Recunosc că nu am participat niciodată la un eveniment de amploarea şi renumele târgurilor de carte Bookfest sau Gaudeamus, deşi întotdeauna am tânjit după aşa ceva. Singura dată când am venit cât de cât în contact cu un festival al cărţilor şi al literaturii, a fost anul trecut, la cea de-a doua ediţie a Festivalului Danubius, care s-a petrecut în urbea noastră micuţă, Tulcea, şi la care au participat poeţi, scriitori – voci importante ale culturii române şi dunărene, în manifestări din toate zonele artistice, de la industria editorială şi arte vizuale, până la artele spectacolului şi cinema. A fost un eveniment memorabil, eu m-am simţit extraordinar şi parcă dintr-o dată oraşul mi s-a părut mai cosmopolit şi mai boem. Inutil să spun că am rămas, după acest târg de carte, cu multe lecturi în aşteptare, dar şi cu un neastâmpăr care nu se va potoli decât la următoarea ediţie, ce sper să fie anul acesta.

Însă dacă aş fi în Bucureşti, sigur nu aş rata Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2015. Şi chiar dacă nu aş avea idee despre ce lansări sunt în program, ce personalităţi sunt invitate, ce temă generală are acest festival, tot aş aştepta cu nerăbdare zilele de 20-24 mai, pentru a mă afla într-un salon al cărţilor mai spectaculos decât orice librărie. E drept că atunci când oferta este extrem de generoasă, eu, una, mă pierd. De aceea, este bine că există un program de lansări de cărţi, de vizionări de filme, de dezbateri şi mese rotunde, pentru a nu mă “lua de cap” sau pentru “a face lucrurile cu cap”! Şi totuşi, uitându-mă pe programul evenimentului, nu cred că aş putea “bifa” tot! Nici pe departe! Vor fi nişte zile extrem de pline, cu activităţi pentru toate gusturile şi exigenţele, atât pentru cei iniţiaţi cât şi pentru cei care se vor afla pentru prima oară la o asemenea manifestare de cultură, încât nu cred că va putea cineva să cuprindă tot. Concluzia este că fiecare va trebui să îşi “traseze itinerariul” încă de acasă. Cu siguranţă, fiecare va urmări altceva, o anumită carte, o editură, un autograf de la un autor iubit, o vizionare de film mai rar, nu ştiu. M-am gândit ce aş încerca eu să fac, la ce evenimente aş vrea să particip şi, în final, ce cărţi mi-aş cumpăra… Şi iată care ar fi acum, din scaunul din faţa calculatorului, zonele mele de interes:

Fiind un Salon internaţional de carte şi Cehia, “republica literaturii” – invitata de onoare a ediției 2015 – aş încerca să particip la cât mai multe evenimente ce implică autori cehi. Şi, dacă e vorba de Cehia, mereu am asociat-o în minte cu Milan Kundera şi cu Bohumil Hrabal. Recunosc că pe Kundera l-am descoperit prin intermediul unui film, The unbearable lightness of being, cu Daniel-Day Lewis şi Juliette Binoche în rolurile principale, pe atunci (1988) foarte tineri, un film care pe mine m-a marcat, eu însămi fiind la vârsta la care “uşurătatea fiinţei” se manifesta deplin şi nicidecum “insuportabil”. Filmul m-a condus, deci, la descoperirea operei, foarte vaste, de altfel, a lui Milan Kundera, savurând apoi, rând pe rând, stilul dulce-amărui, aparent facil, al romanelor sale, printre care Gluma, Viaţa e în altă parte, Insuportabila uşurătate a fiinţei, Cartea râsului şi a uitării. Cred că în aceasta stă talentul unui scriitor mare şi anume în capacitatea specială de a spune poveşti simple, aparent banale, într-o manieră care să te emoţioneze profund şi să te fascineze. Însuşi destinul său este fascinant, Milan Kundera fiind perceput ca reprezentant al Primăverii de la Praga, ca dizident politic, iar acest lucru va fi probabil discutat în cadrul dezbaterii Milan Kundera, Marele singuratic al literaturii cehe. Nu aş rata acest eveniment, cum nu aş rata nici dezbaterea Bohumil Hrabal, Povestitorul de la Tigrul de Aur. Acest autor ceh m-a cucerit mult mai târziu, cu umorul şi situaţiile tragic-comice din cărţile sale L-am servit pe regele Angliei şi O singurătate prea zgomotoasă.

cehia_bookfest2015Dar poate aş participa şi la dezbaterea Václav Havel, Dizident într-un univers absurd. Mi se pare o temă interesantă, mai ales că Václav Havel a fost ultimul președinte al Cehoslovaciei și primul președinte al Republicii Cehe. Cartea sa, Interogatoriu în depărtare, promite să stea mărturie unei perioade pe care generaţia mea a trăit-o “în direct”, în România, care la rândul său traversa propria tranziţie de la epoca lui Ceauşescu la cea post revoluţionară. Oricum, până nu citesc cartea, nu voi şti dacă promisiunea e îndeplinită!

Şi sunt multe, extrem de multe lansări de carte şi mese rotunde ce au ca subiect poeţi şi scriitori cehi, care ar merita urmărite.

CopertaJurnalUn alt punct de interes, pentru mine, ar fi lansarea, la standul Editurii Vremea, a cărții Jurnal cu şi fără Nae Ionescu, de Elena-Margareta Ionescu. Întotdeauna m-a fascinat personalitatea acestui mare filozof, logician, pedagog şi jurnalist, despre care am citit prima oară în “Jurnalul” lui Mircea Eliade, ca apoi să îl regăsesc printre memoriile altor scriitori, precum Mihail Sebastian. Însă foarte adesea i-am citit sau auzit numele în legătură cu succesul şi fascinaţia pe care o “exercita” asupra unor doamne celebre în cercurile sociale ale epocii. Dacă scrierile sale despre logică, foarte dense pentru mine, mi-au solicitat atenţia cu ani în urmă, iar activitatea sa politică a fost destul de cunoscută, misterul farmecului său personal a rămas nedesluşit. Deci ar fi interesant să îl putem cunoaşte pe Nae ca protagonist al unei relații conjugale care, în mod sigur, nu era total fericită. Dacă nu voi ajunge la eveniment, sigur îmi voi cumpăra cartea.

Mai sunt câteva lansări de carte pe care nu le-aş rata. Este vorba despre “Orizontul” lui Patrick Modiano, cel care a luat premiul Nobel pentru Literatură în 2014. Oarecum necunoscut la noi până la momentul decernării premiului, cărţile lui au început să fie căutate de către cititorii români, stilul său original atrăgând tot mai mulţi fani, printre care mă număr.

O lansare care sigur va stârni interes este a cărţii Supunere, de Michel Houellebecq. Urmăresc acest autor de mult timp, de când am citit prima dată “Platforma” şi am fost luată prin surprindere de stilul frust, pe alocuri agresiv al operei sale. Ulterior, am citit multe din cărţile sale, şi am rămas surprinsă de subiectele alese, întotdeauna incomode, conflictuale, dar care fac parte din existenţa noastră. De multe ori, romanele sale par a avea un caracter profetic, ilustrând o lume care, deşi ficţională, pare extrem de palpabilă, aproape înfricoşătoare prin realismul şi iminenţa ei. Apariţia, în Franţa, a acestui ultim roman este legată temporal, şi nu numai, de un eveniment tragic, respectiv uciderea jurnaliştilor de la Charlie Hebdo. Iată, deci, suficiente motive de a participa la această lansare!

Nu aş încheia înainte de a pomeni de lansarea antologiei de poezie a lui Ezra Pound. Cred că am iubit versurile sale din copilărie, deşi le găseam cu greutate. Prieten al lui Hemingway, poezia lui m-a dus mereu cu gândul la o lume boemă, plină de dragoste, dar şi de lacrimi, la o sărbătoare continuă, deşi nu întotdeauna încheiată cu focuri de artificii… Şi totuşi nu am citit destul, de aceea îmi doresc această carte cu ardoare. Doar atunci voi şti dacă imaginea pe care o păstrez în minte despre tânărul Ezra Pound este cea reală.

noroi-transpiratie-lacrimi-235971Uitându-mă pe Programul Bookfest 2015 (la care încă se lucrează), realizez că nu am reuşit să menţionez decât o parte infimă din toate evenimentele care vor avea loc. Cu siguranţă, teancul de cărţi pe care l-aş cumpăra ar fi mult mai mare decât cel format din cărţile enumerate deja. Probabil că, aflându-mă acolo, în mulţimea de standuri şi lângă personalităţi de marcă, m-aş alătura unor alte evenimente pe care nu le-am amintit aici, uitând de cele descrise, aş merge la filmul Aferim sau aş descoperi poeţi şi scriitori cehi de care nu am auzit încă… Poate mă voi lăsa impresionată de cărţile autorilor români contemporani care sunt din ce în ce mai prolifici, mai interesanţi, mai ancoraţi în realitate, sau poate voi alege să aflu mai multe despre tehnicile de supravieţuire în condiţii extreme, din autobiografia lui Bear Grylls – Noroi, transpiraţie şi lacrimi, sau poate voi alege să citesc despre Ceai la samovar, de Ingrid Beatrice Coman, sau voi fi interesată de poveştile şi fotografiile Casei Regale… Nu ştiu. E greu să alegi din 54 de pagini (Word) de program de lansări şi evenimente!!! Însă doar simplul fapt de a mă amesteca printre miile de cititori, de a respira acelaşi aer cu Patapievici sau Cărtărescu sau alt scriitor faimos, de a asculta poezie în lectura autorului sau autoarei, de a viziona un film într-un loc plin de iubitori de cultură, de a răsfoi cărţi, şi cărţi, şi iarăşi cărţi… mi se pare extraordinar!

Nu ştiu dacă, până la urmă, voi ajunge la Bookfest 2015 aievea, însă cu gândul voi fi acolo, voi urmări ce se va transmite de la Salon şi ce vor scrie prietenii, la fel de pasionaţi ca şi mine, pe Bookhub.ro sau pe bloguri. Însă voi, dacă aveţi posibilitatea, mergeţi! Şi povestiţi-mi şi mie!

Mai multe despre acest eveniment găsiţi pe site-ul: http://www.bookfest.ro/.

Share.

About Author

Avatar photo

„Iubesc cărţile, iubesc cu patimă cărţile”. Deşi parafrază a versului Anei Blandiana din poezia „Descântec de ploaie”, acesta ar putea fi mottoul meu pe viaţă, căci, de când mă ştiu, mi­-au plăcut cărţile şi nu am rezistat ispitei de a le cumpăra în toate etapele financiare ale vieții mele (mai frugale sau mai copioase, după vremuri). Iubesc cărţile şi această dragoste voi încerca să o împărtăşesc, fără a avea pretenţia de a fi o cunoscătoare ci, mai degrabă, o simplă cititoare care rămâne uimită în faţa rândurilor, gândurilor, poveştilor şi lumilor cuprinse între două coperţi.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura