediție critică de Luana Stroe. Participă: Luana Stroe, Luminița Corneanu, Oana Soare, Mihai Zamfir, Mircea Vasilescu. (Stand MNLR, C02)

  1. 00: Lansare de carte: „Corespondență” de Andrei Rădulescu. Participă: Argentina Traicu, Ioan Cristescu, (Stand MNLR, C02)

Duminică, 2 iunie 2024

12.00: Lansare de carte – „Studii, eseuri, articole. IV: Cronici și eseuri târzii” de Dumitru Micu. Ediție îngrijită de Alexandru Dumitriu. Participă: Alexandru Dumitriu, Ioan Cristescu, Paul Cernat. (Stand MNLR, C02)

  1. 00: Lansare de carte – „Primul draft” – antologie de dramaturgie contemporană de Adriana Bordeanu, Ana Creţu, Tomi Cristin, Ştefan Iancu, Oana Jindiceanu, Vlad Moszojanu, Cosmin Teodor Pană, Carla-Maria Teaha, Adelina Toma: Participă: autorii, Ioan Cristescu, Cristiana Gavrilă, Marius Bodochi, Mircea Rusu. (Stand MNLR, C02).

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura